Mersin Tabip Odası, MAHDER, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, SES, Hekim Sen, Hekim Birliği; Can güvenliğimizi tehlikeye sokan herkese ve her duruma karşı çıkacağız.

 Katılımcı kurumlar adına basın açıklamasını Dr. Çağlar Özen Okudu.

Özen; “Sağlık Emekçilerine Yönelik Teröre Son” dedi.

Mersin Tabip Odası, MAHDER, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, SES, Hekim Sen, Hekim Birliği adına Özen tarafından okunan açıklama şu şekilde;

Yine bir sağlıkta şiddete isyan toplantısında beraberiz ne yazık ki. Bunu şöyle açıklayalım:

Sadece geçen hafta olup basına yansıyanlar ;

Bir aile hekiminin omuzu kırıldı

Bir aile hekimi darp edildikten sonra kalp krizi geçirdi

3 aile hekimi aynı iş yerinde aynı anda öldüresiye dövüldü. Hayati tehlike oluşturacak şekilde darp edildi

Bir hemşirenin burnu kırıldı, kafa travması geçirdi

Bir veteriner hekim ve stajyerleri darp edildi, sonrasında o stajyerlerden biri kalp krizi geçirdi.

Öncesinde hastanelerde defalarca silahlar patladı, şifa dağıtan kurumlarda silahlı çatışmalar yaşandı. Sağlık çalışanları yaralandı, hayatını kaybetti.

Bunlar gibi daha niceleri yaşandı, yaşanıyor ve ne yazık ki yaşanacak. Çünkü ilgili bakanlıklar gerekli önlemleri almıyor ve bu terörü bu şiddeti önlemek için hiçbir şey yapmıyor.

Yıllardır öldürülüyoruz, sakat bırakılıyoruz, sürekli fiziksel ve sözel şiddete uğrayarak çalışmak durumunda kalıyoruz. Kınamaktan, basın açıklaması ve eylem yapmaktan biz bıktık ama bizi korumakla görevli olan yetkililer ne bize yapılan bu şiddeti görmekten ne de isyanımızı duymaktan bıkmadılar. Çünkü umurlarında değiliz. Ölürlerse ölsünler yerine yenisi gelir diyorlar herhalde ama öyle olmuyor. Yetişmiş bir hekim, bir sağlık çalışanı kolay deneyim kazanmıyor. Bizim meslekte deneyimin değeri paha biçilemez. Binbir emekle yetişiyoruz ama popülist siyasete kurban ediliyoruz. Bu böyle gitmez. Ne anamız babamız bütün bunları yaşayalım diye bizi dünyaya getirdi ne de bunları yaşayalım diye okuttu.

Sevgili halkımız ve sayın bakanlar, bizler değerliyiz hem de çok değerliyiz, çoğunuz bilmese bile biz bunu biliyoruz.  Kendimizi, çok zorlu bir eğitim ve deneyim sürecinden geçerek, çok çalışarak yetiştirdik ve insan hayatı kurtarmaya adadık. Bizi böyle harcayamaz ve harcatamazsınız. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin gerçek karşılığının kanun koyucular ve hukuk tarafından verilmesini istiyoruz. Bizler aciz bireyler değil bu ülkenin nitelikli yetişmiş insanlarıyız. Haklarımızı, bu çalışma koşullarını hak etmediğimizi, saygıyı hak ettiğimizi biliyoruz. O yüzden tüm bu olup bitenlere öfkeliyiz, isyan ediyor ve tepki veriyoruz. Tek bir sağlıkta şiddet olayına daha tahammülümüz yok. Umarız bunu görürsünüz ve gerekli yasaları çıkarıp önlemleri alırsınız. Aksi takdirde kopuşlar nedeniyle ülkenin nitelikli sağlık hizmetinden yoksun kalacağını öngörebilirsiniz. Can güvenliğinin olmadığı yerde kimse çalışmak istemez, gider. O zaman işte muayene randevusu, tetkik ve ameliyat randevusu bulamayan herkes bilsin ki bunun asıl nedeni çare bulmaya gittiğiniz hastanedeki doktorun, hemşirenin, teknikerin can güvenliğini sağlamak adına oradan çekip gitmesidir. Bunun önüne geçmek için herkes kendine düşen görevi yapacak. Vatandaş hekime gereken saygıyı gösterecek, bakanlıklar ve yargı şiddet uygulayana gereğini yapacak, can güvenliğimiz sağlanacak ki biz de işimizi en iyi şekilde yapabilelim.

Peki vatandaş niye sinirleniyor. Onu da biliyoruz. 2 dk da bir muayene dayatması nedeniyle derdini bile anlatamıyor, poliklinikler o kadar yoğun ki randevu bulamıyorlar. Oy uğruna siyasetçiler tarafından o kadar yanlış yönlendirildiler ki usulsüz istekte bulunmayı kendilerine hak görüyorlar, istekleri reddedilince de bize şiddet uygulamayı kendilerine hak görüyorlar. Sevgili vatandaş, sağlık uygulamalarında karşılaştığın sorunların hiçbirinin kaynağı biz değiliz. Öncelikle bunu bilin. Yaratmadığımız probleme çözüm üretecek olan da biz değiliz. Muhatabınızı iyi bilin. Sistemin tüm sorunlarının yaratıcısı ve çözümü sağlık bakanlığının ta kendisidir. Sağlık çalışanları da aynı sorunlar nedeniyle mağdurdur.

Sonuç itibari ile can güvenliğimizi tehlikeye sokan herkese ve her duruma karşı çıkacağız. Hakkımız olan güvenli Çalışma ortamını talep etmekten, gerekli, yasa güvencesinde olan eylemlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Herkese şiddetsiz, saygı, sevgi, hoşgörü dolu günler diliyoruz.

MERSİN TABİP ODASI

MAHDER

BİRLİK DAYANIŞMA SENDİKASI

GENEL SAĞLIK İŞ

AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI DERNEĞİ

SES

HEKİM SEN

HEKİM BİRLİĞİ

Editör: Haber Merkezi