BM tarafından atanan bağımsız insan hakları müfettişleri Perşembe günü yaptığı açıklamada, Nikaragua'da halkı "rehin" tutan insanlığa karşı suçların muhtemelen Hükümet yanlısı gruplar tarafından işlendiğini ve 2018'den bu yana en yüksek düzeyde yaptırım uygulandığını söyledi.

İnsan Hakları Konseyi'ne  iletilecek ilk raporunu Cuma günü açıklayan Nikaragua İnsan Hakları Uzmanları Grubu, uluslararası toplumu sorumlulara yaptırım uygulamaya çağırdı.

Uzmanlar,  Başkan Daniel Ortega ve Başkan Yardımcısı Rosario Murillo'nun  bugün de devam eden "bu suçları uygulamaya koyduğu" sonucuna vardı.

'Yaygın ve sistematik'

 Başkan Jan Simon, "Bu soruşturmaya dayanarak, insanlığa karşı suç teşkil eden - ve  siyasi nedenlerle motive edilen - yaygın ve sistematik insan hakları ihlallerinin Nikaragua Hükümeti tarafından 2018'den beri sivillere karşı işlendiği sonucuna varabiliriz." dedi.

Gazetecilere şunları söyledi: " Adalet sistemini silah haline getiriyorlar, yasama işlevini silahlaştırıyorlar, Devletin yürütme işlevini halka karşı silah haline getiriyorlar."

İnfaz modeli

Toplanan ifadelerden, uzman raporu, Ulusal Polis ajanları ve hükümet yanlısı silahlı grupların üyeleri tarafından gerçekleştirilen bir yargısız infaz modelini tespit etti.

Nisan ve Eylül 2018 arasındaki hükümet karşıtı protestolarda “ortak ve koordineli” hareket ettiklerine inanılıyor  .

Sonucun Nikaragualıların Hükümetten "korku içinde yaşaması" olduğunu kaydeden Bay Simon, "Bu ihlaller bugün işlenmeye devam ediyor" diye devam etti.

“İdamlar açısından baktığınız ölçek… 100'den fazla; İşkenceye gelince, birkaç yüz (hatta) daha fazlasına geliriz ve keyfi gözaltılara gelince, bu bu sayının çok ötesine geçer.

"Siyasi zulüm altındaki diğer ihlaller göz önüne alındığında, birkaç bin (geliyor)."

Tehdit edildi, işkence gördü

Soruşturmanın kapsamını doğrulaması istenen ortak yazar Ángela María Buitrago, yargısız infazlar, işkence ve önleyici gözaltılar hakkında bilgilerin hesaplandığını ve doğrulandığını açıkladı. "Tehdit edilen kişiler hakkında bu raporu ve içeriğini derlememize izin veren sınırsız sayıda unsur var" dedi.

Rapor ayrıca, Ulusal Polis ve Ulusal Hapishane Sistemi ajanlarının ve hükümet yanlısı silahlı grupların üyelerinin, muhaliflerin tutuklanması, sorgulanması ve gözaltında tutulması sırasında “cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet de dahil olmak üzere fiziksel ve psikolojik işkence eylemleri” gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Demokrasiye saldırı

Nikaragua makamlarının korkunç hak ihlalleri kampanyasını nasıl yürüttüğünün altını çizen Simon, bunların "münferit olaylar değil, demokratik kurumların kasıtlı olarak tasfiye edilmesinin ve sivil ve demokratik alanın yok edilmesinin ürünü" olduğunda ısrar etti.

Bu ihlaller ve suistimaller, siyasi nedenlerle yaygın ve sistematik bir şekilde işlenmekte olup, cinayet, hapis, cinsel şiddet dahil işkence, sınır dışı etme ve siyasi gerekçelerle zulüm gibi insanlığa karşı suçları oluşturmaktadır."

Editör: Haber Merkezi