Kök Hücre Bağışı ile 'HAYAT' Kurtarın!

Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, "2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası" nedeni ile yayınladığı mesaj da "Kök Hücre Bağışı ile HAYAT Kurtarın!" çağrısı yaptı.

Kök hücre ve organ bağışı konusunda düzenledikleri kampanyalarla adından sıkça söz ettiren ve başarılı çalışmalarıyla takdirleri üzerine toplamayı başaran Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, "2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası" nedeni ile yaptığı yazılı açıklama da kök hücre ve organ (kemik iliği) nakli bekleyen binlerce hastanın hayatını kurtarmanın önemli yolu'nun kök hücre (kemik iliği) bağışı olduğu vurgulayarak, kök hücre bağışının yaygınlaşması ile birlikte çocukların lösemiden ölümlerinin önüne geçilebiceğini belirtti.

ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR

Bir insanın başka bir insanın hayatını kurtarabilme şansı bile, vicdanı olarak bireylere karşılıksız bir görev yüklediğini savunan Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel, yaptığı yazılı açıklama da şu görüşleri bildirdi: "Bir insanın başka bir insanın hayatını kurtarabilme şansı bile vicdanı olarak bireylere karşılıksız bir görev yüklediği bilinen bir gerçekliktir. Kök Hücre bağışı, sağlık konusunda umulmayan, bilinmeyen bir zaman da insanın insana ihtiyaç duyabileceği bir gerçektir. Ülkemiz de Kızılay tarafından oluşturulan Türk Kök'e (İlik Bankası) yapılan kök hücre bağışları ile lösemi hastaları hayata tutunuyor. Kök hücre bağışının yaygınlaşması ile birlikte nakil bekleyen hastaların ölümlerinin önüne geçilecektir. Kök hücre bağışı konusunda son yıllarda gönüllü sayısında artış gözlense de buna paralel olarak hasta sayısında da trajik olarak artış görülmektedir.

"SORUMLULUK ANLAYIŞI İLE HAREKET ETMELİYİZ!"

Kök hücre bağışı konusunda toplumsal bilincin artması gerektiğine vurgu yaparak, lösemi hastası çocukların hayatlarını kurtarmanın çok zor olmadığına dikkat çeken Yücel, "Kök hücre ve ilik nakli konusunda, tüm insanların birbirine muhtaç olduğu gerçeğini asla unutmamız gerekiyor. Kök hücre bağışını teşvik ederek nakil bekleyen hastalara umut olmak ve daha geniş kitlelere ulaşarak, toplumsal duyarlılık oluşturmak ve bilinçli donör kazanımı ile nakil bekleyen lösemi hastaları için umut artacaktır. Sizler de nakil bekleyen lösemi hastalarına umut ışığı olmak ve hayata bağlanmaları için kök hücre donörü olabilirsiniz. Bu anlamda bizler de Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği olarak, Kızılay ile düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz kan bağışı kampanyaları kapsamında, toplumsal farkındalığı artırmayı ve üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeyi amaçlıyoruz. Yapılan tüm bu bağışlar, yaşam mücadelesi veren hastalarımıza umut ışığı olacaktır. Herkesin bu sorumluluk anlayışıyla hareket ederek, kök hücre bağışı konusunda duyarlı olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

HAYAT KURTARMAK VİCDANİ BİR GÖREVDİR

Hayat kurtarmanın vicdanı bir görev olduğunun altını çizen Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel,

Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği Başkanı Kemal Yücel

"Başta lösemi olmak üzere çeşitli kan hastalıklarının tedavisinde kök hücre nakli ile hastaların büyük oranda iyileşmeleri sağlanmaktadır. Ancak şu an Türkiye başta olmakla çoğu ülkede uygun verici (donör) bulunamadığından her yıl yüzlerce hasta ya hayatını kaybediyor ya da ömrünü hastanede geçirmek zorunda kalıyor. Bu zor durumda bizlere de yardım etmek payı düşüyor. Çok basit yöntemlerle sizler de kök hücre bağışı yaparak HAYAT kurtarabilirsiniz. Belki bizim böyle bir hastalığımız yok ama şu anda bu hastalıkla cebelleşen insanlara ve gelecekte bu hastalıkla mücadele etmek zorunda kalacak kişilere yardım etmek zorundayız. Belki lösemi hastası bir tanıdığınız var. Belki de tanıdığınız birinin tanıdığı biri var. Şimdi belki böyle bir sorununuz yok ama ileride bir gün evlenebilirsiniz, çocuklarınız olabilir. Allah korusun ama lösemi hastası olabilirler. Ya da kardeşlerinizden birinin çocuğu da lösemi hastası olabilir. o zaman hiç şüphesiz ki sizlerde çok üzüleceksiniz. Kök hücre ve organ bağışı konusunda, tüm insanların birbirine muhtaç olduğu gerçeğini asla unutmamız gerekiyor.


Son yıllarda yapılan çalışmalar hemen tüm kanser türlerinde süreklilik sergileyen bir artış görüldüğünü ortaya koyuyor. Akut lösemi de bu artıştan payını alan hastalıklar arasında. Bunda en önemli etkenler sanayi atıkları nedeniyle hava ve suyun kirlenmesi, kullanımı her geçen gün artan elektronik aletler nedeniyle dünyanın önemli bir bölümünü etkisi altına alan elektromanyetik kirlenme, radyasyon, nükleer atıklar, tarım ilaçlarının (özellikle pestisitlerin) bilinçsiz ve denetimsiz kullanılması ve bazı virüs hastalıkları olarak sayılıyor.

Editör: TE Bilisim