BM başkanı António Guterres , Rus ordusunun Pazartesi günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ve diğer yerlere yaptığı geniş çaplı saldırıların derinden şok edici olduğunu ve savaşın "kabul edilemez bir başka tırmanmasını" temsil ettiğini söyledi.

BM Sözcüsü'nden yapılan açıklamada, sivillerin büyük çapta zarar gördüğü, onlarca kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı bildirilen saldırılar, Rusya'nın 24 Şubat işgalinde en büyük bedeli her zaman olduğu gibi sivillerin ödediğini gösterdi.

Günün erken saatlerinde Cenevre'de konuşan  UNHCR  şefi Filippo Grandi, Kiev, Dnipro, Lviv, Zaporizhzhia, Chernihiv ve Odesa'nın “korkunç saldırılar” olarak nitelendirdiği son şiddet artışından etkilenenler arasında olduğunu bildirdi.

Mülteciler Yüksek Komiseri, bunun Ukrayna halkı için “başka bir ıstırap günü” olduğunu söyledi. 

Ukrayna, Rus hava saldırılarının ardından silahlı kuvvetlerini güçlendirme sözü verdi

Rusya'nın savaşın başlangıcından bu yana şehirlere yönelik en büyük hava saldırılarını başlatmasının, binlerce kişiyi sığınaklara kaçmaya zorlamasının ve Kiev'i Avrupa'ya elektrik ihracatını durdurmaya zorlamasının ardından Ukrayna silahlı kuvvetlerini güçlendirme sözü verdi.

Füzeler Pazartesi sabahı Ukrayna'nın dört bir yanındaki hedefleri vurdu, kavşaklara, parklara ve turistik yerlere girerken 14 kişiyi öldürdü ve çok sayıda kişiyi yaraladı.

Ukraynalı yetkililer, batı Ukrayna'da Kiev, Lviv, Ternopil ve Zhytomyr, merkezde Dnipro ve Kremenchuk, güneyde Zaporizhzhia ve doğuda Kharkiv'de patlamalar rapor edildiğini söyledi.

Havadan, karadan ve denizden ateşlenen düzinelerce seyir füzesi barajı, en azından savaşın ilk günü olan 24 Şubat'taki ilk yaylım ateşinden bu yana, cephe hattından vurulan en yaygın hava saldırısı dalgasıydı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'yı Cumartesi günü Rusya'yı ilhak ettiği Kırım'a bağlayan bir köprüye saldırı düzenlemekle suçladıktan sonra "büyük" uzun menzilli saldırılar emri verdiğini söyledi, ancak ABD saldırıların ölçeğinin muhtemelen daha uzun süre planlandığı anlamına geldiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Pazartesi günü ABD Başkanı Joe Biden ile konuştu ve ardından Telegram'a hava savunmasının "savunma işbirliğimizde 1 numaralı öncelik" olduğunu yazdı.

Pazartesi gecesi yaptığı konuşmada, "Silahlı kuvvetlerimizi güçlendirmek için her şeyi yapacağız" dedi. "Savaş alanını düşman için daha acı verici hale getireceğiz."

Biden, Zelenskiy'e ABD'nin gelişmiş hava savunma sistemleri sağlayacağını söyledi.

Milyonlar hala evsiz

Bay Grandi ayrıca, savaşın parçaladığı ülkedeki durumun derinden endişe verici olduğunu kaydetti. UNHCR'nin yıllık Yürütme Komitesi toplantısında, “En az 6,2 milyon insan ülke içinde yerinden edilmiş durumda ve çok daha fazlasının insani desteğe ihtiyacı var” dedi.

Kış hızla yaklaşırken ve “milyonlarca Ukraynalı, özellikle yaşlılar ve engelliler… hepimize güveniyor”, BM mülteci dairesi başkanı, insani yardımların yapabileceklerinin sınırlı olduğu konusunda uyardı.

“Beklentilerimizde gerçekçi olmalıyız” dedi. "Bu, 'herkesin eli kulağında' bir yaklaşım gerektiriyor ve uzmanlığı ve kaynakları olan kişilere, Hükümetin kışa hazırlık planlarını desteklemek için çabalarını iki katına çıkarmaları için çağrıda bulunuyorum."

AB övdü

Ukrayna dışında, UNHCR başkanı, insanların savaş nedeniyle evlerinden kaçmaya devam ettiğini ve sınırı komşu ülkelere geçtiğini kaydetti.

Avrupa Birliği, “milyonlarca Ukraynalının sığınma sistemlerine baskı uygulamadan hemen güvenliğini bulmasını ve destek ağlarının olduğu yere gitmesini” sağlamak için geçici koruma izinleri vermeye karar verdiği için övgüyü hak ettiğini belirtti.

Bay Grandi, bir çırpıda, bu tek AB politika kararının, ülkelerin sınırlarını uluslararası korumaya ihtiyaç duyan insanlara açmanın sözde tehlikeleri hakkındaki “pek çok efsaneyi çürüttüğünü” vurguladı.

Almanca dersi

Angela Merkel'in 2015'te eski Almanya Şansölyesi'nin ülke sınırlarını yüz binlerce Suriyeli mülteciye açmaya karar verdiğinde meşhur ettiği sözü tekrarlayarak, “Wir schaffen das (Yapabiliriz),” dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin küresel sonuçlarını vurgulayan Bay Grandi, görev süresinde ilk kez bunun UNHCR'nin hayati çalışmalarına yapılan bağışları da olumsuz etkilediğini kaydetti.

Özellikle şu an ve bu yılın sonuna kadar en az finanse edilen operasyonlarımız için en az 700 milyon dolar ek almazsak, mülteciler ve ev sahibi topluluklar için olumsuz, dramatik sonuçları olan ciddi kesintiler yapmak zorunda kalacağız” diye uyardı.

Editör: Güven BOĞA