Kadın Ürolog  Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, Tekrarlayan İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisini Anlattı:

Kadınlarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, yaşam kalitesini bozan ve günlük aktiviteleri engelleyen önemli bir sağlık sorunudur.

Her 10 kadından 7'si, hayatları boyunca en az 3 kez sık ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu yaşamış ve bu soruna çare aramıştır.

Kadın Ürolog  Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmediği durumlarda mesane ve böbreklerde kalıcı hasar bırakabileceğini ve kişinin yaşam düzenini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtmektedir.

Uzm. Dr. Seher Kakdaş, Huzursuz Bacak Sendromunun 4 Belirtisi Uzm. Dr. Seher Kakdaş, Huzursuz Bacak Sendromunun 4 Belirtisi

Kadın Ürolog  Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, "Tekrarlayan enfeksiyonların mutlaka böbrek veya mesane kaynaklı bir nedeni vardır ve tanısal sistoskopi ile mesane kaynaklı düzeltilebilir sorunlar tespit edilerek tedavi imkanı sağlanmaktadır" diyerek, ülkemizde yaygın olarak uygulanan fleksibl sistoskopinin lokal anestezi altında hızlı ve kolay ayırıcı tanı imkanı sağladığını belirtmektedir. Tekrarlayan sistit (mesane iltihabı) vakalarının, yetersiz su içme alışkanlığı ve uzun süre idrar tutma alışkanlığı gibi faktörlerle birleştiğinde kronik ve kalıcı hale gelebileceğini ekleyen Kadın Ürolog  Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, uzun süreli komplikasyonları önlemek için sistoskopi ile ayırıcı tanı yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.

İdrar kültüründe üreme olması durumunda, antibiyotik tedavisinin en az 7 gün süreyle uygulanması gerektiğini aktaran üroloji uzmanı Dr. Dikmen, basit mesane iltihabının bile yeterli şekilde tedavi edilmediğinde sağlığı tehdit edebileceğini belirtmektedir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için bol su içmek ve tuvalet hijyenine özen göstermek gerektiğini vurgulayan Kadın Ürolog Op. Dr. Dikmen, yetersiz şekilde tedavi edilen enfeksiyonların idrar kaçırmaya da neden olabileceğini aktarmaktadır.

www.kadinurologdraysedikmen.com.tr

www.bayanurologdraysedikmen.com.tr

Editör: Haber Merkezi