• Hamas lideri İsmail Haniyeh, geçen hafta sonu Paris'te CIA başkanı William Burns ile tartışılan ateşkes teklifini görüşmek üzere Perşembe günü Kahire'ye gidecekti.
  • Netanyahu Gazze'den güç çekmeyi reddetti ve defalarca Hamas'ı yok etme sözü verdi

Gazze Şeridi: İsrail kuşatma altındaki Filistin topraklarındaki saldırısını sürdürürken, Hamas liderinin Gazze'de önerilen ateşkes konusunda görüşmek üzere Perşembe günü Kahire'de olması bekleniyordu.

AFP'ye konuşan bir kaynak, arabulucuların Paris'te toplanmasının ardından Hamas'ın İsrail ile savaşında altı haftalık ateşkes teklifini gözden geçirdiğini ve savaşın yıkıcı hızına yeni bir ara verilmesine yönelik uluslararası çabaların devam ettiğini söyledi.

İsrail'in önde gelen Hamas militanlarının saklandığını söylediği güneydeki Han Yunus kentindeki çatışmalar yoğunlaşırken, Gazze'de çatışmalarda veya hava bombardımanında herhangi bir azalma yaşanmadı.

Görgü tanıkları, gece boyunca çok sayıda İsrail hava saldırısının şehre çarptığını, yardım ve sağlık çalışanlarının ise günlerdir özellikle iki hastane çevresinde yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Sunak ve Biden'a Gazze çağrısı Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Sunak ve Biden'a Gazze çağrısı

Gazze'de Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığına göre, son gecedeki saldırılarda 119 kişi hayatını kaybetti.

Uluslararası STK Sınır Tanımayan Doktorlar'ın Filistin Toprakları misyon başkanı Leo Cans, "Şu anda bir katliam yaşanıyor" dedi.

İsrail, Hamas'ı Gazze'deki hastanelerin altındaki tünellerden faaliyet göstermek ve tıbbi tesisleri komuta merkezi olarak kullanmakla suçluyor, grup ise bu suçlamayı reddediyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum direktörü Michael Ryan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, insani yardımın ulaştırılmasındaki kısıtlamalar nedeniyle nüfusun "açlıktan ölmek üzere olduğunu" söyledi.

Ekran görüntüsü 2024-02-01 090942

"Gazze'deki siviller bu çatışmanın tarafları değil ve sağlık tesisleri gibi onların da korunması gerekiyor" diye ekledi.

BM, son güncellemesinde Gazze Şeridi'nde, özellikle Han Yunus'ta ağır bombardıman olduğunu bildirirken, şehirdeki 184.000 Filistinlinin evlerinden kaçtıktan sonra insani yardım almak üzere kayıt altına alındığını bildirdi.

Katar ve Mısır öncülüğündeki arabuluculuk çabaları yoğunlaşırken, Hamas lideri İsmail Haniyeh, geçen hafta sonu Paris'te CIA şefi William Burns ile tartışılan ateşkes teklifini görüşmek üzere Perşembe günü Kahire'ye gidecekti.

AFP'ye konuşan bir Hamas kaynağı, üç aşamalı planın, Gazze Şeridi'ne daha fazla yardım ulaştırılması için çatışmaların ilk altı hafta durdurulmasıyla başlayacağını söyledi.

Görüşmelerin hassasiyeti nedeniyle isminin gizli kalmasını isteyen kaynak, bu aşamada yalnızca Gazze militanları tarafından tutulan "kadınlar, çocuklar ve 60 yaş üstü hasta erkeklerin" İsrail'deki Filistinli mahkumlar karşılığında serbest bırakılacağını söyledi.

Kaynak, aynı zamanda "İsrail güçlerinin geri çekilmesi konusunda müzakereler" de yapılacağını ve daha fazla rehine-mahkum değişimini içeren olası ek aşamaların da olacağını söyledi ve bölgenin yeniden inşasının da anlaşmada ele alınan konular arasında yer aldığını ekledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'den güç çekme olasılığını reddetti ve Ekim saldırısına yanıt olarak defalarca Hamas'ı yok etme sözü verdi.

Netanyahu ayrıca herhangi bir anlaşmanın parçası olarak "binlerce" Filistinli mahkumun serbest bırakılmasına da karşı çıktı, ancak Pazar günü ofisi devam eden müzakereleri "yapıcı" olarak nitelendirdi.

İsrailli rehinelerin aileleri, sevdiklerinin ne zaman evlerine döneceklerini hâlâ bilmeden Gazze'de sıkışıp kalırken, Netanyahu hükümetine yönelik eleştiriler artıyor; protestolara ve hatta erken seçim çağrılarına yol açıyor.

İsrail'in, BM'nin Filistinli mültecilere yönelik kuruluşu UNRWA'nın, İsrail'in bazı personelini Hamas saldırısına karışmakla suçlamasının ardından, Gazze'deki insanların insani yardıma erişimi daha da sekteye uğradı.

Geçen haftaki iddialarda, İsrail'in önde gelen müttefiki ABD'nin başını çektiği birçok bağışçı ülkenin, ajansa sağlanan fonları dondurduğu görüldü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM komitesine "bağışçılarla görüşerek onların endişelerini dinlediğini ve attığımız adımları özetlediğini" söyledi.

UNRWA sözcüsü Tamara Alrifai, AFP'ye ajansın İsrail'in finansman krizine yol açan iddialarına ilişkin "bağımsız bir soruşturmayı" desteklediğini söyledi.

Netanyahu, Kudüs'te BM büyükelçilerinin katıldığı bir toplantıda, UNRWA'ya Hamas'ın "tamamen sızdığını" söyledi. Başka kurumların bunu değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Savaşın etkisi geniş çapta hissedildi; Ortadoğu'da Hamas'ın İran destekli müttefiklerinin karıştığı şiddet Ekim ayından bu yana artıyor ve diğer güçlerin yanı sıra ABD güçleri de buraya geliyor.

Beyaz Saray, hafta sonu Ürdün'deki bir üste düzenlenen ve üç Amerikan askerinin ölümüne yol açan insansız hava aracı saldırısından İran yanlısı silahlı grupların gevşek bir ittifakı olan Irak'taki İslami Direniş'i sorumlu tuttu.

ABD ordusu, bir Amerikan donanma destroyerinin çarşamba günü Yemen'deki Husi isyancıları tarafından ateşlenen bir gemisavar füzeyle birlikte üç İran insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.

Ayrıca Yemen'de Husilere ait 10 saldırı uçağı ve yer kontrol istasyonuna saldırı düzenlediğini belirten kuruluş, daha önce de Amerikan uçaklarına "yakın tehdit" oluşturduğunu söylediği karadan havaya füzeye saldırı gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

Husiler, Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı olduğunu düşündükleri gemilere defalarca saldırdı.

Sonuç olarak Uluslararası Para Fonu, hayati önem taşıyan ticaret rotası üzerinden yapılan konteyner taşımacılığının bu yıl yaklaşık üçte bir oranında düştüğünü söyledi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa