'AFP' haber ajansının haberine göre, İran cumhurbaşkanına ait helikopter Doğu İran Azerbaycan'ın Varzaghan bölgesine sert iniş yaptı, ardından kurtarma ekipleri kaza yerine sevk edildi.

Kaza, Warzaghan bölgesine bağlı Düzmar bölgesinde, ormanlarla dolu dağlık alanda meydana geldiğinden kurtarma çalışmaları büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Baraj projesinin açılışını yapmak üzere mevkidaşı İlham Aliyev ile birlikte İran ve komşu Azerbaycan sınırına giden İbrahim Raisi, oradan dönerken helikopter kaza yaptı.

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, kötü hava koşulları nedeniyle konvoydaki bir helikopterin acil iniş yaptığını ve helikopterle temasta zorluklar yaşandığını söyledi.

Ekran Görüntüsü 2024 05 19 211943

İran'ın Dini Lideri Ayetullah Hamaney, millete gönderdiği mesajda, İran halkının ülke konusunda endişelenmemesi gerektiğini belirterek, İbrahim Raisi ve helikopterdeki diğer kişilerin iyi olmasını umduğunu söyledi.

Üst düzey bir İranlı yetkili, kimliğinin gizli kalması kaydıyla AFP'ye, helikopter kazasında İbrahim Raisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahian'ın hayatlarının risk altında olduğunu söyledi.

Halen iyimser olduğumuzu ancak kaza yerinden aldığımız raporların oldukça endişe verici olduğunu söyledi.

Edinilen bilgiye göre, şiddetli hava koşulları ve sis nedeniyle kurtarma ekipleri kaza yerine ulaşmakta güçlük çekiyor.

İran basınında çıkan haberlere göre, düşen helikopterde İran cumhurbaşkanının yanı sıra Dışişleri Bakanı Hossein Amir Abdullahian, Doğu Azerbaycan Valisi Malik Rahmati ve bazı önemli yerel yetkililer de bulunuyordu.

Cumhurbaşkanının konvoyu üç helikopterden oluşuyordu ve bazı basında çıkan haberlere göre kazayı yapan helikopterde İbrahim Raisi bulunurken, aralarında İran Enerji Bakanı Ali Ekber Mehrabian ve Konut Bakanı'nın da bulunduğu geri kalan iki helikopter güvenli bir şekilde iniş yaptı. Ve Ulaşım Mehrdad Bazarpush da oradaydı.

El Cezire'nin haberine göre, İran silahlı kuvvetleri komutanı Şef Muhammed Bagheri, Devrim Muhafızları da dahil olmak üzere tüm ülke kuvvetlerine, kaza mahalline derhal tam teçhizatla gelmeleri talimatını verdi.

Kazanın ardından İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbar, diğer hükümet yetkilileriyle birlikte Tebriz'e doğru yola çıktı.

Kaza, İran'ın Tebriz'e yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Doğu Azerbaycan eyaletinde Varzaghan ile Culfa arasında meydana geldi ve kaza öncesinde helikopter Tebriz'e doğru hareket ediyordu.

İran devlet televizyonu yayınlarında Kızılay gönüllülerinin yoğun sis altında dağlık bölgeye doğru ilerlediği görülüyor.

İran Kızılayı, helikopteri ve içindekileri aramak için bölgeye 40 ekibin konuşlandırıldığını söyledi.

Eski ABD Başkanı Trump’a, Pensilvanya mitinginde silahlı saldırı düzenlendi Eski ABD Başkanı Trump’a, Pensilvanya mitinginde silahlı saldırı düzenlendi

Şu ana kadar kazada ölen veya yaralanan olduğu doğrulanmadı veya yalanlanmadı.

Bunun dışında İbrahim Raisi'nin memleketi ve İran'ın Meşhed şehrinde İmam Rıza'nın türbesinde de onun güvenliği için dua eden insanlar görülüyor.

63 yaşındaki İbrahim Raisi, 2021'den itibaren İran cumhurbaşkanı olarak görev yapmaktaydı.

İbrahim Raisi, 1960 yılında İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed şehrinde doğdu ve henüz 20 yaşındayken Tahran'ın karşısındaki Karaj şehrinin Başsavcısı seçildi.

1989'dan 1994'e kadar Tahran Başsavcısı, 2004'ten 2014'e kadar Adli Otorite Başkan Yardımcısı ve ardından 2014'te Ulusal Başsavcı olarak görev yaptı.

İran'ın şiddetli sosyal kriz ve tartışmalı nükleer programı nedeniyle ABD'nin yaptırımları nedeniyle ekonomik baskı altında olduğu bir dönemde, 2021'de cumhurbaşkanı olarak ülkenin dizginlerini eline aldı.

Görev süresi boyunca, Mahsa Amini'nin Eylül 2022'de gözaltında öldürülmesinin ardından ülke çapında kitlesel protestolar düzenlendiğinde ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Ancak Mart 2023'te bölgesel rakip olarak görülen İran ve Suudi Arabistan, şaşırtıcı bir şekilde bir anlaşma imzaladı ve ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler yeniden tesis edildi.

7 Ekim'de Gazze'de başlayan savaş bölgedeki gerilimi bir kez daha artırdı ve İran, Nisan 2024'te doğrudan İsrail'e yüzlerce füze ve roket fırlattı.

Barajın açılışının ardından Pazar günü Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile yaptığı konuşmada İbrahim Raisi, İran'ın Filistinlilere koşulsuz desteğini bir kez daha yineledi.

İran cumhurbaşkanı, Filistin'in Müslüman dünyasının en önemli sorunu olduğuna inandığımızı, İran ve Azerbaycan halkının Filistin ve Gazze halkını desteklediğine ve Siyonist rejimden nefret ettiğine inandığımızı söyledi.

Editör: Haber Merkezi