Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Mart 2025 Veri ve Analiz Raporu Yayınlandı

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) yürüttüğü Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı, 1-31 Mart 2025 tarihleri arasında toplam 283 çağrı aldı. Bu çağrılar, Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi farklı 20 ilinden geldi. En çok çağrı gelen il İstanbul oldu (30 çağrı). İstanbul’u Ankara ve Kocaeli (9’ar çağrı) ile Aydın (8 çağrı) izledi.

İstanbul’daki çağrılar 18 farklı ilçeden geldi. En çok çağrı gelen ilçeler arasında Bahçelievler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa ve Ümraniye (2’şer çağrı) yer aldı. Geri kalan çağrılar ise mevcut vakaların takibine ilişkin olarak yapıldı.

📌 Mart 2025’te gelen çağrılardan öne çıkan veriler şöyle:

  • Toplam yeni vaka sayısı: 69

  • Ev içi şiddet ihbarı: 38

  • Resmi nikahlı eşler tarafından uygulanan şiddet: 26 vaka

  • Sığınak talebi: 20

  • Acil müdahale gerektiren vaka: 1

  • Hukuki bilgilendirme yapılan çağrı: 43

  • Karakola yönlendirme: 33 çağrı

  • Baroya yönlendirme: 15 çağrı

Çağrılarda bildirilen mağdur yaşları 4 ila 70 arasında değişti. Bazı vakalarda yaş bilgisi ihbarda belirtilmedi.

Şiddete maruz kalanların %92,9’u kadın, %3,5’i erkek. Bu oranlar kadına yönelik şiddetin toplumsal boyutunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

📌 Şiddet türlerine göre dağılım:

Bu veriler, şiddetin çoğunlukla çok boyutlu yaşandığını, ancak mağdurların yalnızca baskın etkisini hissettikleri veya tanımlayabildikleri şiddet türünü ihbar ettiklerini göstermektedir.

📌 Şiddeti uygulayanlar kimler?
Mart 2025 verilerine göre, saldırganların büyük çoğunluğunu kadınların evli oldukları erkekler oluşturuyor (%53,7). Onları aile üyeleri (%8,9) izliyor. Aile fertleri arasında en çok belirtilenler; ağabey, baba, abla ve erkek çocuklar oldu.

Uluslararası İhbarlar:
Mart ayında hattı arayanlar arasında Türkiye dışından da ihbar vardı. Özellikle Kırgızistan’dan 1 çağrı geldi. 2007 yılından bu yana ise hattın aldığı toplam çağrı sayısı 97.089’a ulaştı. Bu çağrılar Türkiye'nin tüm illerinden ve 35 farklı ülkeden (örneğin Almanya, ABD, Suudi Arabistan, İran, İngiltere, Kanada, Libya vb.) yapıldı.

📌 Bu çağrılar bize ne söylüyor?

Ev içi şiddet, mekân, statü ya da bölge tanımıyor. Şiddetin kaynağı çoğunlukla en yakınındaki erkekler olan kadınlar, güvende hissetmeleri gereken evlerinde yalnız ve korumasız kalıyorlar. Gelen veriler; kadına yönelik şiddetin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ürünü olduğunu, psikolojik, fiziksel ve sosyal boyutlarıyla sistematik bir sorun olduğunu bir kez daha doğruluyor.

TKDF, kadınların şiddetten uzak bir hayat sürebilmesi için Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı üzerinden destek sunmaya devam ediyor.

Ekran Görüntüsü 2025 05 10 081143

Editör: Güven BOĞA