Uluslararası Işık Günü, 1960 yılında fizikçi ve mühendis Theodore Maiman tarafından lazerin ilk başarılı operasyonunun yıldönümü olan 16 Mayıs'ta kutlanmaktadır.
2017’de düzenlenen 39. UNESCO Genel Konferansı’nda ışık konusunun, bilim, kültür, sanat, eğitim, sürdürülebilir gelişme, tıp, iletişim, enerji alanlarındaki önemine ve rolüne dikkat çekerek, “Işık ve Işık Temelli Teknolojiler” in daha iyi anlaşılması, benimsenmesi ve yararlı bir şekilde kullanılması amacıyla 16 Mayıs tarihi “Uluslararası Işık Günü” olarak ilan edildi.
Işık, hayatımızda merkezi bir rol oynar. En temel düzeyde, fotosentez yoluyla ışık, yaşamın kendisinin kökenindedir. Işığın incelenmesi, umut verici alternatif enerji kaynaklarına, teşhis teknolojisi ve tedavilerinde hayat kurtaran tıbbi ilerlemelere, ışık hızında internete ve toplumda devrim yaratan ve evren anlayışımızı şekillendiren diğer birçok keşfe yol açtı. Bu teknolojiler, 1015'te yayınlanan İbn-i Heysem'in ufuk açıcı eseri Kitab al-Manazir'den (Optik Kitabı) başlayarak ve 20. yüzyılın başındaki Einstein'ın çalışmasını da içeren, ışığın özellikleri üzerine yüzyıllar süren temel araştırmalarla geliştirildi. zaman ve ışık hakkında düşünme şeklimizi değiştirdi.

Işığın Günü tarımın oynadığı rol bilim, kültür ve sanat, eğitim ışık oyunlarını ve sürdürülebilir kalkınmayı ve tıp, iletişim ve enerji gibi çok farklı alanlarda kutluyor. Kutlama, dünya çapında pek çok farklı toplumun bilim, teknoloji, sanat ve kültürün UNESCO'nun hedeflerine ulaşmasına nasıl yardımcı olabileceğini - barışçıl toplumların temelini oluşturmaya - nasıl yardımcı olabileceğini gösteren faaliyetlere katılma olanağı sağlayacak.
Uluslararası Işık Günü, 1960 yılında fizikçi ve mühendis Theodore Maiman tarafından lazerin ilk başarılı operasyonunun yıldönümü olan 16 Mayıs'ta kutlanmaktadır. Bu gün, bilimsel işbirliğini güçlendirmek ve barışı ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme potansiyelini kullanmak için bir çağrıdır.

Uluslararası Işık Günü 2021 - Güven Bilimi - mesajı hem bilim insanlarını hem de halkı bilime olan güvenlerini ve bilimsel sürece halkın güveninin önemini teyit eden bir bildiriyi imzalamaya ve desteklemeye teşvik ediyor. Şimdi hepimizin destek sözü verme zamanı.
Uluslararası Işık Günü ve hedeflerinin tüm destekçilerinden Güven Bilim Taahhüdü'nü imzalamak için bize katılmalarını rica ediyoruz. Bu, bilimsel sürecin yaşam kalitemizi iyileştirmedeki önemli rolünü destekleyenleri içerir.
GENEL DİREKTÖRÜN MESAJI
" Işık hayattır. Işık olmadan gezegenimizdeki yaşam olmazdı. Işığı astrofizik yoluyla incelerken, evrenin en derin gizemlerinden bazılarını araştırırız. Optikleri ve kuantum optiğini keşfederken, maddenin kalbine atlarız.
Bu nedenle, kültürler arasında ışığın evrensel bir yaşam, katılım ve yenilenme sembolü olması şaşırtıcı değildir. Işık, aydınlatma veya ruhsal uyanışla ilişkilidir. Işık, cehalet ve hoşgörüsüzlüğü temsil eden karanlığın karşısında görülür.
Işık bilgiyi sembolize etse de, onun günlük uygulamalarının çoğuna hala körüz. Bugün kullandığımız yüksek geniş bant hızlarına fiber optikler olmadan ulaşılamazdı. DVD'ler ve Blu-Ray diskler ışık olmadan okunamaz. Güneş enerjisi bir ısınma kaynağıdır. Analiz ve görüntüleme için optik aletlerin ve araçların kullanıldığı ve sterilizasyon için ultraviyole ışık kaynaklarının kullanıldığı sağlık hizmetlerinde ışık temelli teknolojiler çok önemlidir. Bu teknolojiler aynı zamanda genomların sıralanması için de gereklidir - SARS-CoV-2 virüsününki gibi, şu anda tüm dünyada büyük bir hasara yol açmaktadır.
Her 16 Mayıs'ta Uluslararası Işık Günü'nde kutladığımız bu istisnai mülklerdir. Bu yıl, dünya COVID-19 salgınıyla boğuşurken, bu etkinliğin benzeri görülmemiş küresel zorluklara ışık tutmak için bir fırsat olacağını umuyoruz. "
- Shamila Nair-Bedouelle - Doğa Bilimleri Genel Müdür Yardımcısı