Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Başkan Vekili Cafer Esendemir, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın; Milli hâkimiyete dayanan, kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk devleti kurmanın meşalesi olduğunu söyledi.

Hem askeri, hem de siyasi bir deha olarak dünya tarihine geçen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanındaki 47 vatan evladıyla Bandırma Vapuruna binip 19 Mayıs’ta Samsun’a çıktığını belirten Esendemir, ÇGC Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, “Demek ki bir vatanın kurtuluş meşalesini yakmak için inanmak gerekiyor. Samsun’da olduğu gibi ancak inanan insanlar zafer kazanabilir. Gençlerimizin bu gerçeği iyi kavraması gerekiyor.” dedi.

Esendemir, “Siyasi partilerin miting meydanlarına bakıyorsunuz, binlerce, on binlerce milyonlarca insan görüyorsunuz, bazen bu kalabalıkların oyları sandığa yansımıyor. Oysa Atatürk'ün, yanındaki 47 vatan evladı ve kırık dökük Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan 16 Mayıs 1919 günü Samsun'a doğru yola çıktığını düşünürseniz, o vapurdaki insanların zafer duygusunu ve kurtuluş inançlarını daha iyi anlayabiliriz. Demek ki inanmak kazanmanın yarısıdır.” diye konuştu

Atatürk’ün önünde o yıllarda temelleri çökmüş ve ömrünü tamamlamış bir devlet bulunduğunu anımsatan Esendemir, şunları söyledi: “O tarihte ya İngiliz himayesi kabul edilecekti, ya Amerikan Mandası istenecekti ya da bağımsız kurtuluş çareleri aranacaktı. 19 Mayıs 1919’ta Samsun'a ayak basan irade kurtuluşu tercih etti. O iradede kararlılık ve cesaret vardı. Türk Milleti, varlığını; Atatürk önderliğindeki bu iradeye borçlu olduğunu unutmamalıdır. Onun ilkeleri ve devrimleri, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni teslim ettiği çocukları ve gençlerine emanettir. 19 Mayıs özgürlüğümüzün, egemenliğimizin ve cumhuriyetimizin teminatıdır. Samsun'da yakılan meşale bugün de aynı kararlılık ve gururla gençlerimizin yolunu aydınlatmaktadır.”

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti olarak Türkiye’nin 19 Mayıs sevincini paylaştıklarını belirten Esendemir, Türk gençliğinin bayramını en içten duygularıyla kutlarken, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, tüm şehitleri ve gazileri şükran ve minnet duygularıyla andıklarını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi