Hazine ve Maliye Bakanlığı, yetkisiz (lisanssız) şekilde döviz alım satımı yaptığı tespit edilen işletmelere yönelik denetimlerini sıkılaştırdı. 2018 yılından bu yana 859 iş yerinin faaliyetinin geçici veya sürekli olarak durdurulduğu, yaklaşık 280 milyon lira idari para cezası için cumhuriyet başsavcılıklarına bildirimde bulunulduğu açıklandı.
Bakanlık, mevzuat uyarınca yalnızca bankalar, PTT ve Bakanlık tarafından lisans verilen yetkili müesseselerin döviz alım satımı yapabildiğini hatırlattı. Kamuoyunda bilinenin aksine kuyumcular, ödeme kuruluşlarının temsilcileri ve benzeri işletmelerin döviz alım-satım yetkisi bulunmuyor.
2025’te 147 iş yerinin faaliyeti durduruldu
Sadece 2025 yılında 147 iş yerinin faaliyetinin durdurulduğu, yaklaşık 108 milyon lira idari para cezası için işlem başlatıldığı bildirildi.
Yetkisiz döviz alım satımı yaptığı belirlenen işletmelere, 2018’de Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’da yapılan düzenlemeler kapsamında iki ayrı yaptırım uygulanıyor:
-
İş yerinin faaliyetinin geçici ya da sürekli durdurulması
-
İdari para cezası uygulanması için cumhuriyet başsavcılıklarına bildirimde bulunulması
Bu yıl için idari para cezasının alt sınırı 719 bin 30 lira, üst sınırı ise 3 milyon 595 bin 198 lira olarak belirlendi.
Büyük şehirler ve turizm bölgeleri öne çıkıyor
Denetimlerde özellikle ticaret ve turizmin yoğun olduğu büyük şehirler ile turistik bölgelerdeki işletmelerin öne çıktığı belirtildi. Bakanlık, riskli alanlara yönelik analizlerini artırarak planlı ve risk odaklı denetimlere ağırlık verecek.
e-Devlet’te ihbar dönemi
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında ihbar mekanizmaları da güçlendirildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve diğer kanalların yanı sıra, e-Devlet Kapısı’nda “Yetkisiz Döviz Alım Satım İhbar Başvurusu” bölümü vatandaşların kullanımına açıldı.
“Sahada ve dijital mecralarda araştırma yapıyoruz”
Bakan Şimşek, Ticaret Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Gelir İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlarla iş birliği içinde riskli mükelleflerin tespitine yönelik analizler yapıldığını belirtti.
Şimşek, “Denetim planlarının oluşturulmasında sahada ve dijital mecralarda yapılan ön araştırmalar büyük rol oynuyor. Bu yıl da yetkisiz döviz alım satımı yapan işletmelere yönelik planlı ve risk odaklı denetimleri artıracağız. Mücadelemiz kararlılıkla sürecek” ifadelerini kullandı.


