İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu  "AĞIR HASTA MAHPUS MUHLİSE KARAGÜZEL SERBEST BIRAKILSIN!" konulu basın açıklaması gerçekleştiridi.

Hapishanelerden her gün hak ihlalleri şikayetleri gelmekte, bu ihlaller arasında sağlık hakkı ihlalleri dikkat çekmektedir. Talebe rağmen revire hiç çıkarılmama ya da geç çıkarılma, hastane sevklerinin yapılmaması ya da geç yapılması,  muayene odasında askerin bulunması, kelepçeli muayene ve tedavi zorlaması, hücre tipi ring aracı ile hastaneye sevk,  ağız içi arama, düzenli kullanılan ilaçların verilmemesi, ameliyatların ertelenmesi, mahpusun hastaneye yattığı bilgisinin aileye verilmemesi, doktorun talebine rağmen refakatçi kabul edilmemesi vb. birçok ciddi sorun sağlık hakkı ve giderek yaşam hakkı ihlallerine zemin hazırlamaktadır.

Mahpuslar bu hak ihlallerinin önlenmesi için yetkili mercilere yaptıkları ısrarlı başvurulardan sonuç alamadıkları için sık sık açlık grevine başvurmakta, seslerini bu yöntemle duyurmaya çalışmaktadırlar.  Nitekim, Giresun Espiye L Tipi Kapalı hapishanesinde yoğunlaşan hak ihlalleri ve baskılara karşı Erdal Emeç, Aydın Oğuz ve Ahmet Budak isimli mahpusların da açlık grevi başlattıkları bilgisi alınmıştır.  Başlattıkları açlık grevi 55. Gününe girerken ailesini arayan hasta mahpus Erdal Emeç, yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle açlık grevini süresiz ve dönüşümsüz olarak devam ettireceklerini bildirmiştir.

Hapishanelerde yaşanan ağır hak ihlallerine kalıcı çözümler üretilmesini sağlamak için mücadelenin güçlendirilmesi hayati önemini korurken, uzun açlığın mahpusların beden ve ruh sağlıklarında ortaya çıkaracağı geri dönüşü olmayan zararların önlenmesi için  ayrıca ve daha yoğun bir çabaya ihtiyaç olduğu görülmektedir.  Dolayısıyla zaman geçirmeden, kamuoyu duyarlılığı sağlayarak ve gerekli girişimlerde bulunarak çözüm talebimizi yükseltmeliyiz.

567. F Oturması’nda bu hafta Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 61 yaşındaki ağır hasta mahpus Muhlise Karagüzel’in durumunu paylaşacağız.

3 defa kalp krizi geçiren Muhlise Karagüzel; Kalp,  Diyabet, Hipertansiyon, Astım, bel ve boyun fıtığı hastasıdır. Kan Şekeri çok yükseldiği için günde dört kez insülin iğnesi yapılmaktadır. Şeker yüksekliği gözlerine ve böbreklerine zarar vermiş olduğu için şiddetli ağrılar çekmektedir. Hastalıkları nedeniyle diyet beslenmesi gerekmesine rağmen bu ihtiyacı karşılanmamakta, bu durum sağlık sorunlarını artırmaktadır.

Gözlerindeki rahatsızlık nedeniyle defalarca göz anjiyosu yapılan Karagüzel’e,  doktorları tarafından acilen ameliyat olması gerektiği söylenmiş,  ancak bu ameliyat sırasında gözlerini kaybetme ihtimali bulunduğundan ameliyat edilememiştir.  

Karagüzel, giderek ağırlaşan astım hastalığına bağlı olarak nefes almakta güçlük çektiğinden uyuyamamakta, bu durum sağlığı yanında günlük yaşamını da olumsuz etkilemektedir. 

Muhlise Karagüzel, 2021 yılında geçirdiği ilk kalp krizi sırasında önce hapishane revirine götürülmüş, burada durumunun daha da ağırlaşması, tansiyonunun çok yükselmesi üzerine Kayseri'ye hastaneye kaldırılmıştır. Hastanede anjiyo yapılmış 2 gün yoğun bakımda tutulmuştur. Yapılan anjiyoda kalbe giden çok sayıda damarın tıkalı olduğu tespit edilmiştir. 3 gün sonra tekrar anjiyo yapılmış, 8 gün hastanede kalmıştır. Hastanede kaldığı 8 gün boyunca elleri yatağa kelepçelenmiştir.

9 Mart 2022’ günü üçüncü kez kalp krizi geçiren Karagüzel, Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırılmış,  burada tıkalı damarlarına stent takılmıştır. Karagüzel, hastanede kaldığı süre boyunca yine yatağa kelepçeyle bağlanmıştır.

Kızının anlatımına göre; Annesinin hastaneye götürülmesi bilerek geciktirilmekte bu durum sağlığını ve yaşamını tehdit etmektedir. Nitekim; Üçüncü kalp krizini geçirmeden 20 gün önce göğüs ağrıları başladığı halde önce revire götürülmüş, “hastaneye gitmesi gerekir” denmesine rağmen koğuşuna geri getirilmiş, daha sonra Kayseri Bünyan Devlet Hastanesi’ne götürülüp oradan da Kayseri Şehir Hastanesi’ne sevk edilmiş,  ancak “ randevu yok, yoğunluk var”  denilerek geri hapishaneye getirilmiş ve 20 gün sonra ve ancak kalp krizi geçirdikten sonra Kayseri Şehir Hastanesine kaldırılmıştır.  

Hapishane koşullarında gerekli tedavi ve bakımı sağlanamayan ve her an yeni kalp krizi riski ile yaşayan Muhlise Karagüzel’in serbest bırakılarak tedavisinin dışarıda sürdürülmesi sağlık ve yaşam hakkının korunması bakımından zorunluluk haline gelmiş bulunmaktadır.

567.  F OTURMASI kapsamında bu hafta; “HASTA MAHPUS MUHLİSE KARAGÜZEL ve BÜTÜN HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

 

-Muhlise Karagüzel serbest bırakılsın!

-Hasta mahpuslar serbest bırakılsın'

-Tedavi haktır engellenemez!

                                     

Editör: Haber Merkezi