ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, mevcut kuş gribi salgını Kanada'da başladı ve rekor 50 milyon kuş ölümü görülen ABD'ye yayıldı.

Peru, pelikanlarda üç H5B1 vakasını doğruladıktan sonra ilk olarak geçen Perşembe günü bir sağlık uyarısı yayınladı ve o zamandan beri kıyı bölgelerinde binlerce ölü bulundu.

Salı günü geç saatlerde yayınlanan bir SERFOR bildirisinde, "Ulusal düzeyde yürütülen en son resmi rapor, tehlikeli H5N1 kuş gribi virüsü tarafından öldürülen 13.869'dan fazla vahşi deniz kuşunu gösteriyor."

Bu sayıya diğer türlerin yanı sıra 10.257 pelikan, 2.919 deniz sümsüğü ve 614 mavi ayaklı sümsük kuşu dahildir.

Bu arada, ulusal tarım sağlığı kurumu SENASA, bir kümes hayvanı çiftliğinde ilk kuş gribi salgınını kontrol altına almak için kuzey kıyı şeridindeki Lambayeque bölgesindeki Gallito kasabasını karantinaya aldığını söyledi.

SENASA, sağlık uyarısının bir önlem olduğunu, çünkü Kuzey Amerika göçmen kuşlarından gelen virüsün ördekler ve tavuklar gibi "köy kuşlarına" ve ticari çiftliklere yayılabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu yılın başlarında Güney ve Orta Amerika'daki ülkeleri, göçmen kuşlar aracılığıyla yayılan virüse karşı "yüksek alarm" durumuna gelmeleri konusunda uyardı.

Yabani kuşlar arasında doğal olarak yayılan ve evcil kümes hayvanlarını da enfekte edebilen kuş gribinin tedavisi yoktur. Nadir vakalar olmasına rağmen, kuş gribi virüsleri tipik olarak insanları enfekte etmez.

Editör: Haber Merkezi