İsrailli ve Filistinli yetkililer, Ürdün'deki görüşmelerden sonra artan şiddeti azaltmak için önlemler uygulama sözü verdiler.

Pazar günü Kızıldeniz'deki Akabe tatil beldesindeki toplantının sonunda yaptıkları ortak açıklamada İsrailli ve Filistinli yetkililer, "daha fazla şiddeti" önlemek için yakın çalışacaklarını ve "gerilimi azaltma taahhüdünün gerekliliğini yeniden teyit ettiklerini" söylediler.

Ortak bir açıklamada, İsrail'in "dört ay boyunca herhangi bir yeni yerleşim birimi kurmayı tartışmayı ve altı ay boyunca yeni yerleşim birimlerini onaylamayı durdurmayı" taahhüt ettiği belirtildi.

Açıklamada, "kapsamlı ve samimi tartışmaların" ardından, Filistin ve İsrail taraflarının "sahada gerilimi azaltma ve daha fazla şiddeti önleme taahhüdünde bulunma gereğini yeniden teyit ettikleri" belirtildi.

Ortak açıklama, Mart ayı sonunda başlayacak kutsal Ramazan ayı yaklaşırken şiddetin tırmanmasına ilişkin artan endişelerin ortasında ABD, Mısır ve Ürdün yetkililerinin de katıldığı bir toplantının sonunda geldi .

Açıklamada, İsrail ve Filistin Yönetimi'nin "tek taraflı önlemleri derhal durdurmak için ortak hazır olma ve kararlılık" vurgusu yaptığı bildirildi.

Açıklamada, ev sahibi ülke Ürdün, Mısır ve ABD ile birlikte bu anlaşmaları "iki taraf arasındaki ilişkilerin yeniden kurulması ve derinleştirilmesi yönünde büyük ilerleme" olarak değerlendirdiği belirtildi.

İki taraf ayrıca önümüzdeki ay Mısır'daki Şarm El-Şeyh'te tekrar bir araya gelmeyi kabul etti.

Kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas grubu, Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi'ni katıldığı için kınadı. Gruptan bir yetkili, görüşmenin "değersiz" olduğunu ve hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın iktidardaki Fetih hareketi daha önce toplantıyı savunmuştu.

Twitter'dan yapılan açıklamada, "Filistin halkının çektiği acılara ve katliamlara rağmen Akabe mitingine katılma kararı, akan kana son verme arzusundan kaynaklanmaktadır."

Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinden de sorumlu olan İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, yerleşim inşaatlarının dondurulmasına ilişkin herhangi bir anlaşmaya uymayacağını hemen söyledi.

Smotrich Twitter'da "Ürdün'de ne hakkında konuşup konuşmadıkları hakkında hiçbir fikrim yok. Ama bildiğim bir şey var: Yerleşim yerlerinde yapılaşma ve imar bir gün dahi olsa dondurulmayacak (benim yetkim dahilinde).”

Batı Kudüs'ten bildiren El Cezire'den Sara Khairat, bu toplantı İsrail tarafının Filistin Yönetimi ile görüştüğünü görse de, "bu toplantıların kesinlikle hiçbir sonuç vermediğini söyleyen birçok Filistinlinin hoşnutsuzluğuna fazlasıyla" yol açtığını söyledi.

“Ayrıca yeni sağcı hükümetle birlikte Batı Şeria ve Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki bölgelere yönelik yıkım ve baskınlarda hızlandı.

“[Toplantıdaki yetkililer] gerilimi düşürmeyi ve Mescid-i Aksa yerleşkesinde güvenliği sağlamayı kabul ettiler, ancak bu açıklamadan bu yana İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yerleşim yerlerinin dondurulmayacağını tweetledi ki bu durum, görünüşe göre dondurulmayacak. Ürdün'deki görüşmeden çıkan açıklamayla çelişiyor.”

İki İsrailli öldürüldü

Görüşmeler , işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail hükümetinin "Filistin terör saldırısı" olarak adlandırdığı olayda iki İsraillinin vurularak öldürüldüğü gün yapıldı .

Ölümcül silahlı saldırı, İsrail güçlerinin kuzeydeki Nablus kentinde 11 Filistinlinin ölümüne yol açan Batı Şeria'da yaklaşık 20 yılın en kanlı baskınını başlatmasından günler sonra geldi.

İsrail tarihindeki en sağcı koalisyonlardan birinin başında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yeniden iktidara gelmesi Arapların tırmanışa ilişkin endişelerini artırdı.

İsrail, 12 Şubat'ta işgal altındaki Batı Şeria'daki dokuz Yahudi yerleşimci karakoluna geriye dönük yetki verdi ve yerleşik yerleşim yerlerinde toplu yeni evlerin inşa edildiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşimleri genişletme planını kınayan resmi bir bildiri yayınladı - bu, altı yıl içinde İsrail'e karşı bu türden ilk eylemi.

İşgal altındaki Batı Şeria, yaklaşık 2,9 milyon Filistinliye ve uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilen devlet onaylı yerleşimlerde yaşayan tahmini 475.000 İsrailliye ev sahipliği yapıyor.

İsrail güçleri bu yıl şimdiye kadar 13'ü çocuk 65 Filistinliyi öldürdü. Yüzlerce kişiyi de yaraladılar ve 2023'ün ilk iki ayını, 2000'den bu yana aynı döneme kıyasla Filistinliler için en ölümcül ay haline getirdiler.

AFP haber ajansına göre, aynı dönemde üçü çocuk, bir polis memuru ve bir Ukraynalı sivil olmak üzere 11 İsrailli sivil öldürüldü.

Editör: Haber Merkezi