TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'ndan Gıda Zehirlenmeleri Uyarısı: "Gıda Güvenliği Sağlanmalı"

MGK: İsrail yönetimi gecikmeksizin durdurulmalı MGK: İsrail yönetimi gecikmeksizin durdurulmalı

18 Mayıs 2024

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, son dönemde artan gıda zehirlenmesi vakalarına dikkat çekerek, gıda güvenliğinin sağlanması için etkin önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Oda tarafından yapılan açıklamada, toplu beslenme hizmetlerine olan talebin artmasıyla birlikte, yemek üretiminde maliyet kaygısıyla hareket eden ve güvenliği ikinci plana atan firmaların halk sağlığını tehlikeye attığı belirtildi.

Açıklamada, her gün sanayi kuruluşları, fabrikalar, kamu kuruluşları, hastaneler, okullar ve öğrenci yurtlarında milyonlarca kişinin toplu yemek firmaları aracılığıyla yemek yediği hatırlatılarak, bu hizmetin sağlıklı ve güvenli olması gerektiği vurgulandı. Ancak son günlerde, sadece kar amacı güden ve gıda mühendislerinden yoksun firmaların artması nedeniyle gıda zehirlenmesi vakalarında ciddi bir artış yaşandığı ifade edildi.

Gıda zehirlenmesine yol açan etkenler arasında kirli su kullanımı, uygun olmayan hammadde ve ekipman kullanımı, hijyen eksiklikleri gibi faktörler sıralandı. Özellikle tavuk yemekleri, balık, pirinç pilavı, krema içeren tatlılar, yumurta ve çiğ salatalar gibi gıdaların, yaz aylarında mikrobiyal bozulmalara daha açık olduğu ve bu nedenle üretim, taşıma ve sunum aşamalarında daha dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, gıda zehirlenmesi belirtileri arasında kusma, ishal, ateş, halsizlik ve baş ağrısı gibi semptomların yer aldığı ve bu belirtiler görüldüğünde bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği hatırlatıldı.

Hazır yemek sektörünün gıda fiyatlarındaki artışlardan olumsuz etkilendiği, hammadde fiyat dalgalanmaları, döviz kuru artışları ve taşıma maliyetlerinin sektördeki üreticileri zorladığına dikkat çekilen açıklamada, yetersiz finansmana sahip küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu ekonomik şartlara dayanmakta zorlandığı belirtildi. Kapanan her işletmenin ekonomik kayıplara ve işsizliğe yol açtığı vurgulandı.

Tarım ürünlerinde üretimin düşmesi ve ithalata bağımlılığın gıda tedarikini zorlaştırdığı ifade edilen açıklamada, çözümün yerli üretimi desteklemek ve tarımsal üretimi artırmak olduğu belirtildi. Ayrıca, yemek hizmetinin sadece karın doyurmak değil, sağlıklı beslenmeyi sağlamak anlamına geldiği vurgulandı. Ancak bazı firmaların ucuz fiyat verdikleri için tercih edilmesinin, kayıt dışı üretim ve vergi kaybına neden olduğu ifade edildi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, gıda güvenliğinin sağlanması için etkin ve nitelikli denetimlerin önemine dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, gıda kontrolü konusunda görevli uzman sayısının yetersiz olduğunu belirten oda, gıda mühendislerinin istihdamının artırılması ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi