Oyuncu Görkem KENANOĞLU ile Ödüllü Yazar Betül FIRAT’ın Röportajı

“ ‘Bir insanın bir işi yaparken aldığı zevk, o işten kazandığı parayı harcarken aldığı zevkten fazlaysa anlamlı bir hayat yaşıyordur.’  Bu söz her şeyi anlatıyor sanırım.” diyor değerli Oyuncu Görkem Kenanoğlu.

betül

1. Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz.  Görkem Kenanoğlu kimdir?

Aslen İzmirli ve Ankara doğumlu bir oyuncuyum.  1985 Yılında Ankara’da doğdum. Sevdiğim işi yapma şansını elde ettiğim için mutlu bir insan diyebiliriz benim için. Orta okulda konservatuvar bölümüne girerek sanat eğitimime başladım. Sonrasında sahnede olmak, tiyatro ayrı bir aşka dönüştü ve oyuncu olarak hayatımı sürdürüyorum.

Yıllarca Ankara’da birçok tiyatro oyununda ve müzikalde yer aldım. Barcelona Amerikan Dil ve Sanat Okulu, Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları, Müjdat Gezen Sanat Merkezi Ankara’da eğitimlerimi tamamladım.

Şimdi ise İstanbul’da çeşitli kamera önü projelerin yanı sıra tiyatro ve müzikallerde oyuncu ve yönetmen olarak kariyerime devam ediyorum.

IMG-20231230-WA0028

2. Oyunculuğa nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır oyuncu olduğunuzdan bahseder misiniz biraz?

9 yaşında Barcelona ‘da bir çocuk oyunu için seçilmiştim. “Fred Çakmaktaş” rolünü oynadım ve ilk o zaman sahneye çıktım. Şu an 38 yaşındayım, yani uzun zamandır oyunculuk yapma şansına sahip olabildim.

3. Oyunculukla ilgili alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir? 

İlk yetişkin oyunu olarak Tolstoy’un “İnsan ne ile yaşar?” oyununda oynadım. Sonra zaten evimiz olan sahneden de inmedim diyebilirim.

4. Ailenizde sizden başka oyunculukla herhangi bir alanıyla ilgilenen var mı?

Ailemde sanatla alakalı işler yapan kişiler var ama ailenin tek oyuncusu benim.

Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez! Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez!

5. Sizin için en önemli olan oyununuz hangisidir?

Hepsi benim çocuğum gibi ama “Sidikli Kasabası Müzikali” nin yeri benim için ayrı. Hem bu kadar keyifli bir oyun olması hem de bir müzikalin içinde olmak çok farklı bir mutluluk benim için.

IMG-20231230-WA0029

6. Bir oyuncu rolünü icra ederken en çok neye dikkat etmeli? 

Verilen karakterin profilinin en ince ayrıntısına kadar incelenmesi, karakterin uç noktalarını kendi doğrularına göre belirlemek ve kendi içinde hayat verebilmek oyuncu için önemli bir nokta bence.

7. Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?

Gayet iyidir aynı anda birkaç kitap okurum genelde, ruh halime göre açılır o an beni çağıran kitabın kapağı. En çok diyeceğim bir kitap diyemem ama Hakan Günday’ın eserlerini çok severim. Betül FIRAT’ın eserlerini okuma fırsatı buldum ve hayal dünyasını çok beğendiğim bir yazar.

8. Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?

Nâzım Hikmet, Can Yücel, Yıldız Kenter, Rüştü Asyalı, Haluk, Bilginer, Şener Şen, Erdal Beşikçioğlu, Fazıl Say, Hakan Günday ve siz Betül FIRAT hayatıma dokunan sanatçılardır.

Yabancı oyunculardan da Al Pacino, Jack Nicholson, Denzel Washington, Lars Vpn Trier ve Yönetmenlerden Tim Burton ile Lars Von Tier etkilendiklerim arasındadır.

9. İyi bir oyuncu olmanın için bir formül var mıdır? Oyuncu olmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Gözlemlemek... Detayların farkında olmak çok önemli. Hayat bize zaten ihtiyaç duyduğumuz bütün materyalleri, bütün malzemeleri sunuyor. Kişilerin farkındalıklarını arttırarak hayatın her noktasından beslenebilmesi çok değerli. Herkes için çok kötü olarak değerlendirilen bir olay bir oyuncu için tam bir fırsat ve avantaj olabilir.

10. Gençlerimizi oyunculuğa kazandırmak için neler yapılabilir?

Seçtikleri veya seçmeyi düşündükleri mesleğin artı ve eksilerini doğru ve bütün hatlarıyla ifade etmek gerekir. Zaten kalbiniz oyunculuk için atıyorsa kazandırmak için bir şey yapmaya gerek kalmaz, kişi kendi için mucize denileni akışta yapar.

11. Sizi izlemek görmek isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?

Şu an “Sidikli Kasabası Müzikali” inde oynuyorum ve Zorlu PSM ‘de sahne alıyoruz. Kamera önü dersek “Tozkoparan İskender Sır” projesi için setteyiz. Yakında tabii platformunda izleyici ile buluşacağız. Sosyal medya üzerinden paylaşımlar yaparak hangi projelerde yer aldığımı paylaşıyorum. Beni takip edebilirler yani.

IMG-20231230-WA0033

12. Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?

“Bir insanın bir işi yaparken aldığı zevk, o işten kazandığı parayı harcarken aldığı zevkten fazlaysa

anlamlı bir hayat yaşıyordur.”  Bu söz her şeyi anlatıyor sanırım.

Röportaj için teşekkür ederim. Sevenlerime kucak dolusu sevgiler.

Editör: Haber Merkezi