ELN yetkilisi, Mexico City'deki müzakereler sona ererken iki tarafın geçici bir ateşkes için 'ilk adımlarını' attığını söyledi.

Kolombiya hükümeti ve sol görüşlü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) isyancı grubu , Mexico City'deki ikinci tur barış görüşmeleri sona ererken, Güney Amerika ülkesinde onlarca yıldır devam eden silahlı çatışmayı sona erdirme çabalarında kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşıladı.

Müzakereler, ülkenin ilk solcu lideri ve eski M-19 isyancısı olan Başkan Gustavo Petro'nun barışa varma veya silahlı gruplarla anlaşmalardan vazgeçme ve Kolombiya'ya “tam barış” getirme çabalarının bir parçası olarak geliyor.

1964'te Katolik rahipler tarafından kurulan ELN, ülkenin kalan en büyük isyancı örgütü.

ELN'den Pablo Beltran Cuma günü yaptığı açıklamada, "Kolombiyalıların seferberliği ve barış sürecine katılımı için daha iyi koşullar yaratacak ikili, ulusal ve geçici bir ateşkesi güçlendirmek için ilk adımları attık" dedi.

Kolombiya hükümetinin heyetinin başkanı Otty Patino, barış için bir "pilot plan" geliştirmek ve müzakerelere katılımı genişletmek gibi, ateşkesin sağlanmasının Küba'da gerçekleşecek bir sonraki müzakere döngüsü için en büyük zorluk olacağını söyledi.

Geçen yılın sonlarında Venezuela'nın başkenti Karakas'ta düzenlenen ilk tur barış görüşmeleri, farklı anlatılarla sonuçlandı. Kolombiya hükümeti ateşkese varıldığını duyururken, ELN  böyle bir anlaşmayı kabul ettiğini yalanladı ve ateşkesin “yalnızca dikkate alınması gereken bir teklif olduğunu” söyledi.

Cuma günü, müzakerelerde kolaylaştırıcı olarak görev yapan Norveç ve Meksika ilerlemelerini memnuniyetle karşıladılar.

Norveç dışişleri bakanlığı tweet attı "[Kolombiya] hükümetini ve #ELN gerillasını Meksika'daki barış görüşmelerinde, katılım, insani yardım ve gelecekteki ateşkes gibi önemli konularda önemli ilerleme kaydettiği için tebrikler."

Haziran ayındaki seçimleri kazanan Petro, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile 2016'da imzalanan önceki anlaşmayı tam olarak uygulamayı planladığını da söyledi.

Ülkede yaklaşık 60 yıldır devam eden silahlı çatışmalarda 450.000'den fazla insan hayatını kaybetti .

Editör: Haber Merkezi