"Adana Büyükşehir Belediyesi'nin talebi doğrultusunda şu anda yapının tekrar rekonstrüksiyon projeleri hazırlanıyor. Bu ne demek oluyor bu şu demek oluyor yıkılan bina tekrar aynı şekliyle yerinde aynı yerinde inşa edilecektir."
75.Yıl Sanat Galesinin Yıkımı Gerçekleştirilmeye Başlanmasıyla Adana'da Konuyla İlgili Bir Çok Tepkiler Meydana Geldi. Adana Büyükşehir Belediyesi Yıkımın Neden Yapıldığını Bir Basın Açıklaması İle Kamuoyu İle Paylaştı.
Konuyu birde Adana Mimarlar Odası Şube Başkanı Sedat Gül'e ve 75.Yıl Sanat Galerisinin röleve projelerini yapan Mimar Bilal Demir'e sorduk.
Rölöve, bir yapının mevcut durumunun çeşitli yöntemlerle belirlenmesi, tüm boyutlarının ölçülerek teknik resim kurallarına uygun olarak plan, kesit ve görünüşlerin çıkarılması işlemine denir. Genel anlamda tarihi yapıların restorasyonu öncesinde mevcut durumunun belirlenmesi amacı ile yapılmaktadır.
Gül ve Demir'in açıklamaları şu şekilde;
Sedat Gül; Mülkiyeti Adana Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan 75 sanat merkezinin geçen dönem röleve projelerini yapan meslektaşımız arkadaşımız Bilal Demir Bu konuyla ilgili binanın neden yıkıldığını, neden güçlendirilmediğinin bilgisini bizlerle paylaşacak.
Gül, yıkım kararının İstanbul Teknik Üniversitesi ve AFAD yetkilileri tarafından yapılan analizlerde 6 Şubat'taki Depremde zarar görmesi hasar görmesi ve korojen sebebiyle bu kararın alındığını belirtti. “Ve bu yıkım kararının Anıtlar Müdürlüğü tarafından da tescil edildiğini açıklayan Gül sözlerine şu şekilde devam etti; “Bu konuyla ilgili 75 sanat merkezinin röleve projeleri meslektaşımız Bilal Demir tarafından hazırlandı bu konuda en iyi bilgiyi verecek olan arkadaşımız o” dedi ve sözü Demir’e bıraktı.
Mimar Bilal Demir konuyla ilgili açıklamasına kendisinin tanıtarak başladı. Adana'da Mimar olduğunu belirten Demir, Adana yerelinde ve ulusal ölçekte eski eser projeler üzerine ağırlıklı olarak hizmet vermekteyiz” dedi.
Mimar Demir; 75. Yıl Sanat Galerisi ile ilgili “2018-2019 yılları arasında çalıştığı bir yapı olduğunu belirtti. Burasının açık ihale ile ihalesini almış olduğunu ve 75 Yıl Sanat Galerisinin role ve restorasyon projelerini hazırlamakla mükellef olduklarını ve o tarihlerde bu çalışmaları yaptıklarını açıkladı.
Firma olarak hazırladıklarını ifade eden Demir, Adana koruma bölge Kurulu tarafından da onayların alındığını ve iş ’in nihayete erdirildikten sonra Adana Büyükşehir Belediyesi'nde teslim edildiğini açıkladı.
Bilal Demir, 75.Yıl Sanat Galerisinin 6 Şubattaki depremden sonra Çevre Şehircilik Bakanlığının personelleri tarafından yerinde yapılan incelemelerde ağır hasarlı olarak kayda alındığını altını çizdi.
Demir yeni gelişmelerle ilgili olarak “75.Yıl Sanat Galerisinin yıkım kararının birilerinin almış olduğu bir insiyatif ile meydana gelmiş bir durum olmadığını zaten Çevre Şehircilik Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda ağır hasarlı olduğundan dolayı zaten yapının yıkımı gerçekleşecekti” dedi.
“Burada sürecin biraz daha farklı işlemesinin sebebi yapının tescilli kültür varlığı olmasından kaynaklanmaktadır ve o yüzden yapının performans ve statik hesapları yapıldı ve koruma bölge kurulundan da izin alınarak yapının yıkımı gerçekleştirildi. Bunlar kuvvetle muhtemelen izinleri, evrakları, belgeleri basınla paylaşılmıştır Büyükşehir Belediyesi tarafından diye biliyorum”
Yapı Cumhuriyet Dönemi yapısı 1950'lerde inşası gerçekleşmiş günümüze kadar da ayakta kalmış bir yapıydı ama deprem sonrası ağır hasar aldığından dolayı şu geçtiğimiz bir iki gün içerisinde yıkımı gerçekleştirildi.
Bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek bundan sonraki süreç şöyle ilerleyecek yapının mevcut belgeleme işlemleri bizim tarafımızdan biz 2018-2019 yıllarında gerçekleştirildiğinden dolayı ve restorasyon projesi de o tarihlerde hazırlandığından dolayı elimizde yapının projeleri mevcut.
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin talebi doğrultusunda şu anda yapının tekrar rekonstrüksiyon projeleri hazırlanıyor.
Bu ne demek oluyor bu şu demek oluyor yıkılan bina tekrar aynı şekliyle yerinde aynı yerinde inşa edilecektir.
Aslına uygun olarak tekrar aynı yerinde inşa edilecek.
Sedat Gül ise şu eklemeleri yaptı; Şimdi Adana'da sanat severler tabi bu konuya çok üzüldüler.
Adana sanatın ve sanatçının kenti, Altın Koza Film festivallerine de ev sahipliği yapan birçok resim ve sanat galerisi olarak da kullanılan ve sanata ev sahipliği yapan 75 Sanat Merkezi, sevenlerin üzülerek izlediği bir yıkımı yaşadı. Ama Bilal kardeşimizin de anlattığı gibi aslına uygun olarak yeniden ve aynı yerde yapılacak” dedi.
ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMA İSE ŞU ŞEKİLDE;
75. Yıl Sanat Galerisi’ yeniden yapılıp kentin hizmetine sunulacak
İTÜ rapor hazırladı, kurul karar verdi…
Yapıda mail-i inhidam (yıkılmaya meyilli) durumu oluştu
Mülkiyeti Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan, Tescilli Kültür Varlığı 75.yıl Sanat Galerisi , ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar görmüş olup, yapıya yönelik Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nce hazırlanan hasar tespit raporu doğrultusunda 23.01.2023 tarih ve 15758 sayılı Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile Adana Büyükşehir Belediyesi’nce rekontstrüksiyon projesi hazırlama aşamasında olan yapının mail-i inhidam (Yıkılmaya meyilli, yıkılmaya uygun) durumu oluşturduğundan ve bu nedenle tehlike arz eden yapı haline geldiğinden yıkılmasına karar verilmiştir. Yapı zemin etüdü ve rekontstrüksiyon projesinin hazırlanması sonucunda yeniden Adana Büyükşehir Belediyesi’nce rekontstrüksiyon uygulaması yapılarak, yeniden kent hizmetine sunulacaktır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nin konuyla ilgili kararlarında şu ibarelere yer verildi:
“Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 21.04.2009 gün ve 4887 sayılı kararı ile tescil edilen, 2. Grup Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı 75. Yıl Sanat Galerisi’nin mevcut taşıyıcı sisteminin değerlendirilmesine yönelik İTÜ Afet Yönetim Enstitüsü Müdürlüğü’nce hazırlanan teknik raporun, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanının 27.03.2023 gün ve 1967803 sayılı dosya incelenmesinin ardından yapılan görüşmeler sonucunda İTÜ Afet Yönetim Enstitüsü Müdürlüğü’nce hazırlanan teknik raporda kültür varlığının 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremde hasar gördüğü, betonarme kolon ve döşemelerdeki demir donatılarının korozyon nedeniyle deforme olduğu, mevcut restorasyon projesi ve güçlendirme ile kullanılabilir hale gelemeyeceği anlaşıldığından çevreye daha fazla zarar vermesinin engellenebilmesi için KUDEB denetiminde yıkılmasına, rekonstrüksiyon projelerinin hazırlanarak kurulumuza sunulmasına bu aşamada can ve mal kaybına sebebiyet verilmemesi için KUDEB denetiminde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına… karar verildi.”
Bu karar gereğince yıkım yapıldığı, hazırlanan projenin aslına uygun olarak hayata geçirileceği ve yapının Adanalılara hizmet vereceği açıklandı.