Gergerlioğlu: "Silahlarını yakıp gittiler ama milyonlara barışı sahiplenme yükü bıraktılar – Şimdi sıra devlette; af gündeme alınmalı"
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, PKK'nin Süleymaniye’de gerçekleştirdiği sembolik silah bırakma töreni sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Barış için radikal bir adım atan gerillaların ardından devletin de aynı ölçüde cesur ve dönüştürücü adımlar atması gerektiğini vurgulayan Gergerlioğlu, “Silahlarını yakıp gittiler ama milyonlara barışı sahiplenme yükü bıraktılar” dedi.
"Devletin radikal adımlar atması gerekiyor"
Gergerlioğlu, sürecin henüz tamamlanmadığını belirterek şunları söyledi:
"Radikal bir adım atıldı ancak süreç daha tamamlanmış değil. Sayın Erdoğan'ın da bu konuda önemli, radikal bir adım atması lazım. Türkiye’de yeni bir dönemin, yeni bir evrenin başladığını gösteren yasal ve anayasal değişiklikler olmalı. Sadece zafer söylemleriyle değil, tüm topluma gerçekçi vaatlerle hitap edilmeli. Güvenlik devleti anlayışından hukuk devleti anlayışına geçildiği ilan edilmeli."
"Barış için her ilde platformlar kurulmalı"
Toplumun barışı sahiplenmesini vurgulayan Gergerlioğlu, yerelden genele bir barış inşası çağrısında bulundu:
"Toplumun da bu süreci kabul etmesi, adım atması gerekiyor. Her ilde barış ile ilgili platformlar kurulmalı. Barışın kabul edilmesi için toplumsal çabalar yoğunlaşmalı."
"Cezaevlerinde hâlâ hasta ve yaşlı mahpuslar var"
Gergerlioğlu, cezaevlerindeki adaletsizliklere dikkat çekerek tahliyelerin hızlandırılması çağrısında bulundu:
"Cezaevlerinde hâlâ hasta mahpuslar, yaşlılar var. Tahliyeler gecikiyor, denetimli serbestlik ve şartlı tahliye hakkı uygulanmıyor. Keskin adımlar atılmalı."
"Demirtaş, Yüksekdağ ve diğer siyasilere özgürlük"
Siyasi tutuklulara yönelik taleplerin altını çizen Gergerlioğlu, “En başta Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer siyasi tutukluların tahliye edilmesi gerekiyor” dedi.
"Genel af beklentisi dile getirilmeli"
Barış sürecinin tamamlanması için genel affın kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu şu ifadeleri kullandı:
"Yarım milyona yaklaşan cezaevi nüfusu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu sadece Kürt meselesiyle değil, Türkiye’deki birçok sorunla ilgili radikal çözüm için genel af bir zorunluluktur. Bugün çıkmazsa bile, Sayın Erdoğan bu yönde açıklama yaparak bu kapıyı aralamalı."
Toplumsal Mutabakat Şart: “Barışı Toplumsallaştırmalıyız”
Gergerlioğlu, çözümün yalnızca örgütler arasında değil, halkın tüm kesimleri arasında gerçekleşecek bir toplumsal mutabakatla mümkün olabileceğini vurguladı:
"Evet, açıkçası dün alanda da bir mutabakat gördük. Devlet görevlileri de vardı, PKK de vardı. Bu bir gerçeklikti. Yürüyen adımlar var. Ama toplumun da bunu kabul etmesi, adım atması gerekiyor. Barışın pazarlanması, barışın kabul edilmesi gerekiyor. Her ilde barış platformları kurulmalı. A’dan Z’ye her kesimle toplumsal çalışmalar yürütülmeli. Bu yalnızca iki kurumun anlaşmasıyla bitecek bir mesele değil. 86 milyonluk bir ülkeyiz, milyonlarca insanın yaşadığı bir coğrafyadayız. Toplumsal bir mutabakat şart.
Daha hiçbir şey bitmiş değil, daha yeni başlıyoruz. Yapılması gereken çok iş var. Ben bir sivil toplum aktivistiyim; sivil toplum çalışmalarının önemini biliyorum. Barışı toplumsallaştırmak için hepimiz gayret etmek durumundayız. Bunu medyasıyla, toplumu ve sivil kurumlarıyla herkes görmeli ve gereğini yapmalı."