"Ücret ve çalışma koşullarının iyileşmesi talebinde bulunan işçilerin KOD -46 gibi işçileri tüm haklarından mahrum eden bir uygulama ile çıkarılması hukuka aykırı değil midir?"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Esenyurt’ta bulunan Üst İşveren LC Waikiki bünyesinde çalışan 15 temizlik işçisi ücret, promosyon hakları ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebinde bulundukları için Kod46 ile işten çıkarılmalarına  ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Gülüm konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Görsel-10

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Üst İşveren LC Waikiki bünyesinde Klüh adlı taşeron firmada çalışan 15 temizlik işçisi ücret, promosyon hakları ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebinde bulunmasının ardından gerçeğe aykırı olarak KOD- 46 ile işten çıkarılmışlardır. İş Kanunu’nda 25/ II-e maddesine dayandırılan; “İşverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak” gibi işten atma nedenlerini barındıran Kod-46 ile çıkarılan işçiler 10 gündür maruz bırakıldıkları hukuksuzluk sebebiyle direnmektedirler. Kod-46 ile işten atılmayı gerektirecek bir durum olmamasına rağmen haklarını talep ettikleri için işten çıkarılan işçilerin kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği gibi haklardan faydalanmaması, bilhassa pandemi döneminde yaygın olarak kullanılan Kod29 uygulamasının mağduriyetinin devam ettirildiğini göstermektedir.   İşçi ve emekçilerin patronların keyfi ve hukuk dışı pratikleri devletin sermayeden yana politikalar izlenmesiyle doğrudan ilişkilidir.  Siyasi iktidar, işçilerin çalışma koşulları ve ücretleri iyileştirilmek yerine direnen işçileri baskılamaya çalışmaktadır.

Taleplerini duyurmak için eylem yapan işçiler; artan yoksulluk nedeniyle geçinmekte güçlük çektiklerini ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için talepte bulunduklarını, asgari ücretle geçinemediklerini, çocuklarına bakamadıklarını, kiralarını ödeyemez duruma geldiklerini aktararak, bir an önce işe iade edilerek emeklerinin karşılığı olan ücretin ve promosyon haklarının verilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep etmektedirler.

Bu bağlamda;

1) İstanbul Esenyurt’ta bulunan LC Waikiki bünyesinde Klüh adlı taşeron firmada çalışan 15 temizlik işçisinin hukuksuzca işten çıkarıldığından haberdar mısınız?

2) Ücret ve çalışma koşullarının iyileşmesi talebinde bulunan işçilerin KOD -46 gibi işçileri tüm haklarından mahrum eden bir uygulama ile çıkarılması hukuka aykırı değil midir?

3) Bakanlığınızın LC Waikiki bünyesinde Klüh adlı taşeron firmaya ilişki teftiş faaliyeti olacak mıdır? İşyerinin haksız işten çıkarma, ücret ve çalışma koşulları İşyerinin haksız işten çıkarma, ücret ve çalışma koşulları Bakanlığınıza bağlı iş müfettişleri tarafından soruşturulmuş mudur?

4) İşverenlere, işçilere gerçek dışı ithamlarla ve keyfi olarak işten çıkarma yetkisi veren Kod-46’ya ilişkin bir düzenleme yapılacak mıdır?

5) Son 2 yılda Kod-46 ile işten çıkarılan işçi sayısı kaçtır? Bu işçilerin kaçı işe iade edilmiştir?

Editör: Güven BOĞA