Kadir Has Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü, “OCULUS” sergisiyle yaza merhaba diyor.

Öğrencilerin son iki yıl içinde ürettiği fotoğraf, video yerleştirme, animasyon ve etkileşim tasarımı gibi farklı tekniklerdeki çalışmalarından oluşan serginin küratörlüğünü Dr. İpek Yeğinsü, akademik danışmanlığını ise bölüm başkanı Dr. Balca Arda üstleniyor.

Latince’de “göz” anlamına gelen OCULUS, aynı zamanda bir kubbenin üzerindeki dairesel açıklığı ifade eder. Buradan içeri girip mekânı aydınlatan gün ışığı, gözbebeğinden geçip retinaya değen ışıkla büyük bir benzerlik gösterir. Göz, uzamı ve anlamı aynı anda içeriye ve dışarıya açılan bir pencere gibi inşa eder. Zamanın ruhunu ve iletişim olanaklarını tartışmaya açan bir deney(im) alanı olarak OCULUS, izleyicilere bugün ve burada olana dair özgün ve bir o kadar evrensel bir “bakış” sunar.

OCULUS sergisi, 30 Haziran’a dek 09.00-18.00 saatleri arasında CoBAC Workspace’te görülebilir (Pazar günleri hariç).

Katılımcılar:

Abdullah E. Şengül, Alp Eren Tekin, Anı Mail, Aris Balcı, Aslıhan Solakoğlu, Beniz Uçunğan, Christian Milutinovic, Cemre Akçal, Deniz Yurtdaş, Dilan Gürses, Ece Odabaşıoğlu, Ece Z. Ünal, E. Nur Mutlu, Elifnur Selbuk, Ertekin Erdin, Hilal Şahin, İlayda Kabakçı, İrem Begüm Güleç, Khudeeja Dawar, Metehan Gülbay, M. Görkem Aksoy, Nurbanu Büyükyılmaz, Rawand Naser Aldeen, Rozerin Aytaş, Sude Ergin, Sude İnci, Taha Sertaç Gezer, Veli Emir Kahraman, Yasmin Uştuk

Sergi Kurulu:

Doruk Kumkumoğlu, Joseph Robert Graham, Mert Tanır, Sinan Göksel

CoBAC Workspace hakkında: İstanbul’da “ortak iş, ortak sanat ve ortak kültür” mottosu ile yola çıkan CoBAC, profesyonel iş alanları ile yaşam arasındaki sınırları kaldırmayı, yaratıcılık ve üretkenlik için gerekli fiziksel ve sosyal koşulları sağlamayı hedefleyen bir ortak çalışma, gelişim ve yaşam alanı. Özellikle tarihi yarımadadaki merkezi konumu ile, kültür, sanat ve iş dünyaları arasında bir köprü kurmayı amaçlıyor ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Kadir Has Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü “Oculus” Sergisi

Küratöryel Metin

“OCULUS: Bakışı Görmek, Görmeyi Anlamak”

- İpek Yeğinsü

Yaşadığımız yüzyılda, daha önce hiç olmadığı kadar çok iletişim aracına sahibiz. Akışkan ağlar halinde ördüğümüz imgeler evrenimiz, internetin ve sosyal medya platformlarının da etkisiyle baş döndürücü bir hızla zenginleşiyor. Aydınlanma Çağı’ndan bu yana belki de ilk kez, gözün iletişim pratiklerimizde bu denli baskın olduğu bir dönemden geçiyoruz. Ve tüm bu gelişmeler, görsel iletişim tasarımcılarına yaratıcılık adına çok daha geniş olanaklar sunuyor.

Latince ‘göz’ anlamına gelen oculus, aynı zamanda bir kubbenin üzerindeki dairesel açıklığı ifade eder. Tüm tanrılara adanmış Antik Roma tapınağı Pantheon’un görkemli kubbesi, bunun en iyi örneklerindendir. Tavandaki açıklıktan girerek insanlığın ortak mabedini aydınlatan gün ışığı, gözbebeğinden geçip retinaya değen ışıkla büyük bir benzerlik gösterir. Zihnin algı düzlemini aydınlatan bu ışık, belleğin ve imgelemin mabedinde işlemlenerek dış dünyaya ‘bakış’ aracılığıyla geri döner ve onu biçimlendiren ideolojilerin temelini oluşturur. Başka bir deyişle göz, anlamı ve uzamı, dolayısıyla da kültürü, içeriye ve dışarıya aynı anda açılan bir pencere gibi sürekli yeniden inşa eder. İletişim biçimlerimiz de onun etkisiyle durmaksızın evrilir, değişir ve dönüşür.

Kadir Has Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencileri, “OCULUS” sergisinde tam da bugün ve burada olana dair özgün ve bir o denli evrensel bir bakış sunuyor. Farklı teknolojik araçların ve anlatım biçimlerinin bir araya geldiği sergi, zamanın ruhunu yakalayan ve yakın geleceğin potansiyel iletişim olanaklarını inceleyen bir deney(im) alanına dönüşüyor.

Editör: TE Bilisim