YENİ DELHİ - Yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, Hindistan'ın merkezindeki bir Hindu tapınağında düzinelerce kişinin kuyunun kapağı çöktüğünde çamurlu suya düşmesi sonucu kuyuda otuz beş ceset bulundu.

Perşembe günü Madhya Pradesh eyaletindeki Indore'deki tapınak kompleksindeki çöküşün videosu, ardından insanların çıkışlara doğru koştuğu kaosu gösterdi. Bir kazıcı, insanların kaçmasına yardımcı olmak için onlarca yıllık tapınağın duvarını yıktı.

Ordu personeli de dahil olmak üzere yaklaşık 140 kurtarıcı, suyu pompaladıktan sonra cesetleri kuyudan çıkarmak için halatlar ve merdivenler kullandı. Dar bir yol ve kuyudaki molozlar işi zorlaştırıyordu.

Tanıklar, büyük bir adanmış kalabalığının, bir ateş ayini gerçekleştirmek ve tanrı Rama'nın bayramını kutlamak için tapınağı doldurduğunu söyledi.

Polis Komiseri Makrand Deoskar, kuyunun üzerindeki yapının çökmesi sonucu düzinelerce insanın suya düştüğünü ve üzerlerinin enkazla kaplandığını söyledi.

Mahalle sakinleri derneği başkanı Kantibhai Patel, gazetecilere yetkililerin tepki vermekte yavaş davrandığını ve ilk ambulansın alarmdan bir saat sonra olay yerine ulaştığını söyledi.

Eyaletin seçilmiş en üst düzey yetkilisi Shivraj Singh Chauhan, yapının büyük kalabalığın ağırlığını kaldıramadığı için çöktüğü anlaşılıyor. Soruşturma emri verdi.

Bölge yöneticisi Ilayaraja T., "Şu ana kadar 35 ceset çıkardık ve kurtarma operasyonu devam ediyor" dedi. Çaba Cuma günü devam ediyordu.

Ordu kurtarma ekipleri Perşembe gecesi operasyona katıldı. Times of India gazetesi, su altı kameralarının kuyunun çamurlu sularında yüzen cesetleri göstermesinin ardından kurtarma çalışmalarının hızlandırıldığını bildirdi.

Chauhan, cesetlerden 33'ünün kimliğinin tespit edildiğini ve bir kişinin kayıp olduğunu söyledi. Yaralananlardan 16'sı Cuma günü hastanede kaldı.

Tapınak yetkilileri kuyuyu kullanmayı yıllar önce bırakmış ve ağzını demir parmaklıklar ve kiremitlerle kapatmıştı.

Gazete, Ocak ayında belediye yetkililerinin, güvenli olmayan ve izinsiz bir yapı olduğu için tapınak sahiplerine kuyunun kapağını kaldırmalarını emrettiğini, ancak tapınak yetkililerinin uyarıyı dikkate almadığını söyledi.

Hindistan'da kötü inşaat ve yönetmeliklere uyulmaması nedeniyle bina çökmeleri yaygındır.

Ekim ayında, batıdaki Gujarat eyaletinde asırlık bir asma asma köprü nehre çökerek yüzlerce insanı suya sürükledi ve son on yılda ülkedeki en kötü kazalardan birinde en az 132 kişiyi öldürdü. (AP)

Editör: Haber Merkezi