Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara'ya göç eden depremzedelerin yaşadığı barınma sorunu ve Ankara'daki boş konutlar hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verildi.

Kerestecioğlu’nun konuyla ilgili verdiği soru önergesi şu şekilde;

6 Şubat 2023 Maraş, 20 Şubat 2023 Hatay ve 27 Şubat 2023 Malatya merkezli yaşanan depremlerin ardından basın yoluyla (BirGün) kamuya da yansıyan haberlere göre; deprem bölgesi ilan edilen 11 ilde; 5 milyondan fazla kişinin depremlerin ardından göç ettiği, depremden bir gün önce 11 ilde sinyal veren 2,5 milyondan fazla cep telefonunun depremden birkaç gün sonra başka şehirlerden sinyal verdiği belirlenmiştir. Göç etmek zorunda kalan depremzedelerin bir kısmının ilçelerdeki ve köylerdeki akrabalarının yanına gitmesinin yanı sıra; büyük bir kısmının başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere deprem sonrasında hasar görmemiş illere göç ettiği bilinmektedir.

Özellikle Ankara çok sayıda depremzedenin hem yakınlarının olması, hem de istihdam imkânı sunması dolayısıyla en çok göç alan kentlerden biri olmuştur. Bu bağlamda Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre; deprem bölgelerinden gelen kayıtlı depremzede sayısının 250 bin kişinin üzerine çıktığı bilinmektedir. Öte yandan; göçmenler ve henüz kayıtlarını yaptırmamış olanlar da dahil edildiğinde, Ankara’ya göç eden toplam depremzede sayısının 300 bin civarında olduğu ve bu sayının her geçen gün arttığı yine çeşitli dayanışma platformlarının çalışmaları dolayısıyla bilinmektedir. Son olarak; yaşanan depremlerden sonra, Ankara’da kiralık konut fiyatlarında olağanüstü artışlar yaşanmış, alternatif olarak belediyelerin sunduğu barınma alanları da hızla dolmuşken; barınma ihtiyacının karşılanması halihazırda Ankara’ya göç eden depremzedelerin yaşadığı en büyük sorun halindedir.  

Bu bağlamda;

1.     6 Şubat 2023’ten sonra Ankara’ya göç eden toplam depremzede sayısı kaçtır? Bu depremzedelerden kaç kişinin barınma ihtiyacı Bakanlığınızca veya yürüttüğünüz iş birlikleri dolayısıyla karşılanmıştır?

2.     Ankara’da henüz kullanıma açılmamış fakat yapımı bitmiş kaç konut bulunmaktadır? Depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanmasının önceliklendirilmesiyle beraber boş konut sahiplerinin de mağdur edilmemesi için yürütülen bir çalışma var mıdır?

3.     Boş olan fakat oturmaya engel teşkil eden eksiklikleri bulunan TOKİ toplu konut sayısı kaçtır? Bu eksiklikleri gidermek adına Bakanlığınız tarafından neler yapılması planlanmaktadır?

4.     Ankara’da atıl durumda olan toplu yaşam alanlarının, binaların ve barınma alanlarının depremzedelerin kullanımına açılması konusunda şimdiye kadar hangi planlamalar yapılıp, uygulanmaya konmuştur?

5.     Depremzedelerin Ankara’da bulunan ve halihazırda boş olan TOKİ konutlarına yerleştirilerek; barınma ihtiyacının karşılanması konusunda yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?

Editör: Haber Merkezi