2022 yılının ilk 10 ayında en az 299 kadın erkekler tarafından katledilmiş, 190 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Soru önergesinde şu ifadelre yer verdi.

JINNEWS tarafından her ay derlenen kadın cinayetleri çetelesi, erkek şiddetinin vahim boyutunu gözler önüne sermektedir. 2022 yılının Ekim ayında en az 36 kadın katledilmiş, 21 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Bu sayı 2021 yılı Ekim ayına göre yüzde 56 artmıştır. Bununla birlikte 2022 yılının ilk 10 ayında en az 299 kadın erkekler tarafından katledilmiş, 190 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Ancak kadın cinayetleri ve kadına yönelik erkek şiddeti artarak devam ederken alınması gereken önlemler alınmamakta aksine kadın cinayetleriyle mücadele eden Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu gibi kadın örgütleri hedef alınmaktadır.

Bununla birlikte Geçtiğimiz günlerde 5.Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı’nın “Ülkemizi kadına yönelik şiddetin ve cinayetin dört bir yanda kol gezdiği bir yer gibi sunuyorlar” yönündeki sözleriyle kadın cinayetlerine ilişkin siyasi sorumluluğun üstlenilmediği görülmüş, yine kadınlar ve kadın örgütleri suçlanmıştır.

Gerek iktidarın kadın düşmanı uygulamaları gerek yargının cezasızlık politikaları kadınların erkekler tarafından katledilmesine zemin sunarken aynı zamanda kadınları intihara sürüklemektedir.

 

Bu bağlamda;

1)      Kadın cinayetleri ve kadına yönelik erkek şiddetinin artarak devam etmesini nasıl değerlendirmektesiniz? Kadın cinayetlerindeki artışın faillere uygulanan cezasızlık politikasıyla ilgisi araştırılmış mıdır?

2)      Bakanlığınızın şüpheli kadın ölümlerin önlenmesine ilişkin yürüttüğü çalışmalar var mıdır?

3)      Faillerin, kadın cinayetlerine intihar süsü vererek neredeyse hiç ceza almadan hayatlarına devam ettiğinden haberdar mısınız?

4)      İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alındığı günden bu yana kaç kadın koruma talebiyle yargı mekanizmalarına başvurduğu halde erkekler tarafından öldürülmüştür ve kaç kadın erkek şiddetine maruz kalmıştır?

5)      İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmış olmasının kadınların hayatlarına mal olan yıkıcı sonuçlarından Bakanlığınıza düşen sorumluluğu üstleniyor musunuz?

6)      Bakanlığınızca erkek şiddetiyle etkili bir mücadele için daha kaç kadının öldürülmesi gerekir?

Editör: Haber Merkezi