İran'ın Sistan-Belucistan vilayetindeki siyah giyimli kadınlar, Cuma günü Mahsa Amini'nin ölümünün yol açtığı ülke çapındaki protestolara katıldılar.

İnternetteki videolar, eyaletin başkenti Zahidan sokaklarında, Eylül ortasında patlak veren protesto hareketinin ana sloganlarından biri olan “Kadın, yaşam, özgürlük” yazılı pankartlar tutan düzinelerce kadını gösteriyordu.

Twitter'da yayınlanan ve AFP tarafından doğrulanan videolarda vücutlarını örten çarşaflı kadınlar, "İster başörtüsü olsun ister başörtüsü olmadan, ileri devrime" sloganları attı.

Kürt asıllı 22 yaşındaki İranlı Amini'nin İslam Cumhuriyeti'nin şeriata dayalı kıyafet yönetmeliğini ihlal ettiği iddiasıyla Tahran'da tutuklanmasının ardından hayatını kaybetmesinden bu yana kadınların önderlik ettiği protestolar İran'ı kasıp kavurdu.

Oslo merkezli bir sivil toplum örgütü olan Iran Human Rights'a göre, güvenlik güçleri en az 448 protestocuyu öldürdü ve en büyük ölüm İran'ın Afganistan ve Pakistan ile güneydoğu sınırındaki Sistan-Belucistan'da gerçekleşti.

UST direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, erkeklerin iki aydan fazla bir süredir Cuma namazından sonra sokaklara döküldüğü Zahedan'da kadınların protestoları hakkında "Gerçekten ender görülen bir durum" dedi.

İran'da devam eden protestolar bir onur devriminin başlangıcıdır” dedi. “Kırk yılı aşkın bir süredir ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören kadınlar ve azınlıklar, bu protestolar yoluyla sokaklara çıkma ve temel insan haklarını talep etme konusunda güçleniyor.”

Beluci kadınlarının İran'da en çok ezilenler arasında olduğunu ve Cuma günkü protestolarının şimdiye kadarki en organize protestoları olduğunu söyledi.

Aktivistler tarafından internette yayınlanan görüntülere göre Cuma günü çok sayıda erkek “çocuk öldüren bir hükümet istemiyoruz” sloganları atarak sokaklara döküldü.

UST tarafından yayınlanan bir videoda, Sistan-Belucistan'ın bir bölgesi olan Taftan'da güvenlik güçlerinin erkek protestoculara kuş mermisi ve göz yaşartıcı gazla ateş açtığı görüldü.

Ağırlıklı olarak Sünni Müslüman Sistan-Belucistan, İran'ın en fakir bölgesi ve etnik Beluc sakinlerinin çoğu ayrımcılığa uğradığını düşünüyor.

UST'ye göre, Sistan-Belucistan'da protestolara yönelik baskılar sırasında en az 128 kişi öldü ve bu, İran'ın 31 vilayetinin 26'sında kaydedilen ölümler arasında açık ara en yüksek oran.

Yalnızca 30 Eylül'de 90'dan fazla kişi öldürüldü - aktivistlerin "Kara Cuma" olarak adlandırdığı bir katliam. Bu protestolar, eyaletin liman kenti Çabahar'da 15 yaşındaki bir kız çocuğunun bir polis komutanı tarafından gözaltında tutulduğu iddiasıyla tetiklendi.

Analistler, Baluchi halkının, Amini'nin ölümü üzerine alevlenen ve başlangıçta kadın hakları için baskı yapan ancak zamanla diğer şikayetleri de içerecek şekilde genişleyen protestolardan ilham aldığını söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, "İran'ın Beluci azınlığı, eğitim, sağlık, istihdam, yeterli barınma ve siyasi makamlara erişimlerini engelleyen köklü bir ayrımcılıkla karşı karşıya" dedi. "Eylül ayından bu yana İran'ı kasıp kavuran ayaklanma sırasında güvenlik güçlerinin acımasızca uyguladığı baskının yükünü Beluci azınlık çekti."

İran, ABD, İngiltere ve İsrail'i "isyan" dediği olayları kışkırtmakla suçluyor. Devlet haber ajansı IRNA Cuma günü, yetkililerin protestoların patlak vermesinden bu yana, ülkelerinin İslam cumhuriyetine uyguladığı "benzeri görülmemiş baskıya tepki olarak" yabancı diplomatları 12 kez çağırdığını bildirdi.

İran, Kürdistan'daki protestolarla bağlantılı şiddeti ayrılıkçılara yükledi ve Irak'ta sürgündeki Kürt gruplara karşı defalarca ölümcül sınır ötesi saldırılar düzenledi. İranlı bir general bu hafta ayaklanmalarda "300'den fazla şehit ve insanın" öldürüldüğünü söyledi.

Ülkenin adli makamlarına göre, gösteriler sırasında binlerce İranlı ve yaklaşık 40 yabancı tutuklandı ve 2 binden fazla kişi suçlandı.

Editör: Haber Merkezi