Temmuz 2020'de açılışı yapıldığından beri her yağmurda heyelan yaşanan ve sürekli kapanan, sık sık trafik kazası yaşanan Samandağ-Arsuz yolu ile ilgili Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na Soru Önergesi verildi.

Hatimoğulları konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

2020 yılının Temmuz ayında açılışı yapılan Samandağ-Arsuz yolu, hemen hemen her yağmur yağdığında heyelandan dolayı kapanmakta ve yol sık sık trafik kazalarıyla gündeme gelmektedir. En son 3 Eylül’de Samandağ-Arsuz yolunda yaşanan kazada beş kişi yaralanmış, biri çocuk iki kişi ise hayatını kaybetmiştir. Bölgede şebeke çekmediği için kaza sonrasında yardım geç gelmiştir.

Samandağ-Arsuz yolunun teknik açıdan ciddi sorunları olduğunu belirten mimar Ercüment Kimyon; “Bir bölgeye yol yapılacaksa jeolojik ve topografik açıdan incelenmesi gerekiyor. Teknik hiçbir detay düşünülmedi. Yol daha açılmadan defalarca açıklama yaptım. ‘Bölgede eğimli yüzey çok dik, kuvvetli yağışta heyelan olur dedim’ çok geçmeden oldu. Yağmur toplanma kanalları yok. Menfezler dar, yollar göle dönecek’ dedim. Bunu da yaşadık. Şebeke sorunu… Üzerine basa basa söyledim. Heyelan riski olan bölgede şebeke olmaması diye bir şey olabilir mi? İlk günden beri yetkililere sesleniyorum, kulak tıkıyorlar. Geçenlerde yaşanan kazada da şebeke yok, yardım çağıramadılar iki kişi öldü. Bu ölümler göz göre göre geldi.” ifadelerini kullanmıştır. Hatay Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik ise, geçen sene kaya düşmesi sonucu yol kapandığında şu açıklamayı yapmıştı: “Bu bölgenin yol açısından sıkıntılı olduğunu söyledik. Kenti bilen mimarların görüşü alınmadı. Burası dağlık bir bölge. Dağı yol yapıyorlar, set, bariyer oluşturmuyorlar sonra da kaya düştü. Düşer tabi, o bölgenin jeolojik yapısı böyle. Kaya hep düşüyordu zaten.”

Bu bağlamda;

1. Bölge jeolojik ve topografik açıdan incelenmeden mi Samandağ-Arsuz yolu yapılmıştır?

2. Yolun sürekli heyelanlar nedeniyle kapanması olağan mıdır? Bununla ilgili gerekli önlemler alınmakta mıdır?

3. Yolda yaşanan ölümlü kazaların ardından böyle kazalara neden olmamak için önlemler alınmış mıdır?

4. Riskli bölgede şebeke altyapısı neden sağlanmamıştır?

5. Yaban Hayatı Koruma Alanı olan bölgeye yol yapılmadan önce Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu alınmadığı doğru mudur?

Editör: Güven BOĞA