İnsan soyunun (homininler) kökenini anlamak, şempanze-insan son ortak atasının morfolojisini, davranışını ve çevresini yeniden yapılandırmayı gerektirir. Yeni araştırm...

İnsan soyunun (homininler) kökenini anlamak, şempanze-insan son ortak atasının morfolojisini, davranışını ve çevresini yeniden yapılandırmayı gerektirir. Yeni araştırmada, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nden ve başka yerlerden paleoantropologlar, Charles Darwin'in çalışmalarından bu yana bu alandaki büyük keşiflere baktılar ve fosil maymunların morfolojisinin çeşitli olduğu ve son paylaşılan maymun atasının muhtemelen kendine ait olduğu sonucuna vardılar.

Şempanze ve insanın son ortak atası, insan ve şempanze evriminin başlangıç ​​noktasını temsil eder. Resim kredisi: Christopher M. Smith.

İnsanlar, 9,3 ila 6,5 ​​milyon yıl önce bir noktada maymunlardan - özellikle şempanze soyu ( Pan cinsi ) - ayrıldı ve alışılmış iki ayaklılık homininlerde erken evrildi.

Paleoantropologlar, hominin kökenlerini anlamak için, insanların ve şempanzelerin son ortak atasının fiziksel özelliklerini, davranışını ve çevresini yeniden inşa etmeyi amaçlar.

Charles Darwin, 1871'deki The Descent of Man'de, insanların Afrika'da yaşayan herhangi bir canlı türünden farklı bir atadan geldiğini tahmin ediyordu. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Antropoloji Bölümü'nde araştırmacı olan Dr. Sergio Almécija, "Ancak, o zamanki fosil kıtlığı göz önüne alındığında ihtiyatlı davrandı" dedi.

"150 yıl sonra, doğu ve orta Afrika'da olası homininler bulundu ve hatta bazıları Avrupa'da bile iddia ediyor."

Ayrıca, şu anda Afrika ve Avrasya'da 50'den fazla maymun cinsi fosili belgelenmiştir.

"Ancak, bu fosillerin çoğu, modern maymun ve insan soylarının eski temsilcilerinden beklentilerle eşleşmeyen mozaik özellik kombinasyonları gösteriyor."

"Sonuç olarak, bu fosil maymunların oynadığı evrimsel rol konusunda bilimsel bir fikir birliği yoktur."

İnsanın kökenleri sorununu çözmek için iki ana yaklaşım vardır:

(i) yaşayan maymunların, özellikle şempanzelerin analizine dayanan "yukarıdan aşağıya";

(ii) ve 'aşağıdan yukarıya', çoğunlukla nesli tükenmiş maymunların daha büyük ağacına önem verir.

Örneğin, bazı bilim insanları, homininlerin şempanze benzeri parmak boğumunda yürüyen bir atadan kaynaklandığını varsayar.

Diğerleri, insan soyunun, bazı özelliklerinde bazı garip Miyosen maymunlarına daha yakından benzeyen bir atadan kaynaklandığını iddia ediyor.

Bu farklı yaklaşımları çevreleyen çalışmaları gözden geçirirken, Dr. Almécija ve meslektaşları, yalnızca hominin kökenleri sorununa bu karşıt yaklaşımlardan birine güvenmenin sınırlamalarını tartışıyorlar.

'Yukarıdan aşağıya' araştırmalar bazen, yaşayan maymunların çok daha büyük ve şimdi çoğu soyu tükenmiş bir grubun hayatta kalanları olduğu gerçeğini görmezden geliyor.

Öte yandan, 'aşağıdan yukarıya' yaklaşımına dayanan çalışmalar, bireysel fosil maymunlara önceden var olan bir anlatıya uyan önemli bir evrimsel rol vermeye eğilimlidir.

Genel olarak, araştırmacılar, insan kökenlerinin çoğunun bugün sahip oldukları fosillerle uyumlu olmadığını keşfettiler.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Antropoloji Bölümü'nde küratör yardımcısı olan Dr. Ashley Hammond, “Yaşayan maymun türleri, artık soyu tükenmiş olan çok daha büyük bir maymun grubunun kalıntıları olan özel türlerdir” dedi.

"Tüm kanıtları göz önünde bulundurduğumuzda, şu anda hayatta olan birkaç maymun türüne dayanan bir insanın evrimsel hikayesinin büyük resmin çoğunun eksik olduğu açıktır."

Dr. Kelsey, "Fosil maymunlar arasında gözlemlenen, çoğu zaman yaşayan maymunlardan farklı olan benzersiz ve bazen beklenmedik özellikler ve özellik kombinasyonları, maymun atalarımızdan miras kalan ve soyumuza özgü olan homininlerin özelliklerini çözmek için gereklidir," diye ekliyor Dr. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde Antropoloji Bölümü ve Evrimsel Primatoloji New York Konsorsiyumu'nda doktora sonrası araştırmacı olan Pugh.

Dr. Almécija, "Yaşayan maymunlar tek başına yetersiz kanıt sunar. Maymun ve insan evrimi ile ilgili mevcut farklı teoriler, erken homininler ve yaşayan maymunlarla birlikte Miyosen maymunları da denkleme dahil edilirse çok daha fazla bilgi sahibi olur” dedi.

Başka bir deyişle, fosil maymunlar, insanların ve şempanzelerin evrimleştiği 'başlangıç ​​noktasını' yeniden inşa etmek için çok önemlidir. "

Bulgularla ilgili makale Science dergisinde yayınlandı.

Sergio Almécija ve diğerleri . 2021. Fosil maymunlar ve insanın evrimi. Science 372 (6542): eabb4363; doi: 10.1126 / science.abb4363