Kiev'in müttefikleri arasında Rusya'ya karşı savaşı için savaş uçağı sağlayıp sağlamama konusundaki tartışma, ABD Başkanı Joe Biden'in F-16'ları vermeyi reddetmesine yol açarken, Fransız ve Polonyalı liderler askeri yardım söz konusu olduğunda "hiçbir şey hariç tutulmaz" diyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, böyle bir hareketin, tırmanmayı önleme ihtiyacı ve uçağın "Rus topraklarına temas etmeyeceğine" dair güvenceler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacağını söyledi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, internet sitesinde yaptığı açıklamada, böyle bir transferin NATO ülkeleriyle "tam koordinasyon içinde" gerçekleşeceğini söyledi.

Tartışma, ABD ve Almanya'nın artan baskının ardından Ukrayna'ya muharebe tankları göndermeye karar vermesinden günler sonra geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard 2 muharebe tankı tedarik etmeyi kabul ederken, Washington düzinelerce M1 Abrams tankı gönderecek.

Rusya kazanım elde ederken Ukrayna kuvvetleri doğuya takviye kuvvet atıyor

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk eyaletinin Rus kontrolündeki bölgelerinin yöneticisi Denis Pushilin, Rus birliklerinin, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'nın kalesi olan harabeleri olan bir kömür madeni kasabası olan Vuhledar'da bir yer edindiğini söyledi.

Pushilin, Ukrayna kuvvetlerinin Donetsk şehrinin hemen batısındaki kuzeyden güneye uzanan Bakhmut, Maryinka ve Vuhledar kasabalarına takviye kuvvet attığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Moskova'nın Kiev'in işgaline karşı direnişinin intikamını doğuda amansız saldırılarla almaya başladığını söyledi.

Zelenskyy haftalarca, Kremlin'in güney ve doğu boyunca uzanan cephe hattı boyunca yaklaşık iki aydır fiilen çıkmaza girmesinden sonra saldırısını artırmayı hedeflediği konusunda uyardı.

Editör: Haber Merkezi