Lübnanlı yetkililer, kötüleşen ekonomik koşulları protesto etmek için başkentte hükümet binalarının yakınında toplanan, çoğu emekli güvenlik güçleri mensubu yüzlerce kişiye göz yaşartıcı gaz sıktı.

Lübnan'ın üç renkli bayraklarını veya güvenlik güçlerinin logolarını taşıyan bayrakları taşıyan kalabalık Çarşamba günü Beyrut'un merkezindeki sokaklarda toplandı. Protesto çağrısı, yerel bankaların ülkenin modern tarihinin en kötüsü olan Lübnan mali krizi sırasında gayri resmi sermaye kontrolleri dayatmasının ardından birikimlerine sınırlı erişimi olan emekli askerler ve mevduat sahipleri tarafından başlatıldı.

Daha iyi ücret talep eden protestocular, hükümet merkezini koruyan memurlara taş attı ve defalarca çitleri kırmaya çalıştı.

Göz yaşartıcı gazdan çok sayıda kişi nefes almakta güçlük çekti.

Göstericiler, yerel para biriminde ödenen devlet emekli maaşlarının kötüleşen değerine kızdılar. Lübnan poundu, son haftalarda durumun kötüleşmesiyle birlikte 2019'dan bu yana ABD doları karşısında yüzde 98'den fazla değer kaybetti.

Sterlin Salı günü yeni bir dip gördü ve bazı kazançlar elde etmeden önce dolar karşısında 143.000 pounddan fazla sattı. Resmi oran dolar başına 15.000 pound.

Al Jazeera muhabiri Zeina Khodr, protestolardan bildirdiği üzere, Lübnan'ın derin bir ekonomik krizin dördüncü yılında olduğunu söyledi.

"Öfke var," dedi Khodr.

“İnsanlar, siyasi ve ticari seçkinlerin krizi çözmek istemediğine inanıyor çünkü bu, ekonomik ve yapısal reformları ve yolsuzlukla mücadeleyi içerecek. Seçkinler bunu yaparsa, yıllardır sömürdükleri devlet ve kaynakları üzerindeki kontrolü kaybederler” dedi.

Khodr, krizin okulların kapanmasına yol açtığını ve ailelerin yiyecek, yakıt veya diğer temel ihtiyaçları karşılayamayacak duruma geldiğini söyledi. Bu arada, devlet tarafından sübvanse edilen elektrik, çoğunlukla mevcut değil.

"Çocuklarımız aç. 32 yıldır orduda görev yapan 59 yaşındaki Mohamad el-Khateeb, "Açız" dedi.

“Ordudan hiçbir şey almadan ayrıldık. Sağlık yok, refah yok, çocuklarımız okula gitmiyor ve fiyatlar abartılı bir şekilde artıyor" dedi.

Lübnan Piyasa Araştırmaları Enstitüsü müdürü Patrick Mardini, “Dövizdeki devalüasyonun arkasındaki ana sebep, sisteme pompalanan büyük miktarda Lübnan poundu basımıdır.

El Cezire'ye şunları söyledi: “Krizin başlangıcında, dolaşımda yaklaşık dört trilyon Lübnan poundumuz vardı; bugün 70 trilyon civarındayız”.

Mardini, durumun Merkez Bankası'na ve bir bütün olarak tüm bankacılık sistemine duyulan güven eksikliğiyle daha da kötüleştiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi