BM Genel Sekreteri António Guterres Pazartesi günü Üye Devletleri , bölgesel istikrara yönelik riskler arttıkça Myanmar'daki askeri liderliği kendi halkının iradesine ve ihtiyaçlarına saygı duymaya çağırmaya çağırdı.

1 Şubat öncesinde – ordunun , Başkan U Win Myint ve Devlet Danışmanı Daw Aung San Suu Kyi – Genel Sekreter dahil, demokratik olarak seçilmiş sivil Hükümet üyelerini devirip keyfi olarak gözaltına almasının üzerinden iki yıl geçti . 

Ayrıca, Myanmar'daki çok boyutlu kriz kötüleşmeye ve ciddi bölgesel sonuçları körüklemeye devam ederken, her türlü şiddeti de kınadı.

Hapis, hava bombardımanı

Ordunun seçim yapma niyetine dikkat çekerek, siyasi liderler, sivil toplum aktörleri ve gazetecilere yönelik devam eden tutuklamalar, sindirme ve tacizin yanı sıra, yoğun hava bombardımanı ve sivil evlerin yakılmasının altını çizdi.

Bu doğrultuda, Myanmar halkının siyasi haklarını özgürce kullanmasına izin veren koşullar olmadan, "önerilen seçimler istikrarsızlığı şiddetlendirme riski taşıyor" dedi.

Burmalılarla dayanışma içinde olmaya ve çoğunluğu Müslüman Rohingya azınlığı da dahil olmak üzere tüm toplulukların korunmasının yanı sıra kapsayıcı, barışçıl ve adil bir toplum için demokratik özlemlerini desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Bu bağlamda, " Birleşmiş Milletler Myanmar'da kalmaya ve ordunun Şubat 2021'den bu yana eylemlerinden kaynaklanan çok sayıda savunmasızlığı ele almaya kararlıdır" dedi. Ancak bunun, etkilenen tüm topluluklara tam ve engelsiz erişimin yanı sıra BM kuruluşlarının ve insani yardım ortaklarının emniyet ve güvenliğine öncelik verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Güvenlik Konseyi kararı

Bu ve diğer konuların ışığında, Güvenlik Konseyi'nin 2669 (2022) sayılı kararının 21 Aralık 2022'de kabul edilmesini önemli bir adım olarak memnuniyetle karşıladı ve güçlendirilmiş uluslararası birliğin aciliyetinin altını çizdi. 

Şiddete bir an önce son verilmesini, tüm taraflarda daha fazla kısıtlama yapılmasını ve keyfi olarak gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep ediyor.

Bu nedenle Özel Elçisi Noeleen Heyzer , şiddeti sona erdirmek ve demokrasiye dönüşü desteklemek için Myanmar'daki tüm ilgili taraflarla yoğun bir şekilde ilişki kurmak üzere Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Başkanının yeni Özel Temsilcisi ile yakın koordinasyon sağlayacak.

Editör: Haber Merkezi