Rusya Savunma Bakanlığı, Cuma günü sosyal medyada ortaya çıkan ve yakalanan Rus askerlerinin öldürüldüğünü gösteren bir videonun ardından Ukrayna güçlerini savaş suçu işlemekle suçladı.

Görüntüler, Rus üniforması giymiş askerlerin, muhtemelen ölü olarak yerde yatarken gösterilmeden önce Ukrayna amblemi taşıyan üniformalı birliklere teslim olduğunu gösteriyor.

Bakanlık videoyu , Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından "onları doğrudan başlarından vuran" ondan fazla Rus askerinin "kasıtlı ve metodik bir şekilde öldürülmesinin" kanıtı olarak nitelendirdi. Bakanlık, bu tür eylemlerin , Başkan Vladimir Zelensky liderliğindeki Kiev hükümetinin ve "onu savunan ve destekleyen herkesin " "barbar doğasını" kanıtladığını söyledi.

Videoda ayrıca, Rus asker olduğu iddia edilen askerlerden birinin, asker arkadaşları zaten elleri enselerinde yerde yatarken Ukraynalılara ateş açtığı bir an gösteriliyor. Görüntülere göre olayda en az bir Ukraynalı askerin yaralandığı iddia edildi. Bu özel olayın, daha sonra Rusların başına gelenlerle nasıl bağlantılı olduğu belli değil.

Rusya Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Konseyi, iddia edilen olaya, başkanı Valery Fadeev'in "gösterici ve cüretkar bir suç" olarak tanımladığı şey hakkında uluslararası bir soruşturma çağrısında bulunarak tepki gösterdi.

Fadeev yaptığı açıklamada, "Bu, tutsaklara zalimce muameleyi yasaklayan tüm olası sözleşmelerin yanı sıra uluslararası hukuk ve ahlaki normların ihlalidir" dedi ve ekledi: "Uluslararası toplumdan bir tepki ve soruşturma talep edeceğiz. ” Fadeev'e göre, BM İnsan Hakları Ofisi zaten Ukrayna'nın Kupyansk kasabası yakınlarındaki yargısız infazların yanı sıra Herson şehrinde sivil bir nehir geçidinin bombalanmasına ilişkin kanıtları inceliyor.

Fadeev, Moskova'nın Rus tutsakların infaz edildiği iddiasıyla ilgili bilgileri BM İnsan Hakları Ofisi, Avrupa Konseyi, Uluslararası Af Örgütü ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'ne göndereceğini de sözlerine ekledi.

Bu, Ukrayna askerleri ve Rus tutsakların karıştığı varsayılan ilk yüksek profilli olay değil. Mart ayı sonlarında, Ukraynalı askerlerin yakın mesafeden Rus savaş esirlerini bacaklarından vurduğunu gösteren görüntüler ortaya çıktı.

Editör: Güven BOĞA