Ukraynalı askeri komutanlar Cuma günü yaptığı açıklamada, birliklerinin doğudaki Bakhmut şehri için savaşın en uzun ve en kanlı muharebesi mahallinde Rus güçlerinden daha fazla toprak ele geçirdiğini söylediler, ancak bunun savaşın sonunu işaret edip etmediği net değil. Kiev'in uzun zamandır beklenen karşı saldırısının başlangıcı.

Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna kuvvetlerinin bölgenin kuzeyindeki saldırıları hızlandırdığını söylerken, Rus askeri blog yazarlarının Kiev kuvvetlerinin "savunma atılımları" gerçekleştirdiği yönündeki spekülasyonları yalanladı.

Saldırıyı yöneten özel kuvvetler birimi olan Ukrayna'nın 3. Ayrı Taarruz Tugayı komutanlarına göre, Ukrayna kuvvetlerinin Bakhmut'un güneyinde bu hafta geri aldığı 2 kilometrelik (1,2 mil) toprak önemli bir kazanımı temsil ediyor ve önemli bir tedarik zincirini koruyacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Cuma günü üst düzey askeri komutanlarla görüştüğünü ve General Oleksandr Syrskyi'nin güçlerinin "düşmanı durdurduğunu ve hatta onu bazı yönlerde geri püskürttüğünü" bildirdiğini kaydetti.

Ukrayna halkına yaptığı gece konuşmasında Zelenskyy, birliklerini övdü ve Rus kuvvetlerinin moralinin düşük olduğuna dikkat çekti.

“İşgalciler zaten zihinsel olarak yenilgiye hazır. Akıllarında bu savaşı çoktan kaybettiler” dedi. "Yenilgi duygularının geri çekilmelerine, hatalarına, kayıplarına dönüşmesi için onları her gün zorlamalıyız."

Cuma günü Telegram'da yaptığı açıklamada, Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, Ukrayna kuvvetlerinin Bakhmut çevresinde zemin kazandığını doğrulayarak, bu hafta başlarında askeri komutanların açıklamalarını yineledi.

Washington'da, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, ABD'nin Bakhmut'un tartışmalı bölge olmaya devam ettiğini değerlendirdiğini söyledi.

Kirby, "Ukraynalılar Bakhmut'u savunmaktan vazgeçmedi ve Ruslar da Bakhmut'u alma girişimlerinden vazgeçmedi" dedi. “Her gün çizgiler ileri geri değişiyor. Yani, bazen blok blok.”

ABD, Bakhmut'un sınırlı bir stratejik değere sahip olduğunu, ancak Rusya'nın sekiz aydır devam eden eski tuz madeni kasabası için verilen savaşta muazzam bir asker ve silah kaybını karşıladığını savunuyor.

Rus ordusunu sık sık eleştiren Rusya'nın özel askeri müteahhidi Wagner'in milyoner sahibi Yevgeny Prigozhin, Bakhmut çevresinde zemin kaybetmekle ve şehir için savaşan güçlerini açığa çıkarmakla bir kez daha çarptı.

Cuma günü yaptığı bir video açıklamasında Prigozhin, Rusya Savunma Bakanlığı'nın kuvvetlerinin daha elverişli pozisyonlar almak için yeniden bir araya geldiğini iddia eden raporuyla alay etti ve etkin bir şekilde kaçtıklarını ve "kanatlarımızın parçalandığını" söyledi.

Ukrayna kuvvetlerinin şehrin etrafındaki önemli noktaları geri aldığı ve Bakhmut'a giden ana ikmal bağlantısını etkili bir şekilde kaldırdığı konusunda uyardı. Prigozhin, askeri liderliği bir kez daha Wagner'e yeterli cephane sağlamayı reddetmekle suçladı.

Prigozhin, Rusya'nın askeri liderlerine hitaben "Yalan söylemeyi hemen bırakmalısınız" dedi. "Kaçtıysanız, yeni savunma hatları hazırlamanız gerekir."

Daha fazla destek için Kremlin'e baskı yapmak ve itibarını iyileştirmek için sert eleştiriler kullanıyor gibi görünen Prigozhin, Savunma Bakanlığı'nın Wagner'in kanatlarını korumadaki başarısızlığının vatana ihanet anlamına geldiğini ve Rusya için “büyük bir trajedi” ile sonuçlanabileceğini iddia etti.

Görünüşe göre Prigozhin'in terk edilme iddiasını reddeden Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konashenkov, Rus hava indirme birliklerinin "Ukrayna silahlı kuvvetlerinin kanatlara karşı saldırı girişimlerini durdurmak" için kara kuvvetlerini hâlâ desteklediğini söyledi.

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Institute for the Study of War, tartışmayı "Ukrayna'nın planlanan karşı saldırıları hakkındaki spekülasyonlar üzerine Rus bilgi alanında artan paniğin bir yansıması" olarak açıkladı. Bu, Wagner liderleri ve Rusya Savunma Bakanlığı arasında artan endişenin yanı sıra "Kremlin'in Ukrayna'nın başarılarını küçümsemekten kaçınma rehberliğini yansıttığını" gösteriyor.

Ukraynalı askeri yetkililer, Bakhmut'taki savaş ve ileri hareketin beklenen karşı taarruzun başladığının sinyalini verdiği yönündeki spekülasyonları yalanladı. Zelenskyy Perşembe günü yayınlanan sözlerinde, Kiev'in harekatı ertelediğini çünkü yeterli Batı silahına sahip olmadığını söyledi. Bazıları, yorumları Rusya'nın Ukrayna'nın bir sonraki hamlesi hakkında tahmin yürütmesini sağlamak için tasarlanmış olarak gördü.

Cuma akşamı ulusa seslenen Zelenskyy, "saldırganı yenmek ve barışı yeniden sağlamak için" daha fazla silahın geldiğini söyledi.

3. Ayrı Taarruz Tugayı'na bağlı 1. Taarruz Taburu komutanına göre, toprak kazanımları Ivanivske ve Kurdiumivka köyleri arasındaki Siversky-Donets kanalı yakınlarında gerçekleşti. Ukrayna askeri protokolüne uygun olarak yalnızca “Rollo” çağrı işaretiyle anılması şartıyla konuştu.

"Bu, düşmanın Kostiantynivka yönünde kanal boyunca gelecekteki saldırılarında kullanmayı planladıkları köprübaşıydı" dedi. "Düşmanı etkisiz hale getirmeli ve onları kanalın diğer tarafına itmeliyiz."

Başka bir komutan ve bir askeri sözcü, hesabını doğruladı.  “Kostiantynivka, Kramatorsk şehrine giden önemli bir lojistik zincirin parçasıdır” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Bakhmut'un güneyindeki saldırıyı Perşembe günü Soledar şehri yakınlarındaki Ukrayna saldırı eylemlerinde bildirilen bir artışın izlediğini söyledi. Bakanlık, Rusya'nın 1000'den fazla asker tarafından gerçekleştirilen 26 Ukrayna saldırısını püskürttüğünü belirterek, 40'a kadar tankın olaya karıştığını da sözlerine ekledi.

Ukrayna, marjinal stratejik önemine rağmen Rusya'yı herhangi bir toprak kazanımından mahrum bırakmaya çalışırken, Bakhmut için verilen yavaş ve ezici mücadele her iki taraf için de maliyetli oldu. Ukrayna kuvvetleri şehirde konuşlanmış durumda, Rus birlikleri ise kuzeyden, doğudan ve güneyden saldırıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden alınan rakamlara göre, Perşembe gününden bu yana ülkenin başka yerlerinde meydana gelen diğer çatışmalarda en az iki kişi öldü ve 22 kişi yaralandı.

Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko, bir Rus saldırısının bazı Ukrayna askeri birliklerinin üslendiği Kramatorsk'u vurarak bir okul ve konut binasını tahrip ettiğini söyledi. Rus bombardımanı bölgedeki 11 şehir ve köyü vurarak 12 sivili öldürdü.

Editör: Haber Merkezi