BM sağlık kurumu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, dünya çapında 4,5 milyardan fazla insanın temel sağlık hizmetlerinden yoksun olduğunu belirterek, daha güçlü siyasi kararlılığa ve artan hükümet yatırımına olan ihtiyacın altını çizdi.

Üstelik Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) ve Dünya Bankası'nın ortak raporuna göre , iki milyar kişi gerekli tıbbi tedavi için cebinden ödeme yaparken ciddi mali zorluklarla karşı karşıya.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu kadar çok insanın uygun fiyatlı, kaliteli ve temel sağlık hizmetlerinden yararlanamaması, yalnızca kendi sağlıklarını riske atmakla kalmıyor, aynı zamanda toplulukların, toplumların ve ekonomilerin istikrarını da riske atıyor" dedi.

"Acil olarak daha güçlü bir siyasi iradeye, sağlığa daha agresif yatırımlara ve temel sağlık hizmetlerine dayalı sağlık sistemlerini dönüştürmek için kararlı bir değişime ihtiyacımız var."

Küresel sağlık hedefleri için alarm

Bu kriz , 2030 yılına kadar herkes için evrensel sağlık güvencesine ulaşmayı amaçlayan küresel sağlıkla ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG'ler) için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Rapora göre, son yirmi yılda, küresel olarak ülkelerin üçte birinden azı sağlık hizmetlerinin kapsamını iyileştirdi ve genellikle hane gelirinin yüzde 25'ini aşan cepten yapılan sağlık harcamalarının "felaket" düzeylerini azalttı.

Tweet URL'si

Yola geri dönmek

Rapor, iddialı hedeflere doğru yola devam etmek için hükümetler ve kalkınma ortakları tarafından kamu sektörüne önemli yatırımlar yapılması yönünde çağrıda bulunuyor.

Birinci basamak sağlık hizmetlerine öncelik vererek, eşitliği ve finansal korumayı artırarak sağlık sistemlerinin “radikal bir şekilde yeniden yönlendirilmesi” ihtiyacını vurguluyor.

Raporda, reformun aynı zamanda Kovid-19'un sağlık sistemleri ve küresel sağlık iş gücü üzerindeki yıkıcı etkisini tam olarak ele almak ve aynı zamanda ekonomik gerilemenin yarattığı zorluklara karşı hazırlıklı olmak için hayati önem taşıdığı belirtildi.

Diğer faktörler arasında iklim değişikliğinin sonuçları ve değişen siyasi öncelikler yer alıyor.

İnsanların yoksulluktan kurtulmasına yardımcı olmak

İnsani Gelişmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mamta Murthi, " Evrensel sağlık sigortasına ulaşmanın, insanların yoksulluktan kurtulmasına ve yoksulluktan kurtulmasına yardımcı olmak için kritik bir adım olduğunu biliyoruz, ancak özellikle en yoksul ve en savunmasız insanlar için mali zorluklar artmaya devam ediyor" dedi Dünya Bankası'nda.

"Bu rapor korkunç bir tablo çiziyor, ancak aynı zamanda hem temel kalitede sağlık hizmetlerinin sunumunda hem de finansal korumada daha fazla eşitlik için hükümet bütçelerinde sağlığa öncelik vermenin ve sağlık sistemlerini güçlendirmenin yollarına dair kanıtlar sunuyor."

Rapor , Perşembe günü dünya liderlerinin harekete geçme ve evrensel sağlık güvencesini herkes için gerçeğe dönüştürme taahhütlerini yenilemelerinin beklendiği BM Genel Kurulu'nun üst düzey toplantısı öncesinde yayınlandı .

Editör: Haber Merkezi