HDP İstanbul Milletvekili Özen, Kaybolan depremzede çocukları meclis gündemine taşıdı

İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a deprem sonrası gündeme gelen “Kayıp çocuklar” hakkında sorular yöneltti. Özen, “İstanbul’da 60’a yakın depremzede çocuğun, bir tarikat vakfı tarafından evlere yerleştirildiği iddiası ve görgü tanıklarının paylaşımları kamuoyuna yansımıştır. Bakanlığınızın bu iddialarla ilgili herhangi bir araştırması olmuş mudur?” diye sordu. 

Maraş merkezli depremler ardından enkazdan kurtulan 479 bebek ve çocuğun hastanelerde tedavilerinin devam ettiği açıklandı.

Refakatsiz çocuklara ilişkin çalışmalar yapan Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi; yaşamını yitiren çocuk sayısı, hastanelerde tedavi gören çocuk sayısı, çocukların sevk edildiği şehirler ve hastanelerin hangileri olduğu gibi bazı acil taleplerin cevaplanması için ilgili kurumlara çağrıda bulunmuştu. ‘Kimliksiz çocuklar’ olarak kamuoyunda konuşulan konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise “Şu anda kimliği belirlenemeyen veya yanında refakatçisi bulunmayan, 0-18 yaş grubundaki evlatlarımız, Ankara, Mersin, Adana, Kayseri ve İstanbul’daki hastanelerimizde bulunmaktadır” açıklamasını yapmıştı. Bakan Koca, bu çocukların “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının gözetimi ve velayeti altında takip ve tedavilerinin devam ettiğini” söylemişti.

“KAYBOLAN ÇOCUKLARIN SAYISI TAM OLARAK NE KADARDIR?”

Kimlik bilgilerine ulaşılamayan çocuklar konusunda HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi hazırladı. Milletvekili Özen şu soruları yöneltti:

“*Kamuoyundan şu ana kadar edindiğimiz bilgiler ve gördüğümüz kayıpların çoğu ambulans ve hastane sürecinde gerçekleşmiştir. Örneğin; Çocuk, enkazdan çıkarıldıktan sonra; ambulansla hastaneye getirilmekte ve sonrasında ise kaybolmaktadır. Neden deprem bölgesinde bulunan hastane ve görev yapan ambulansların güvenliği ve denetimleri yeterince sağlanamamıştır?

*Ambulanslarda kaybolan çocuklarla ilgili ciddi oranda bir artış söz konusudur ve bu konuyla ilgili soruşturma ne aşamadadır? Ambulanslarda kaybolan çocuklarla ilgili vaka sayısı tam olarak ne kadardır?”

ÇOCUKLAR TARİKATLARA MI VERİLDİ?

Milletvekili Zeynel Özen hazırladığı bir diğer soru önergesini de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması talebiyle kaleme aldı. Depremlerin ardından 1788 refakatsiz çocuğun 1225’inin ailesine teslim edildiğini belirterek, bu çocuklardan 479’unun hastanede tedavilerinin devam ettiği, 84’ünün ise Bakanlık kuruluşlarında bakımlarının sağlandığını aktardı. Özen, soru önergesinde bu süreçte hızlı bir şekilde e-devlet üzerinden açılan koruyucu aile duyurularını da gündeme getirdi.

HDP’li Özen, Bakan Yanık’ın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

“*6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde enkazlardan çıkarılan çocukların ve bebeklerin ailelerine ait bilgiler kayıt altına alınmakta mıdır?

*Deprem sürecinde hızlı bir şekilde e-devlet üzerinden açılan koruyucu aile duyurularına neden ihtiyaç duyulmuştur? Deprem süreci dışındaki koruyucu aile başvurularıyla arasında herhangi bir fark var mıdır?

*Depremden kurtulan çocukların akrabalarına veya soy bağı olan kişilere gerekli bilgilendirmeler yapılmakta mıdır?

*Şu ana kadar 6 Şubat depreminden bu yana hangi şehirden kaç bebek ve çocuk çıkarıldı ve hangi şehirlere götürülmüşlerdir?

*Şu ana kadar edindiğimiz bilgiler ve gördüğümüz kayıpların çoğu Ambulans ve Hastane sürecinde gerçekleşmiştir. Örneğin; Çocuk, enkazdan çıkarıldıktan sonra; Ambulansla Hastaneye getiriliyor ve sonrasında ise kaybolmaktadır. Neden deprem bölgesinde bulunan hastane ve görev yapan ambulansların güvenliği ve denetimleri yeterince sağlanmamıştır?

*Kayıp çocuklarla ilgili artış var ve bu konuyla ilgili soruşturma ne aşamadadır? Kayıp çocuklarla ilgili vaka sayısı tam olarak ne kadardır?

*İstanbul’da 60’a yakın depremzede çocuğun bir tarikat vakfı tarafından evlere yerleştirildiği iddiası ve görgü tanıklarının paylaşımları kamuoyuna yansımıştır. Bakanlığınızın bu iddialarla ilgili herhangi bir araştırması olmuş mudur?

Editör: Haber Merkezi