Birleşmiş Milletler, Dünya Deniz Çayırı Günü'nün ilk anma töreni münasebetiyle, gezegendeki en yaygın ve önemli deniz ekosistemlerinden birini korumak için daha fazla eylem çağrısında bulundu.

Deniz çayırları, tropik bölgelerden Kuzey Kutup Dairesi'ne kadar sığ sularda bulunan ve okyanus tabanının 300.000 kilometrekaresini kaplayan çiçekli deniz bitkileridir.

Mercan resifleri kadar renkli veya mangrov ormanları kadar gizemli olmasalar da insanlara ve deniz yaşamına pek çok fayda sağlarlar.

'Mavi orman' faydaları

Genellikle bir tür "mavi orman" olarak anılan deniz çayırları,  binlerce balık, denizatı, kaplumbağa ve diğer deniz hayvanı türüne yiyecek ve barınak sağlar ve dünyanın en büyük balıkçılık alanlarından bazılarını sürdürür.

Bazı kazlar ve ördekler de dahil olmak üzere deniz dışı türler de sonbahar göçleri sırasında deniz çayırlarında otladıkları için onlara güveniyor.

Deniz çayırları , besin maddelerini ve kirleticileri filtreleyerek, döngüye sokarak ve depolayarak su kalitesini artırır  , böylece deniz ürünlerinde kirlenmeyi azaltır. Deniz ekosisteminin bir parçası olarak, dünyanın okyanus karbonunun yüzde 18'ini depolarlar.

Doğa uyum içinde

Ayrıca kıyılar boyunca ilk savunma hattı olarak hizmet ederek dalga enerjisini azaltırlar  ve toplulukları artan sel ve fırtına riskinden korurlar.

BM Çevre Programı'nın ( UNEP ) Deniz ve Tatlı Su Kolu Başkanı Leticia Carvalho, "Deniz otu ekosistemi,  yaşam alanlarının ve hassas yaşam ağının mükemmel bir uyum içinde iç içe geçtiği, hareket halindeki doğanın mükemmel bir örneğidir " dedi .

Hızlı kaybolan

İklim hafifletme de dahil olmak üzere önemlerine rağmen, deniz çayırları tehlikede.

UNEP'e göre, her 30 dakikada bir  futbol sahası değerinde deniz çayırı yok oluyor ve her yıl dünya genelinde çayırların tahminen yüzde yedisi kayboluyor. Kilit etkenler, okyanus asitlenmesi, kıyı gelişimi ve iklim değişikliği nedeniyle yükselen okyanus sıcaklıklarıdır.

SDG'ler ve iklim bağlantısı

Dünya Deniz Çayırı Günü, bu ekosistemlere yönelik tehditler hakkında farkındalık yaratmayı ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne (SDG'ler) ve iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması'na ulaşılması için kritik olan korumalarını teşvik etmeyi amaçlıyor .

BM Genel Kurulu tarafından Mayıs 2022'de kabul edilen bir kararla kurulmuştur.

Bayan Carvalho, dünyanın  deniz çayırlarını koruyan, eski haline getiren ve sürdürülebilir bir şekilde yöneten zamanında, iddialı ve koordineli  eylemlere öncelik vermesi gerektiğini söyledi.

Bu olurken, ülkelerin binlerce yıldır doğayla uyum içinde yaşayan yerel toplulukların da fayda sağlamasını sağlamaları gerekeceğini de sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi