Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), ordunun 2021'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana Myanmar'da haşhaş ekiminin arttığını ve 2014 ile 2020 yılları arasında yasadışı mahsulde görülen istikrarlı düşüşü tersine çevirdiğini söyledi.

UNODC tarafından ordunun Şubat 2021'de iktidara gelmesinden bu yana ilk tam afyon yetiştirme sezonunda toplanan verilere göre Myanmar, 2022'de afyon haşhaş ekiminde yüzde 33 ve potansiyel afyon veriminde yüzde 88 artış gördü.

Rakamlarla, bu, geçen yıl Myanmar'da 40.000 hektardan (99.000 akre) biraz daha fazla haşhaş ekilmiş ve BM ajansına göre 790 metrik ton afyon - eroin yapmak için işlenebilen son derece bağımlılık yapan narkotik - olası bir verim anlamına geliyor. 

UNODC, Myanmar Afyon Araştırması 2022'nin yayınlanmasına eşlik etmek üzere Perşembe günü yayınlanan bir bildiride, "2022 sonuçları, Myanmar'ın afyon ekonomisinde önemli bir genişlemenin sürmekte olduğunu doğruluyor" dedi.

UNODC bölge temsilcisi Jeremy Douglas, Myanmar'da ordunun kontrolü ele almasının ardından yaşanan mükemmel bir "ekonomi, güvenlik ve yönetişim aksamaları" fırtınasının, afyon ekiminin büyüdüğü mevcut koşulları yaratmaya yaklaştığını söyledi.

Douglas, "Kuzey Shan ve sınır eyaletlerindeki uzak, genellikle çatışmaya eğilimli bölgelerdeki çiftçilerin afyona geri dönmekten başka seçeneği yoktu" dedi.

BM'ye göre, Tayland, Laos ve Myanmar sınırlarının birleştiği bir orman bölgesi olan Altın Üçgen, uzun süredir yasadışı uyuşturucu ticareti için kazançlı bir merkez olmuştur ve Myanmar'daki eğilim, bölgenin artık küresel narkotik pazarıyla yeniden bağlantı kurduğunu gösteriyor. 

BM'nin araştırmasına göre, afyon ekimindeki artış, Myanmar'da genişlemeye devam eden sentetik uyuşturucu üretimiyle "ülkede ve çevredeki bölgede önemli karlar sağlayan uyuşturucu ekonomisiyle" paralel olarak gerçekleşti.

Araştırmaya göre, bölgesel eroin ticaretinin şaşırtıcı bir şekilde 10 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilirken, Myanmar'ın genel afyon ekonomisinin değerinin 2 milyar dolara kadar çıktığı tahmin ediliyor.

Araştırmada, "Myanmar'da afyon haşhaş ekiminin devam eden canlanması, aşağı Mekong bölgesi merkezli daha geniş uyuşturucu ekonomisi üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak" belirtiliyor.

'Altın Üçgen' küresel pazarla yeniden bağlantı kuruyor

Myanmar'ın afyon çiftçileri, bölgesel ve küresel uyuşturucu ticaretinden elde edilen olağanüstü karların çok azını görüyor, ancak geçen yıl mahsulü yetiştiren insanlar, afyon için çiftçilere ödenen ortalama "çiftlik kapısından" afyon fiyatının neredeyse artmasıyla gelirlerinde bir artış gördüler. Yüzde 70 ila 280 $/kg'ın biraz üzerinde.

BM'ye göre "afyonun bir mahsul ve emtia olarak çekiciliğini" ve "Altın Üçgen afyon olarak güçlü artan talebi" gösteren, geçen yıl üretimdeki artışa rağmen haşhaş çiftçilerinin fiyatlarındaki artış sabit kaldı. ve eroin ticareti küresel pazarla yeniden bağlantı kuruyor gibi görünüyor”.

Ordu ile darbe karşıtı güç arasında yeni başlayan bir iç savaşın binlerce kişinin ölümüne yol açtığı ve darbeden bu yana 1,2 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiği askeri yönetimdeki Myanmar'ın karşı karşıya olduğu çok sayıda kriz, afyon ekimindeki artışla doğrudan bağlantılı.

Daha da önemlisi, BM ayrıca Myanmar yetkililerinin - normalde polis ve ordu tarafından yürütülen - haşhaş yok etme çabalarının sayısının 2021'den bu yana düştüğünü ve 2022'de 1.403 hektar (3.466 akre) alanın yok edildiğini ve bunun da miktarda yüzde 70'lik bir düşüşü temsil ettiğini belirtiyor. 2021'de haşhaşın kökü kazındı.

“İlaç sektöründe tanık olduğumuz büyüme, ülkenin içinde bulunduğu krizle doğrudan bağlantılı. UNODC'den Douglas, "Bölge üzerindeki etki derin ve ülkenin komşularının durumu değerlendirip samimi bir şekilde ele almaları gerekiyor ve bazı zor seçenekleri dikkate almaları gerekecek" dedi.

BM raporunun gösterdiği gibi, "çiftçiler geçen yıla göre afyondan iki kat daha fazla kazandılar" - bu, toplumsal istikrarsızlık ve askeri darbenin ve şimdi de iç çatışmanın etkilerinden muzdarip bir ekonominin olduğu bir dönemde cazip bir mali teklif.

BM raporu, “Darbe sonrası ortamda devam eden siyasi istikrarsızlık, zayıf bir ekonomi, enflasyon ve çok yüksek afyon fiyatları hane halkı kararlarını şekillendiriyor. Birlikte ele alındığında, bu ekonomik sinyaller, çiftçilerin afyon ekimine başlamaları veya bunları genişletmeleri için güçlü bir teşvik sağlayabilir,” diyor.

Daha sofistike tarım teknikleri ve gübreye erişim, Myanmar'ın haşhaş tarlalarındaki ortalama afyon veriminin hektar başına neredeyse 20 kg'a (44 pound) yükselmesinin nedenleriydi - ankete göre 2021'e kıyasla yüzde 41'lik bir artış. BM, hektar başına bu tür verim seviyelerinin "UNODC'nin ölçüm yapmaya başlamasından bu yana Myanmar'da tahmin edilen en yüksek düzeyde olduğunu" söyledi.

Bununla birlikte, BM'nin işaret ettiği gibi, afyon çiftçilerinin artan geliri "mutlaka doğrudan satın alma gücüne dönüşmedi" çünkü ülke yükselen enflasyon, devalüe edilmiş bir para birimi ve artan gübre, yakıt ve ulaşım maliyetleri yaşadı.

Myanmar'da afyon ekiminin en fazla arttığı bölge yüzde 39 artışla Shan eyaleti olurken, onu yüzde 14 artışla Chin eyaleti, yüzde 11 artışla Kayah eyaleti ve yüzde 3 artışla Kachin eyaleti izledi.

Editör: Haber Merkezi