Hindistan uzay ajansı, roketi 14 Temmuz'da ülkenin güneydeki Andhra Pradesh eyaletindeki ana uzay limanından fırlattı.
Ay'a iniş, küresel uzay güçlerinin belirlediği kilometre taşlarına hızla yaklaştığı için dünyanın en kalabalık ülkesi için tarihi bir an.
Sanskritçe'de "Mooncraft" anlamına gelen Chandrayaan-3, Hindistan saatiyle (1230 GMT) akşam 6'dan kısa bir süre sonra, az keşfedilen Ay'ın güney kutbu yakınına indi.
Hindistan'ın daha önceki bir çabası 2019'da başarısızlıkla sonuçlandı ve bugünkü başarı, Rusya'nın neredeyse 50 yıl sonra aynı bölgeye yönelik ilk Ay misyonunun ay yüzeyine çarpmasından yalnızca birkaç gün sonra geldi.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'nün (ISRO) eski başkanı K. Sivan, bilim adamlarının planlanan inişinden birkaç dakika önce önceki ay modülüyle bağlantısını kaybettiği dört yıl önceki başarısızlıktan sonra düzeltmeler yaptığını söyledi.
Başarılı inişten önce "Chandrayaan-3 daha sağlam bir şekilde gidecek" dedi. "Güvenimiz var ve her şeyin yolunda gitmesini bekliyoruz."
Görev yaklaşık altı hafta önce binlerce tezahürat yapan izleyicinin önünde başlatıldı , ancak Ay'a ulaşması, 1960'larda ve 1970'lerde birkaç gün içinde ulaşan Apollo misyonlarından çok daha uzun sürdü.
Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri'nin o zamanlar kullandığı roketlerden çok daha az güçlü roketler kullanıyor; bu, sondanın bir ay sürecek Ay yörüngesine çıkmadan önce hız kazanmak için Dünya'nın etrafında birkaç kez dönmesi gerektiği anlamına geliyor.
Uzay aracının iniş aracı, Sanskritçe'de "yiğitlik" anlamına gelen Vikram, geçen hafta itiş modülünden ayrıldı ve 5 Ağustos'ta ay yörüngesine girdiğinden beri ay yüzeyinin görüntülerini geri gönderiyor.
İnişten bir gün önce ISRO, sosyal medyada inişin programa göre ilerlediğini ve görev kontrol kompleksinin "enerji ve heyecanla dolup taştığını" söyledi.
Ajans, daha önce Twitter olarak bilinen X'te "Sorunsuz gidişat devam ediyor" ifadesini kullandı.
Hindistan'ın nispeten düşük bütçeli bir havacılık programı var, ancak 2008'de Ay'ın yörüngesine ilk kez bir sonda gönderdiğinden bu yana boyutu ve ivmesi önemli ölçüde arttı.
En son görev, diğer ülkelerden çok daha düşük olan 74,6 milyon dolarlık bir fiyat etiketiyle geliyor ve Hindistan'ın tutumlu uzay mühendisliğinin bir kanıtı.
Uzmanlar, Hindistan'ın mevcut uzay teknolojisini kopyalayıp uyarlayarak ve yabancı meslektaşlarının maaşlarının bir kısmını kazanan çok sayıda yüksek vasıflı mühendis sayesinde maliyetleri düşük tutabileceğini söylüyor.
2014 yılında Hindistan, Mars yörüngesine uydu yerleştiren ilk Asya ülkesi oldu ve önümüzdeki yıl Dünya yörüngesine üç günlük insanlı bir görev başlatması planlanıyor.
'Çok çok önemli'
Eski ISRO şefi Sivan, Hindistan'ın nispeten haritalandırılmamış Ay'ın güney kutbunu keşfetme çabalarının bilimsel bilgiye "çok çok önemli" bir katkı sağlayacağını söyledi.
Daha önce yalnızca Rusya, ABD ve Çin ay yüzeyine kontrollü iniş gerçekleştirmişti.
Rusya, yaklaşık yarım yüzyıldan beri ilk kez, Ağustos ayının başlarında kendi ay araştırmasını başlattı.
Başarılı olsaydı, Chandrayaan-3'ü birkaç gün farkla geride bırakacak ve herhangi bir ülkenin Ay'ın güney kutbu çevresine kontrollü iniş yapan ilk misyonu olacaktı.
Ancak Luna-25 sondası Cumartesi günü inişe hazırlanırken belirtilmeyen bir olayın ardından zorunlu iniş yaptı.
Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana cezalandırıcı yaptırımlar, Rusya'nın yolsuzluk, yenilik ve ortaklık eksikliği nedeniyle kuşatılmış olan uzay endüstrisini de etkiledi.
(FRANSA 24, AFP ve Reuters ile birlikte)