IWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve W20 Kurucu Başkanı Gülden Türktan, Forbes’un Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da yol gösteren iş insanları, siyasi liderler ve bilim insanları arasından seçilen “50 yaş üzeri 50 başarılı kadın” listesinde yer aldı.

Dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden Forbes, “50 Over 50” listesini yayınladı. IWF Türkiye Başkanı ve W20 Kurucu Başkanı Dr. Gülden Türktan EMEA Bölgesi’nden (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) seçilen 50 başarılı kadın arasında yer aldı.

Forbes “50 Over 50” listesinde Gülden Türktan’ın kariyerine ilişkin şu bilgilere yer verildi: “Gülden Türktan, tüm G20 ülkeleri için ekonomik büyümeyi ve cinsiyet kapsayıcı iş dünyasını desteklemeyi görev edinmiştir. G20’nin kadın odaklı sosyal yardım grubu W20 (Kadın 20)’nin kurucu başkanı olan Türktan, kadınlar ve düzenlemelerle ilgili kamu politikası konularında düzenli olarak konuşmalar yapıyor. İstanbul merkezli politika lideri, işyerinde kadınlar için bir fırsat eşitliği programı olan FEM’in oluşturulmasına da liderlik etmiştir.”

Dr. Gülden Türktan hakkında:

Gülden Türktan, TED Ankara Kolejinin ardından, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden derece ile mezun oldu. New York Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimi aldı. Öğrenimi sırasında New York Üniversitesi’nde araştırma görevlisi ve eğitmen olarak görev aldı.

Gülden Türktan, 1988’den 2008 yılına kadar, 20 yıl süreyle, dünyanın en saygın şirketlerin biri kabul edilen ve bir İsviçre-İsveç elektrik mühendislik şirketi olan Asea Brown Boveri – ABB’de üst düzey görevlerde bulundu. Çeşitli ABB şirketlerinde yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi ve ülke müdür vekili olarak çalıştı. Şirketin yönetim kurullarında tek kadın üye olarak görev yaptı. Aynı dönemlerde görev yaptığı yönetim kurulları nedeniyle toplam 126 yıl yönetim kurulu üyeliği ve 26 yıl yönetim kurulu başkanlığı yaptı.

2011 yılından itibaren kurucularından biri olduğu Kagider’in (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendi. 2015 yılında Türkiye tarafından G20 ülkelerine kurulması önerilen G20 açılım grubu W20 (Kadın 20)'nin Kurucu Başkanı olarak atanan Türktan ilk W20 Tebliğini hazırladı ve 20 ülke önünde savundu.

Kagider’in devan eden projesi “İşyerinde kadınlar için bir fırsat eşitliği programı” olan FEM'in (Fırsat Eşitliği Modeli) tasarlanmasına ve Dünya Bankası Başkanı Zoleck’in katılımı ile gerçekleşmesine liderlik etti. 2001 yılından beri TÜSİAD üyesi olan Türktan 10 yılı aşkın süreyle TÜSİAD’ın İstihdam ve Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu’nun başkanlığını yaptı ve pek çok politika iyileştirmesine öncülük ederek sosyal güvenlik priminin 5 puan düşürülmesinin mimarı oldu.

Gülden Türktan halen kurucuları arasında yer aldığı Uluslararası Kadın Forumu Türkiye (IWF Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor. Türktan IWF Türkiye’de Karar Mekanizmalarında Kadın Liderler (KMKL) projesinin tasarımına liderlik etmiştir.

Gülden Türktan’ın liderliği hikayelerle anlattığı “Liderliğin Karanlık Yüzü” isimli bir kitabı bulunmaktadır.

Editör: Haber Merkezi