Hindistan'da bir tren çarpışmasında ölenlerin sayısı 288'e yükseldi.

Eyaletin en üst düzey devlet memuru Pradeep Jena Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Cuma günü Odisha eyaletinin Balasore semtinde - Hindistan'ın on yıldan fazla bir süredir en ölümcül demiryolu kazası - meydana gelen kazada da tahmini 900 kişinin yaralandığını söyledi.

Ekran görüntüsü 2023-06-03 090336

Jena, ölü sayısının artmasının beklendiğini söyledi.

Kaza mahalline 200'den fazla ambulans çağrıldı ve halihazırda orada bulunan 80'e ek olarak 100 doktor da yaralıları hastaneye götürmek ve halen olay yerinde olanlara bakmak için seferber edildi.

Video görüntüleri, kurtarıcıların hayatta kalanları bulmak için parçalanmış trenlerden birine tırmandığını, yolcuların ise enkazın yanında yardım çağırıp hıçkıra hıçkıra ağladığını gösteriyor.

Reuters haber ajansına telefonla konuşan bir görgü tanığı, "Olay alanındaydım ve etrafımda kan, kırık uzuvlar ve ölen insanlar görüyorum" dedi.

Çarpışma Cuma günü yerel saatle 19:00 civarında (13:30 GMT) Bengaluru'dan Howrah, Batı Bengal'e giden Howrah Superfast Express ile Kalküta'dan Chennai'ye giden Coromandel Express ile çarpıştığında meydana geldi. Yetkililer, hangi trenin önce raydan çıkıp diğerine karıştığı konusunda çelişkili açıklamalar yaptı ve olası nedenler hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Ekran görüntüsü 2023-06-03 090314

Yüzlerce itfaiye personeli, polis memuru ve koklayıcı köpeğin dahil olduğu kapsamlı bir arama kurtarma operasyonu başlatıldı. Ulusal Afet Müdahale Gücü ekipleri de bölgedeydi.

Cuma günü, yüzlerce genç kan bağışı yapmak için Odisha'nın Soro kentindeki bir devlet hastanesinin önünde sıraya girdi.

Jena bir tweet'te, "Soylu bir amaç için kan bağışında bulunan tüm gönüllülere kişisel olarak minnettarım ve minnettarım" dedi.

Jena, olayı "üç trenin - iki yolcu treni ve bir yük treninin - karıştığı şiddetli ve trajik bir kaza" olarak nitelendirdi.

Hindistan Demiryolları sözcüsü Amitabh Sharma, kazanın nedeninin araştırıldığını söyledi. Kazanın ayrıntıları ve olayların sırası hemen netleşmedi.

Trenlerdeki toplam yolcu sayısına ilişkin resmi bir onay yoktu.

Cumartesi günü bölgeyi ziyaret etmesi beklenen Odisha Başbakanı Naveen Patnaik, önceliğin “yaşayanları hastanelere götürmek” olduğunu söyledi. Bu bizim ilk endişemiz - yaşayanlara bakmak”.

Hayatta kalan biri, içinde uyuduğu vagon devrildiğinde sarsılarak uyandığında gördüğü kabusu anlattı.

Kaza mahallinden birkaç adım ötede karanlıkta yerde otururken gazetecilere, "Uykularım bozuldu ve 10-15 kişi üzerime düştü" dedi. "Elimi ve boynumu incittim... Birinin elini, birinin bacağını kaybetmiş olduğunu gördüm... Oradan çıktım ve o zamandan beri burada oturuyorum."

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, kurtarma operasyonlarının sürdüğünü ve etkilenenlere "mümkün olan her türlü yardımın" verildiğini söyledi.

Kaza mahalline koşan Demiryolu Bakanı Ashwini Vaishnaw, tweet attı: "Kurtarma operasyonları için gereken tüm elleri tutacak."

Vaishnaw ayrıca ölenlerin ailelerine yaklaşık bir milyon rupi (12.000 $), "ağır" yaralananlara 2.400 $ ve "hafif" yaralananlara 600 $ tazminat ödeneceğini duyurdu.

Hindistan demiryollarında her yıl yüzlerce kaza meydana geliyor ve bunların çoğu insan hatasından veya eskimiş sinyalizasyon ekipmanından kaynaklanıyor.

12 milyondan fazla insan her gün Hindistan'da 14.000 trene binerek 64.000km (40.000 mil) yol kat ediyor.

Editör: Haber Merkezi