Adana İnönü Parkı'nda, İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi Afet ve Ekoloji Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, komisyon adına Yaşar Gökoğlu söz aldı.

Gökoğlu'nun okuduğu açıklamada vurgulanan ana tema "Hayatı Savunuyoruz!" oldu. Soma, Ermenek, Şirvan, Amasra, Şımak, İliç gibi yerlerde yaşanan katliamların sorumlularının hesap verene kadar mücadelelerinin süreceği ifade edildi. Türkiye ve Kürdistan genelindeki maden ve enerji politikalarının ekolojik talanı yaygınlaştırdığına dikkat çekilerek, su kaynakları, ormanlar ve tarım arazilerinin yerel ve yabancı sermaye gruplarına pazarlandığı belirtildi. Ayrıca, maden ve enerji santrallerinin iş sağlığı ve güvenliği önlemleri almadan faaliyet gösterdiği ve işçilerin bedenlerinin acımasızca yok edildiği vurgulandı.

Açıklamada, 13 Mayıs 2014'te Soma Holding'e bağlı maden ocağında yaşanan ve 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesine neden olan denetimsizlik ve önlemlerin alınmamasının yanı sıra, diğer yerlerdeki maden sahalarında da benzeri trajedilerin yaşandığına dikkat çekildi. İliç'teki Çöpler Altın Madeni örneğinde olduğu gibi, devletin sermaye ile işbirliği yaparak çevre ve işçi sağlığını tehlikeye attığına vurgu yapıldı.

Ayrıca, Türkiye'deki maden ruhsatlı arama ve işletme sayısının sürekli arttığına ve bu durumun işçilerin ve doğanın talanına neden olduğuna işaret edildi. İliç'teki maden faciasının ardından yaşananların üzerinin örtülmeye çalışıldığı ve bu durumun sermaye ve iktidarın ortak çıkarlarından kaynaklandığı belirtildi.

Whatsapp Image 2024 05 15 At 17.16.23

Açıklamanın sonunda, insan haklarının evrensel bir hak olduğu, işçi haklarının da insan hakları kapsamında olduğu ve temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı olduğu vurgulandı. Soma, Ermenek, Şirvan, Amasra, Şırnak ve İliç gibi yerlerde yaşanan katliamların sorumlularının yargı önünde hesap verene kadar mücadelelerinin devam edeceği ve bu sürecin takipçisi olacakları kamuoyuna duyuruldu.

İnsan Hakları Derneği Afet ve Ekoloji Komisyonu'nun açıklaması, derneğin insan hakları ve çevre konularında duyarlılığını ve mücadele azmini bir kez daha ortaya koydu.

Whatsapp Image 2024 05 15 At 17.16.26

MGK: İsrail yönetimi gecikmeksizin durdurulmalı MGK: İsrail yönetimi gecikmeksizin durdurulmalı

Whatsapp Image 2024 05 15 At 17.16.24

Editör: Haber Merkezi