HDP Adana İl eş Başkanı Helin Kaya; "Bugün yaşananın “Asrın Felaketi” değil, AKP-MHP’nin halklara ihaneti olduğunun bilincindeyiz."

HDP Adana Kadın Meclisi – TJA: “Bu Enkazı Biz Kadınlar Kaldıracağız!” Başlıklı Basın Açıklamasını Parti Binasında Gereçekleştirdiler. 

HDP Adana İl Eş başkanı Helin Kaya tarafından okunan basın açıklamasında şu sorunlara dikkat çekildi;

WhatsApp Image 2023-03-02 at 14.15.20

Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından erkek egemen rantçı zihniyete, istismarın önünün açılmasına, hak ihlallerine, tecrit politikalarına, kadına yönelik şiddet ve katliamlara, haklarımıza ve kazanımlarımıza dönük saldırılara, kadın yoksulluğuna karşı “Yalnız değil, birlikteyiz/Jin, jiyan, azadî” diyor ve 8 Mart mücadele ve dayanışma programımızı sizlerle paylaşıyoruz!

Her yıl tüm farklılıklarımız ve renklerimizle alanlara, meydanlara akarak direniş ve mücadele mesajını en güçlü şekilde verdiğimiz gün olan 8 Mart’ı bu yıl maalesef büyük bir felaketin gölgesinde karşılıyoruz. Ne var ki 8 Mart’ın bizler için anlamı erkek egemen iktidarın kadınlara ve halklara düşman politikalarına karşı direnmek, birbirimizle dayanışmak ve isyanımızı yükseltmektir.

Somut planlama içerisinde yer alan başlıklar şu gerekçelerden yola çıkarak belirlendi. Savaş ve şiddet politikaları sonucunda ülkeyi derin bir yoksulluğa mahkum eden iktidar, depremde de halkları bir başına bıraktı. Söz konusu savaş ve ölüm olduğunda “Suriye’ye iki günde girmekten” bahseden AKP-MHP iktidarı, deprem bölgelerinde günlerce yoktu. Onbinlerce yurttaş yaşamını yitirdi, onbinlerce yurttaş yaralandı. Deprem sadece iktidarın basiretsizliğini değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinliğini de gözler önüne serdi.

Kadınlar bugün deprem bölgelerinde özgün ihtiyaçlarını karşılayamıyor, güvenli alanlarda kalamıyor, kendilerini ve çocuklarını istismardan korumak adına geceler boyunca nöbet tutuyor. Raporlara göre depremden etkilenenler arasında yüzbinlerce kadın var. Özellikle depremle beraber regl aralığı oynayan, uzayan, kısalan; kanaması çoğalan ya da azalan, vajinal enfeksiyonlar yaşayan kadınların sayısının artmasına rağmen hastanelerin kadın d oğum servisleri hizmet vermiyor. Kadın görevli sayısının az olduğu deprem bölgesinde kadınlar özgün sorunlarını dile getirmekten çekiniyor. Ve yine çocuk, yaşlı, hasta bakımı bu koşullarda bile kadının sorumluluğu olarak görülüyor. Deprem sebebiyle psikolojik bir tahribat yaşayan kadınların bir yandan da toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı tahribata maruz bırakılmasını kabul etmiyoruz. Öfkeliyiz, isyandayız, halklara ve kadınlara yaşatılan bu zulmün hesabını soracağız.

WhatsApp Image 2023-03-02 at 14.15.15

Kadın cinayeti, çocuk istismarı, depremin yıkıcılığı kader değildir. “Hükümet İstifa” sloganı yakınlarını elleriyle enkazdan çıkaranların sesidir.

Günlerce afet bölgesine su bile ulaştıramamış hükümetin bakanlarının tutarsız açıklamalarına güvenmiyoruz. Diyanet’in evlilik hesabı yapan vaazları da bu hükümetin çocuklara bakışının göstergesidir. Ortaya çıkan yıkımın sorumluları, çocuklara istediklerini yapabileceklerini sanmasınlar. Depremden etkilenen çocuklar; tarikat ve cemaatlere bırakılamaz. Çocuklardan sorumlu olan Aile Bakanlığı, kaynaklarını çocukları korumak için kullanmayacaksa yetkililer o koltukları terk etsin. Hiçbir çocuk sahipsiz değil, depremden etkilenen çocukların tarikatların eline bırakılması iddiaları aydınlatılana kadar konunun takipçisi olacağız.

Bugün yaşananın “Asrın Felaketi” değil, AKP-MHP’nin halklara ihaneti olduğunun bilincindeyiz. Bizler bugüne kadar her gün alanlarda, sokaklarda, mahallelerde seslerimizi birleştirdik, örgütlülüğümüzü büyüterek erkek egemen iktidara boyun eğmeyeceğimizi her defasında gösterdik. Bugün de deprem bölgesindeki kadınlarla dayanışma zamanıdır. “Yalnız değil, birlikteyiz/Jin, jiyan, azadî” diyerek 8 Mart programımızı sizlerle dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz.

Bu Enkazı Biz Kadınlar Kaldıracağız!

Yeni Bir Hayatı Kuracağız!  “Yalnız Değil, Birlikteyiz!”        

HDP ADANA KADIN MECLİSİ - TJA

 

Editör: Haber Merkezi