ADI KAYIP, GÖZALTINDA İŞKENCEYLE KATLEDİLEN ALİ UYGUR’UN İNFİAL YARATAN ÖYKÜSÜ…

25 yaşındayken, 12 Eylül darbesi sırasında Mersin’de gözaltındayken kaybedilen ve cesedi çok uzun yıllar sonra kimsesizler mezarlığında bulunan Devrimci Yol taraftarı İngilizce öğretmeni Ali Uygur’un hazin hikâyesini, Adnan Korkmaz kaleme aldı. Ayrıntı Yayınları’nın Yakın Tarih Dizisi kapsamında yayımlanan Adı Kayıp-Ali Uygur Kitabı adını, Adnan Yücel’in Ali Uygur’u ve gözaltında katledilen tüm Ali Uygur’ları anlatan şiirinden alıyor. Altı yıl süren ve yürek burkan uzun bir çalışma sonucunda bilgi, belge ve tanıklıklardan güç alarak hazırlanan Adı Kayıp, genç devrimcinin infial yaratan hikâyesini tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor.

Ali Uygur, bütün Devrimci Yolcular ve onlarla aynı dünya özlemini paylaşan insanlar için bir yürek yangını, bir yürek yarasıdır. Öldü­rülme biçimi, işkencede öldürülen herkesin öldürülme biçimine ben­zese de cesedin ortadan kaldırılma ve uzun bir takip sonrasında kimsesizler mezarlığında bulunma biçimi akıllara durgunluk verecek cinstendir. Ali’nin izine rastlanmasın ve asla bulunmasın diye devre­ye sokulan yöntemler ibret vericidir. Ali’nin öldürülmesi tabii ki infial yarattı ama mezarı açılıp Ali’nin bulunmasından sonra yapıldığı an­laşılan uygulamalar, çok daha fazla infial yarattı. Hazmedilebilir bir şey değildi; öyle de oldu. Hazmedemedik, alışamadık ve bu durumla barışamadık.

Ali ilk kaybedilen değildi, son da olmadı. Hâlâ evladını arayan an­nelerin coplandığını ve yerlerde sürüklendiğini, büyük bir bölümü­nün evlatlarına kavuşamadan, onları bir kez olsun kucaklayamadan hatta akıbetlerini bile öğrenemeden yaşamlarını noktaladıklarını bi­liyoruz. Bu insanlık dışı uygulamaların utancı bize ait olmasa da, insanlık ailesinin üyeleri olan bizler için, bütün bu yaşananlara şahit olmak utanç vericiydi. Bu kitap, çocuklarını aramak zorunda kalma­yacakları bir ülke armağan edemediğimiz o güzel yürekli annelere ithaf edilmiştir.  

 Adnan Korkmaz’ın kaleme aldığı Adı Kayıp-Ali Uygur Kitabı, raflarda ve internet satış sitelerinde!

 Bilgi için:         ayrintiyayinlari.com.tr

                        instagram.com/ayrintiyayinlari

                        twitter.com/AYRINTIYAYINEVI

                        facebook.com/ayrintiyayinevi

ADNAN KORKMAZ HAKKINDA

10 Haziran 1961 Antakya Armutlu’da doğdu. Evin tek çocuğuydu. At arabacılığı ve tarım işçiliği yapan ailenin ekonomik nedenlerle göç etmesi sonucu 1 yaşından itibaren Mersin’de yaşadı. İlk, orta ve lise eğitimini Mersin’de tamamladı. Devrimci mücadeleyle lisede öğrenci iken tanıştı. Dev-Genç ve Devrimci Yol saflarında yer aldı. 12 Eylül 1980 cuntasından sonra tutuklandı. 1986 sonunda tahliye oldu. İki çocuk babasıdır. Mersin’de yaşıyor.

Editör: Haber Merkezi