Salı günü BM Genel Sekreteri, İsrail güçlerinin Refah'taki önemli sınır geçişlerini ele geçirdiği yönündeki haberler üzerine, Gazze'deki her türlü gerilimi durdurması yönündeki çağrısını yineledi.

Gazze Şeridi'nin en güneyinde, Mısır sınırındaki Refah kasabası, devam eden İsrail askeri operasyonu nedeniyle bölgenin başka yerlerinden sürülen yüz binlerce Filistinliye ev sahipliği yapıyor.

Savaşın yıprattığı Şeridi'nde insani yardım stoklarının hızla tükendiğine ve yakıt rezervlerinin gün sonuna kadar tükeneceğine dair de ciddi endişeler var.

“Hem Refah hem de Karem Şalom geçiş noktalarının kapatılması, zaten vahim olan insani duruma özellikle zarar veriyor. Derhal yeniden açılmaları gerekiyor," dedi Genel Sekreter António Guterres New York'taki BM Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında .

25 Mayıs "Dünya Futbol Günü" ilan edildi. 25 Mayıs "Dünya Futbol Günü" ilan edildi.

İsrail Hükümetine her türlü gerilimi durdurması ve devam eden diplomatik görüşmelere yapıcı bir şekilde katılması çağrısında bulundu.

“7 Ekim'deki Hamas terör saldırılarında 1.100'den fazla İsraillinin öldürülmesinden, Gazze'de 34.000'den fazla Filistinlinin öldürülmesinden sonra, yeterince görmedik mi?”

Anlaşma esastır

Bay Guterres, hem Gazze'deki Filistinlilerin hem de İsrailli rehineler ve ailelerinin “dayanılmaz acılarına” son vermek için İsrail Hükümeti ile Hamas liderliği arasında bir anlaşmaya varılması gerektiğinin altını çizdi.

“Gazze'de barış için haftalarca süren yoğun diplomatik faaliyetlerin ateşkesle sonuçlanmaması trajik olur. Rehinelerin serbest bırakılması yok. Ve Refah'ta yıkıcı bir saldırı” dedi ve şunu vurguladı:

Her iki tarafa da siyasi cesaret göstermeleri ve bir anlaşmaya varmak için her türlü çabadan kaçınmaları yönündeki çağrımı yineliyorum."

İnsan felaketi

BM başkanı ayrıca Refah'a yönelik geniş çaplı bir saldırının "insani felaket" olacağını vurguladı.

“Sayısız sayıda sivil kayıp. Gidecek güvenli hiçbir yeri olmayan sayısız aile yine kaçmak zorunda kaldı. Çünkü Gazze'de güvenli bir yer yok” dedi Sayın Guterres.

"Refah'a saldırmak, kıtlık yaklaşırken insani açıdan zor durumdaki insanlara destek verme çabalarımızı daha da artıracak."

'Nüfuz sahibi olanlara' çağrı

Sayın Guterres ayrıca, Refah'a yönelik bir saldırının yansımalarının savaşın harap ettiği Gazze Şeridi'nin, işgal altındaki Batı Şeria'nın ve daha geniş Orta Doğu bölgesinin çok ötesinde hissedileceği konusunda uyardı.

"İsrail'in en iyi dostları bile net: Refah'a yapılacak bir saldırı stratejik bir hata, siyasi bir felaket ve insani bir kabus olur" dedi.

İsrail üzerinde nüfuzu olan herkese, daha fazla trajedinin önlenmesine yardımcı olmak için ellerinden gelen her şeyi yapma çağrısında bulunuyorum."

Editör: Haber Merkezi