Afganistan'daki on binlerce insan Cumartesi günü ABD'nin Başkan Joe Biden'in savaş çabalarına yardım eden tüm Amerikalıları ve tüm Afganları tahliye etme vaadini yerine getirip getirmeyeceğini görmek için gergin bir şekilde bekledi.

Biden'ın kalan ABD birliklerinin çoğunu geri çekmesi için son tarihi olan 31 Ağustos'tan önce zaman daralıyor ve Cuma gecesi cumhurbaşkanı süreyi uzatma taahhüdünde bulunmadı. Videolar, havaalanının dışındaki pandemiyi ve ara sıra meydana gelen şiddeti tasvir ederken ve Taliban'ın misillemesinden korkan savunmasız Afganlar, geride bırakılmaması için umutsuz ricalar gönderirken, giderek artan eleştirilerle karşı karşıya.

Körfez ülkesi Bahreyn Cumartesi günü, ABD'nin Cuma günü Katar'daki Al-Udeid Hava Üssü'ndeki tesislerinin hızla dolmasıyla ilgili sorunlarla karşı karşıya kaldıktan sonra baskıyı hafifletmesi gereken bir seçenek olan tahliye için uçuşların transit tesislerini kullanmasına izin verdiğini duyurdu. Birikme, Kabil uluslararası havaalanından uçuşları birkaç saat durmaya zorladı.

Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "diğer ülkelere gitmeden önce" 5.000 Afgan'a kadar ev sahipliği yapacağını söyledi.

On binlerce Afgan tercüman ve diğerleri ve yakın aile üyeleri, bir haftadan biraz fazla bir süre içinde Taliban'ın şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından tahliye arayışında. Kabil'in düşüşü, 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarından sonra başlayan Amerika'nın en uzun savaşının son bölümü oldu.

Cuma günü, bir savunma yetkilisi, yaklaşık 250 Amerikalı da dahil olmak üzere yaklaşık 5.700 kişinin, 6.000 askere inşa edilen geçici bir ABD askeri konuşlandırması tarafından korunan 16 C-17 nakliye uçağıyla Kabil'den uçtuğunu söyledi. Önceki iki günün her birinde, yaklaşık 2.000 kişi havalandı.

Yetkililer ayrıca ABD askeri helikopterlerinin, tahliye etmek isteyen 169 Amerikalıyı yakalamak için Kabil havaalanının ötesine uçtuğunu doğruladı. Afganistan'da kaç ABD vatandaşının kaldığını kimse bilmiyor, ancak tahminler 15.000'e kadar çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, şu ana kadar 13 ülkenin risk altındaki Afganları en azından geçici olarak ağırlamayı kabul ettiğini söyledi. Diğer 12 kişi, Amerikalılar ve diğerleri de dahil olmak üzere tahliye edilenler için geçiş noktası olarak hizmet etmeyi kabul etti. Amerikan ordusu, Cuma gecesi Katar'dan Almanya'daki ABD Ramstein Hava Üssü'ne yaklaşık 300 tahliyenin geldiğini ve ABD'ye götürülen insanlar için bir geçiş noktası olduğunu söyledi.

Ancak diğer birçok Afgan için büyüyen soru, sonunda nereye evlerini arayacaklar? Daha şimdiden, 2015 göç krizinin tekrarlanmasından korkan Avrupalı ​​liderler, savaş sırasında Batılı güçlere yardım etmeyen kaçan Afganların bunun yerine komşu ülkelerde kalmaları gerektiğinin sinyallerini veriyorlar. Kabil'in havaalanından kalkan uçaklara tutunan insanların çaresiz görüntüleri Avrupa'nın kaygısını daha da derinleştirdi.

Afganistan'da kalmak, “kapsayıcı, İslami” bir hükümet aradıklarını söyleyen, ABD ve Batı destekli hükümet için çalışanlara tam af teklif eden ve son tuttuklarından bu yana daha ılımlı hale geldiklerini iddia eden Taliban yönetimi altındaki hayata uyum sağlamak anlamına geliyor. 1996'dan 2001'e güç. Kadın haklarına İslam hukuku normları içinde, ayrıntıya girmeden saygı göstereceklerini söylüyorlar.

Ancak birçok Afgan, 1990'ların sonunda, grubun kadınların okula gitmesini veya ev dışında çalışmasını yasakladığı, televizyon ve müziği yasakladığı, şüpheli hırsızların ellerini kestiği ve halka açık infazlar düzenlediği 1990'ların sonlarında Taliban'ın sert yönetimine geri dönmekten korkuyor.

Editör: TE Bilisim