İran'daki protestocular Pazar günü bu hafta üç günlük bir grev çağrısında bulunarak, savcının genç bir kadını gözaltına alması aylarca süren protestoları tetikleyen ahlak polisinin kapatıldığını söylemesinin ardından yetkililer üzerindeki baskıyı artırdı.

Ahlak polisinden sorumlu İçişleri Bakanlığı'ndan kapatmaya dair bir onay gelmedi ve İran devlet medyası, Cumhuriyet Savcısı Mohammad Jafar Montazeri'nin gücü denetlemekten sorumlu olmadığını söyledi.

Üst düzey İranlı yetkililer, katı İslami düzenlemelere karşı 11 hafta süren protestolara rağmen Tahran'ın İslam Cumhuriyeti'nin kadınların mütevazı giyinmesini ve başörtüsü takmasını zorunlu kılan zorunlu başörtüsü politikasını değiştirmeyeceğini defalarca söylediler.

Eylül ayında başörtüsü kurallarına uymadığı için ahlak polisi tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki İranlı Kürt Mahsa Amini'nin gözaltında öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Reuters tarafından doğrulanmayan hesaplar tarafından Twitter'da paylaşılan bireysel gönderilere göre, İran'ın din adamlarına karşı meydan okumalarını sürdürmek isteyen protestocular Çarşamba günü üç günlük bir ekonomik grev ve Tahran'ın Azadi (Özgürlük) Meydanı'na bir miting çağrısında bulundular.

Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, İran'da Öğrenci Günü münasebetiyle aynı gün Tahran'da öğrencilere hitap edecek.

Geçtiğimiz haftalarda benzer grev eylemi ve kitle seferberliği çağrıları, İran'ın 1979 İslam Devrimi'nden bu yana en büyük hükümet karşıtı protestolarından bazıları olan ülkeyi kasıp kavuran huzursuzluğun tırmanmasıyla sonuçlandı.

Aktivist HRANA haber ajansı, Cumartesi günü 64'ü küçük olmak üzere 470 protestocunun öldürüldüğünü söyledi. 18.210 göstericinin tutuklandığını ve 61 güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü söyledi.

İran İçişleri Bakanlığı devlet güvenlik konseyi, yargının haber ajansı Mizan'a göre Cumartesi günü ölü sayısının 200 olduğunu söyledi .

Sosyal medyada ve Shargh Daily gibi gazetelerde paylaşım yapan bölge sakinleri, görünüşe göre yetkililer daha fazla protestoyu kışkırtmaktan kaçınmaya çalıştıkları için son haftalarda sokaklarda ahlak polisinin daha az görüldüğünü söylüyor.

Cumartesi günü yarı resmi İran İşçi Haber Ajansı, Montazeri'nin ahlak polisinin dağıtıldığını söylediğini aktardı.

"Bu polisi kuran aynı makam, onu kapatmıştır" dediği aktarıldı. Ahlak polisinin, "toplum düzeyinde davranışsal eylemleri izlemeye devam eden" yargının yetkisi altında olmadığını söyledi.

Al Alam devlet televizyonu, yabancı medyanın onun yorumlarını "protestolar sonucunda İslam Cumhuriyeti'nin başörtüsü ve din ahlakı konusundaki duruşundan geri adım attığı" olarak tasvir ettiğini, ancak yorumlarından anlaşılabilecek tek şeyin şu olduğunu söyledi: ahlak polisi doğrudan yargı ile ilgili değildi.

Editör: Güven BOĞA