İran'da “Kadın, Yaşam, Özgürlük” hareketinin başlangıcından bir yıl sonra, İran İnsan Hakları Merkezi (CHRI) tarafından yürütülen araştırma, İran'da onlarca üniversite profesörünün işten atıldığını, açığa alındığını veya açığa alındığını ortaya çıkardı. Hareketi desteklediği iddiaları nedeniyle emekliliğe zorlandı. Bazılarının yerini devletle köklü bağları olan kişiler aldı.
Bu yoğunlaştırılmış baskı, geçen yılki protestolar sırasında devletin güvenlik güçleri tarafından öldürülen sevdikleri için adalet arayan aile üyelerinin keyfi olarak gözaltına alınmasıyla daha da şiddetlendi.
CHRI İcra Direktörü Hadi Ghaemi, "Bu gelişmeler, özellikle ilk protestoların yıldönümü 16 Eylül 2022'ye yaklaşırken, İran hükümetinin tüm potansiyel protesto yollarındaki muhalefeti ortadan kaldırma kararlılığının altını çiziyor" dedi.
"Uluslararası toplumu acilen uyanık kalmaya ve İran halkının endişelerini hem akademik ortamlarda hem de sokaklarda, zulüm veya devlet şiddeti tehdidi olmadan barışçıl bir şekilde dile getirme hakkını güçlü bir şekilde desteklemeye çağırıyoruz" dedi.
22 yaşındaki Mahsa Jina Amini'nin, uygunsuz başörtüsü taktığı iddiasıyla tutuklanmasından sadece üç gün sonra, 16 Eylül 2022'de devlet gözetiminde öldürülmesinin teşvik ettiği ülke çapındaki üniversiteler, önemli protesto merkezleri olarak ortaya çıktı.
CHRI'nin araştırmasına göre, en az 26 üniversite profesörü bu protestolara verdikleri sözde destek nedeniyle sonuçlarla karşı karşıya kaldı (onaylanan isimlerin listesi bu raporun sonunda yer almaktadır).
Ayrıca, çok sayıda öğrenci üniversite disiplin kurulları tarafından cezai yaptırımlara maruz bırakıldı, güvenlik birimlerine çağrıldı ve protestolarını durdurmaya yönelik tehditlerle karşı karşıya kaldılar.
Hükümet ayrıca protestoya devam etme eğiliminde olabilecek öğrencileri korkutmak ve caydırmak için üniversite giriş sınavlarında değişiklikler yaptı ve ders kullanılabilirliğini değiştirdi.
Protestocu Profesörler Rejim Destekçileri Tarafından Devrildi ve Değiştirildi
İbrahim Raisi'nin 2021'de cumhurbaşkanı olmasından bu yana, üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin sayısı en az 110'a çıktı. Bu sayı Mahmud Ahmedinejad'ın yönetimi sırasında (2005-2013) 85, Hasan Ruhani'nin görev süresinde (2013-2021) ise 14'tü. Farsça yayınlanan Etemad gazetesinin 31 Ağustos 2023 tarihli haberi .
Eş zamanlı olarak, İran İslam Cumhuriyeti'nin (IRIB) devlet yayın kuruluşunda çalışanlar da dahil olmak üzere devlet kurumlarıyla yerleşik bağlantıları olan kişiler (bu kuruluş, programları aracılığıyla muhalefeti bastırmada devlet güvenlik kurumlarına yardımcı olur, özellikle siyasi mahkumların zorla yalan itiraflarını yayınlarlar) İhraç edilen akademisyenlerin yerine görevlendirildi.
İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları (IRGC) ile yakın bağları olan bir haber ajansı olan Fars'ın 27 Ağustos 2023 tarihli raporuna göre , IRIB'in Jahanara haber programının sunucusu Amir Hossein Sabeti, istihbarat teşkilatlarına zorla "itiraflar" elde etme konusunda kişisel olarak yardım etmiştir. Baskıcı devlet politikalarına desteğini düzenli olarak dile getirmesinin yanı sıra, prestijli Şerif Üniversitesi'nde İslam Devrimi üzerine bir ders vermek üzere işe alındı.
Bir diğer IRIB televizyon sunucusu Abbas Mozoun da Sharif'te "yaşam ilkelerini" öğretecek .
Ayrıca Dini Lider Ali Hamaney'e yakın tanınmış İslami şarkıcı Saeid Haddadian, Tahran Üniversitesi tarafından yüksek lisans düzeyinde edebiyat profesörü olarak atandı .
Aynı zamanda, IRGC'nin 9 Ağustos 2023 tarihli raporuna göre, Devrim Muhafızları ile bağlantılı Iraklı bir milis grubu olan Haşdi Şabi üyeleri, öğrenci protestocuları gözetlemek için Tahran Üniversitesi'ne kayıt yaptırıyor. -bağlı Tasnim haber ajansı.
İhraç edilen profesörler konuşuyor
En az 26 üniversite profesörü, protestocu öğrencileri destekledikleri iddiasıyla hükümet tarafından ciddi bir zulme maruz kaldı; “Kadın, Hayat, Özgürlük” hareketinin 16 Eylül yıl dönümüne sadece haftalar kala, Ağustos 2023'te en az 11 profesör işten çıkarıldı. .
“İçtenlikle şunu söylememe izin verin: Ben bir öğretmenim. Uzun yıllar okullarda öğretmenlik yaptım, yaklaşık 10 yıldır da üniversitede öğretmenlik yapıyorum. Öğretmenler olarak hükümetlere itaat edemeyiz ve etmemeliyiz. Ekmeğimizi halktan kazanıyoruz ve bu nedenle onların hizmetkarı gibi davranmalıyız. Okullar ve üniversiteler, haklarını desteklediğimiz, koruyacağımız milletin çocuklarının evidir.”
Protestoları desteklediği iddiasıyla yakın zamanda Tahran'daki Allameh Tabatabai Üniversitesi Psikoloji Koleji'nden ihraç edilen profesör Ameneh Aali, bu sözleri 28 Ağustos 2023'te Fars sosyal medyasında yayınlanan açık bir mektupta kaleme aldı.
Şöyle ekledi, “Adil bir tavır takındım ama bu beyler bundan hoşlanmadı. Bu ciddi sosyal sorumluluğun tüm ağırlığını kırılgan omuzlarında hissetmemek için önce uygun idari prosedürleri izlemeden beni akademik grubumun başkanlığından uzaklaştırmaya karar verdiler, ardından üniversiteden uzaklaştırdılar ve (Dedikleri gibi) 'sizin zulmünüz de geçecek'ten habersiz, onların gelişen zulmünün tadını bir süre daha çıkarabilmek için.”
Üniversite Öğrencileri Sendikalar Konseyi tarafından hazırlanan bir rapora göre , Aali'nin yanı sıra üniversitenin Psikoloji Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Hamideh Khademi de bir telefon görüşmesi sonucu kovuldu.
Konsey ayrıca Tahran Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden yedi profesörün ihraç edildiğini de doğruladı : Fars dili ve edebiyatı alanında yardımcı doçent Vahid Eidgah; Antik kültürler ve diller profesörü Lili Varahram; Fars edebiyatı yardımcı doçenti Javad Bashari; Arap dili ve edebiyatı alanında yardımcı doçent Ghasem Azizi; Fars dili ve edebiyatı alanında yardımcı doçent Milad Azimi; Dariush Rahmanian, tarih doçenti; ve felsefe yardımcı doçenti Hossein Mesbahian.
İki gün önce, Tahran'daki Şerif Teknoloji Üniversitesi Biyobilgi ve Yapay Zeka Bölümü öğretim üyesi Ali Sharifi Zarchi, 26 Ağustos'ta ihraç mektubu aldığını belirten bir tweet attı .
Ayrıca 17 Ağustos'ta Allameh Tabatabai Üniversitesi'nde sosyoloji profesörü olan Mehdi Khoei, yedi yıl öğretmenlik yaptıktan sonra sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden üniversiteden atıldığını duyurdu.
Tahran'daki Öğretmen Eğitimi Üniversitesi'nde profesör olan Abtin Golkar, son sınır dışı edilmelere tepki göstererek Instagram'da şunu yazdı :
“Kendi yetkisi altındaki kurumlarda yaşanan utanç verici eylemlere tepki dahi gösteremeyen bir bakanımız olduğu için yazıklar olsun bize. Milad Azimi ve Vahid Eidgah gibi büyük insanları takdir etmeyen bir ilkokul üniversitesine sahip olduğumuz için yazıklar olsun bize. Ve Ali Sharifi Zarchi'yi baş belası olarak gören kusurlu genlere sahip yetkililere sahip olduğumuz için yazıklar olsun bize.”
Müzik profesörü Azin Movahed, 21 Ağustos'ta Tahran Üniversitesi'nden uzaklaştırılmasıyla ilgili şunları söyledi : “Öğrenciler kendilerini güvende hissetmezken Mozart'ın estetiğini sınıfta nasıl öğretebilirdim? İmkansızdı."
Eyalet, Muhalefeti Sessizleştirmek İçin Giriş Sınavlarını, Müfredatı ve Bölümleri Değiştirdi
İran üniversitelerindeki protesto ruhunu azaltmak için hükümet, ulusal üniversite giriş sınavlarında değişiklikler yaparken sanat dallarının kontenjanını 3.100'den fazla azalttı. Bu arada din, tasavvuf, teoloji, İslam hukuku ve Kur'an gibi konularda kayıt fırsatlarında önemli artışlar yaşandı.
Üniversitelerdeki mevcut bölümleri listeleyen kitapçık, yalnızca bu yıl içinde iki revizyondan geçti. Bazı üniversiteler, Kerman'daki Bahonar Üniversitesi'nde felsefe, farklı şehirlerde birden fazla şubesi bulunan Sanat Üniversitesi'nde ise heykel ve sinema gibi dersleri iptal etti.
Üniversite giriş sınavlarında yüksek puan alan Golestan vilayetindeki küçük bir kasabadan kız öğrenci olan Soodeh, CHRI ile şunları paylaştı: "Sanat Üniversitesi'ndeki meydan okuyan atmosfer beni çok etkiledi çünkü heykel bölümü öğrencilerinin nasıl katılım gösterdiğine tanık oldum Geçen yılki protestolarda. Öğrenci protestoları nedeniyle bu konunun yarım bırakıldığı açıktı.”
Ailem kuşaklardır halı ve kilim tasarımıyla ilgileniyor. Uzun yıllardır Tahran Sanat Üniversitesi'nde halı okumayı planlıyordum. Ne yazık ki şu anda her şey karmakarışık. Üniversite, burslu öğrenci kontenjanları dolmadan yeni öğrencilere yurt odası verilmeyeceğini duyurdu… Cinsiyet ayrımcılığını aşabilirim ama yurt odası olmadan ne yapacağım? Ailemin Tahran'da yaşam masraflarımı karşılaması, bana yer kiralaması kesinlikle imkansız.”
22 Ağustos'ta yayınlanan bir bildiride , Sanat Üniversitesi'nden bir grup öğrenci, yeni öğrenciler için heykel bölümünün kaldırılmasının, "Kadın, Yaşam, Özgürlük" hareketini destekleyen ve onuruna düzenlenen çok sayıda öğrenci performansına ve enstalasyonuna bir tepki olduğunu açıkladı. İslam Cumhuriyeti güçleri tarafından öldürülenler.
Üniversiteye kayıt hakkı kazanan bir diğer öğrenci olan Bardia ise endişelerini CHRI'ye şöyle dile getirdi: “Giriş sınavına hazırlanırken üniversitenin beklentileri ve kampüs ortamı hakkında yeterince bilgi sahibi değildim. Sadece gidip tutku duyduğum konuyu incelemek istedim. Ancak durum biraz değişti. Geçen yıl üniversiteler önemli protesto merkezleriydi ve artık kampüste var olabileceğini düşündüğüm güvenlik ve rahatlık duygusunu hissetmiyorum.”
Bardia şöyle devam etti: "Kendime üniversiteye gideceğimi, ders çalışacağımı, zamanımın tadını çıkaracağımı ve sonunda göç edeceğimi söylerdim." “Fakat şimdi hoş olmayan gelişmeler olacağını tahmin ediyorum. Üniversite ortamının geçen yıla göre iyileşeceğine dair pek umudum yok.”
“Kadın, Hayat, Özgürlük” hareketi sırasında ülke genelinde 140'ın üzerinde büyük üniversitede protestolar düzenlendi ve 750'den fazla öğrenci tutuklandı.
Emirkabir Üniversitesi öğrencilerinin haber kanalı Telegram uygulamasında, 16 Ağustos'ta disiplin kurullarına çağrılan 2.843 öğrencinin listesi yayınlandı .
CHRI'nin araştırmasına göre 12 Eylül 2023 itibarıyla İran'da protestoları desteklediği iddiasıyla kovulan akademisyenlerin isimlerinin listesi aşağıdadır:
1- Masoud Olia, Sanat Üniversitesi
2- Amir Maziar, Sanat Üniversitesi
3- Mohammad Reza Nazarinejad, Gilan Üniversitesi
4- Roham Afgani, Şerif Üniversitesi
5- Ali Sharifi Zarchi, Şerif Üniversitesi
6- Hamideh Khademi, Allameh Tabatabai Üniversitesi
7- Ameneh Aali, Allameh Tabatabai Üniversitesi
8- Mehdi Khoie, Allameh Tabatabai Üniversitesi
9- Aziz Shafiei Zarghani, Şiraz Üniversitesi
10- Baharak Akhtar Danesh, Kerman Bahonar Üniversitesi
11- Mohammad Mehdi Oloumi, Kerman Bahonar Üniversitesi
12- Raheleh Alimoradzadeh, Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi
13- Dariush Rahmanian, Tahran Üniversitesi
14- Vahid Eidgah, Tahran Üniversitesi
15- Javad Bashari, Tahran Üniversitesi
16- Milad Azimi, Tahran Üniversitesi
17- Lili Varharam, Tahran Üniversitesi
18- Ghasem Azizi, Tahran Üniversitesi
19- Hossein Mesbahian, Tahran Üniversitesi
20- Arash Bidallahkhani, Meşhed Firdevsi Üniversitesi
21- Şirzad Azad, Meşhed Firdevsi Üniversitesi
22- Azin Movahed, Tahran Sanat Üniversitesi
23- Maham Mighani, Tahran Sanat Üniversitesi
24- Mehdi Motee, İsfahan Üniversitesi
25- Muhammed Soltani, İsfahan Üniversitesi
26- Bahram Chamanara, Kürdistan Üniversitesi