İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin kenti Ramallah'a düzenlediği baskında İsrail güçlerinin taş atan Filistinli gençlere ateş açması sonucu üçü kurşun yarası olmak üzere en az altı kişi hastaneye kaldırıldı.

Bir görgü tanığı Reuters haber ajansına, büyük bir İsrail askeri konvoyunun Perşembe günü erken saatlerde Filistin hükümetinin merkezi olan Ramallah şehir merkezine vardığını ve yüzlerce Filistinlinin bölgede toplanmasına yol açtığını söyledi.

Tanık, Ramallah'ta bir evi yıkmak için operasyon düzenlediği söylenen İsrail güçlerinin taş atan Filistinli gençlerden oluşan kalabalığa gerçek mermiler, ses bombaları ve göz yaşartıcı gaz sıktığını söyledi. İsrail askerlerine kokteyller atıldı.

Filistin sağlık bakanlığı, üçü kurşunla yaralanan en az altı kişinin tedavi için hastaneye sevk edildiğini söyledi.

Sosyal medyadaki haberler, Filistinli bir gazetecinin Ramallah'ta İsrail güçleri tarafından vurulduğunu iddia etti ve bazı çevrimiçi yorumcular, İsrail güçlerinin El Cezire muhabiri Shireen Abu Akleh'in 2022'de işgal altındaki Batı Şeria şehri Cenin'e düzenlediği bir İsrail baskınını takip ederken öldürülmesine atıfta bulundu.

İsrailli yetkililer başlangıçta Filistinli savaşçıları kıdemli muhabiri ölümcül bir şekilde vurmakla suçladı ve İsrail, Ebu Akleh'in öldürülmesinden aylar sonra, askerlerinden birinin muhtemelen sorumlu olduğunu kabul etti. İsrail, Ebu Akleh'in askerlerinden biri tarafından öldürülmesini kasıtsız olarak nitelendirdi ve cezai soruşturma başlatmadı. Abu Akleh'in ailesi, ölümü için adalet talep etmek üzere Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) resmi bir şikayette bulundu.

Reuters'in bildirdiğine göre İsrail, güçlerinin Perşembe günü Ramallah'ta geçen yıl Kudüs'te bombalı saldırı zanlısının "konutunu yıkmak için" faaliyet gösterdiğini söyledi.

İsrail polisinin söylediğine göre şehir çıkışına yakın otobüs duraklarına ve yerleşim yerine giden bir kavşağa yerleştirilen el yapımı bombaların patlaması sonucu aralarında İsrailli-Kanadalı bir genç de olmak üzere iki kişi öldü, en az 14 kişi yaralandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın El Fetih Partisi'nden Abdel Fattah Dola, “Savaşçıların evlerinin yıkılması, işgalcilerin halkımıza karşı işlediği savaş suçları kapsamına giren toplu bir cezadır” dedi.

Filistin haber ajansı WAFA, Filistinli foto muhabiri Moumen Sumrein de dahil olmak üzere altı kişinin yaralandığı gece operasyonuna yaklaşık 100 İsrail askeri aracının katıldığını ve Filistinli bir mahkum olan Islam Froukh'un evinin yıkıldığını söyledi. Haber ajansına göre, başından plastik mermiyle vurulan Sümrein hastanede tedavi altına alındı.

“Saat 5:30 civarında [03:30 GMT] ordu, Froukh'un evinin yıkımını tamamladı ve dört katlı bir binanın birinci katındaki konumu nedeniyle içeriden yok ederek anne babasını ve dört kız kardeşini yerinden etti. apartmanda yaşıyordu," diye bildirdi WAFA.

Editör: Haber Merkezi