HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz’ın beş farklı Bakanlığa (Aile ve Sosyal Hizmetler , İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık ve Adalet)   depremzede çocuklar için soru önergesi verdi.

Milletvekili Hüseyin Kaçmaz soru önergesinde şu ifadelere yer verdi.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen büyük deprem nedeniyle çocuklar; hem doğrudan hem de dolaylı olarak büyük ölçüde etkilenmiştir. Yaşadıkları büyük korku ve endişe bir yana yakınlarını kaybetmiş olmaları, pek çoğunun ailesiz ve evsiz kalmış olması, sağlık koşulları, çadırda yaşam, soğuk hava koşullarıyla mücadele etme zarureti, kaybolma tehlikesi, eğitimden uzak kalma, beslenme, yaşlarına uygun gıdaya erişim, geleceğe olan güveni yitirme gibi pek çok yoğun problemle baş başa kalmış yüzbinlerce çocuk mevcuttur.

Deprem bölgelerinde arama ilanı verilen ve refakatsiz çocuklara ilişkin çalışmalar yapan Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi; yaşamını yitiren çocuk sayısı, hastanelerde tedavi gören çocuk sayısı, çocukların sevk edildiği şehirler ve hastanelerin hangileri olduğu gibi bazı acil taleplerin cevaplanması için ilgili kurumlara çağrıda bulunmuştur. Her ne kadar ilgili bakanlıklar sayılara dair bir açıklama yapmış olsa da bazı çocukların kaçırıldıkları yahut hiç bulunamadıkları gibi ciddi kaygılar da hâlihazırda gündemdedir ve giderilmiş değildir.

Elbette depremden etkilenen bölgelerde,  çok sayıda mülteci çocuk diğerlerine nazaran daha zor şartlar altındadır. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamada Kahramanmaraş merkezli depremden Türkiye ve Suriye’de 7 milyondan fazla çocuğun etkilendiği uyarısı yer almaktadır.  Ayrıca UNICEF, binlerce çocuğun depremde ölmüş olabileceğini bildirmiş ve  UNICEF’in Sözcüsü James Elder, yaptığı basın toplantısında, Türkiye’de 4,5 milyon, Suriye’de ise 2,5 milyon çocuğun depremden etkilendiğini tahmin ettiklerini bildirmiştir.

Bu bağlamda;

1)      Kayıp çocuk sayısına dair Bakanlığınızın elindeki veriler ne şekildedir?

2)      Depremden etkilenen mülteci çocuk sayısı ve diğer illere nakli yapılan mülteci çocuk sayısı nedir? Bu çocukların yaş ve cinsiyet dağılımları nedir?

3)      Depremden etkilenen mülteci çocuklar başka illere gönderilmiş midir? Gönderilen çocuklar var ise yaşa, cinsiyete ve gittikleri illere göre dağılımları ne şekildedir?

4)      Depremde yaşamını yitiren çocuk sayısı nedir? İllere, yaşa ve cinsiyete göre dağılımları ne şekildedir?

5)      Ailesi ya da yakının beyanı ile kimliği tespit edilip DNA testi yapılmadan defnedilen çocuk sayısı nedir? Bu çocukların illere, yaşa ve cinsiyetlerine göre dağılımları ne şekildedir?

6)      Halihazırda deprem bölgesinde kalan çocuk sayısı nedir? Bu çocukların illere, yaşa ve cinsiyetlerine göre dağılımları ne şekildedir?

7)      Kurumlarınıza ulaşan ve halen süreci devam eden kayıp çocuk başvuru sayısı nedir? Bu çocukların illere, yaşa ve cinsiyetlerine göre dağılımları ne şekildedir?

Editör: Haber Merkezi