Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Asif, Kabil'de patlamaların duyulması ve sınır boyunca çatışmaların devam etmesi üzerine Pakistan ile Afganistan'daki Taliban hükümeti arasında artık "açık savaş" olduğunu söyledi.

Pakistan, sınır hattındaki son çatışmaların ardından Afganistan’daki Taliban yönetimine “açık savaş” ilan etti. Kabil ve Kandahar’a düzenlenen hava saldırılarıyla gerilim zirveye çıkarken, taraflardan sert açıklamalar geldi; İran ise arabuluculuk teklifinde bulundu.

Sınır Çatışmaları Hava Saldırılarına Dönüştü

Ahmed Şara, Suriye'de genel af ilan etti
Ahmed Şara, Suriye'de genel af ilan etti
İçeriği Görüntüle

Pakistan ile Afganistan arasındaki gerilim, ortak sınır hattında yeniden başlayan çatışmaların ardından açık bir askeri tırmanışa dönüştü. İslamabad yönetimi, Afgan güçlerinin Pakistan sınır birliklerine yönelik saldırısının ardından Cuma günü Afganistan’ın başkenti Kabil ve Kandahar başta olmak üzere bazı noktalara hava saldırısı düzenledi.

Taliban hükümeti, sınır hattındaki saldırının, bu hafta başında düzenlenen ve can kayıplarına yol açan hava operasyonlarına misilleme olduğunu savundu. Kabil ve Kandahar’da patlama sesleri duyulduğu, savaş uçaklarının şehir semalarında uçtuğu bildirildi.

Pakistan’dan Sert Mesaj: “Sabrımız Tükendi”

Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Asif, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Sabrımız tükendi. Artık sizinle aramızda açık savaş var” ifadelerini kullandı.

Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif ise silahlı kuvvetlerin “her türlü saldırgan emeli ezme kapasitesine sahip olduğunu” belirterek, ülkenin savunmasında taviz verilmeyeceğini söyledi. Pakistan hükümetinin resmi X hesabından yapılan paylaşımlarda da her saldırıya karşılık verileceği vurgulandı.

Taliban: “Misilleme Yaptık”

Afganistan’daki Taliban yönetimi, Perşembe gecesi Pakistan sınır birliklerine yönelik saldırının daha önce düzenlenen hava operasyonlarına karşılık olduğunu duyurdu.

Afganistan merkezli haber ajansı Tolo News, kaynaklara dayandırdığı haberinde, Afgan hava sahasına giren bir Pakistan uçağının Afgan güçlerince düşürüldüğünü iddia etti. İslamabad yönetiminden bu iddiaya ilişkin resmi bir doğrulama gelmedi.

İlişkiler Neden Bu Noktaya Geldi?

İki ülke arasındaki ilişkiler son aylarda ciddi biçimde kötüleşti. Pakistan, Afganistan’ı kendi topraklarında saldırılar düzenleyen militan gruplara karşı harekete geçmemekle suçluyor. Taliban yönetimi ise bu iddiaları reddediyor.

Ekim ayında yaşanan ve her iki taraftan 70’ten fazla kişinin hayatını kaybettiği çatışmaların ardından kara sınır kapılarının büyük bölümü kapatılmış, diplomatik temaslar asgari düzeye inmişti.

Askeri Güç Dengesi: Pakistan ve Taliban Ordusu

Pakistan’ın Askeri Kapasitesi

Pakistan silahlı kuvvetleri yaklaşık 660 bin aktif personele sahip. Bunun 560 bini kara kuvvetlerinde, 70 bini hava kuvvetlerinde, 30 bini ise deniz kuvvetlerinde görev yapıyor.

İslamabad yönetimi, özellikle Çin ile yürüttüğü savunma iş birlikleri sayesinde askeri kapasitesini modernize etmeyi sürdürüyor. Ayrıca nükleer silah programına yatırım yapmaya devam ediyor.

Taliban’ın Askeri Durumu

Taliban’ın aktif askeri personel sayısının yaklaşık 172 bin olduğu belirtiliyor. Yönetim, bu sayıyı 200 bine çıkarmayı planladığını duyurdu. Ancak 2021’de iktidara dönüş sonrası ele geçirilen yabancı menşeli askeri teçhizatın etkin kullanımında zorluklar yaşandığı ifade ediliyor.

Taliban yönetiminin uluslararası alanda tanınmaması da askeri modernizasyon ve lojistik kapasite açısından önemli bir engel oluşturuyor.

İran’dan Arabuluculuk Teklifi

Gerilimin açık savaşa dönüşmesi üzerine İran devreye girdi. İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, X platformunda yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki diyaloğu kolaylaştırmaya hazır olduklarını belirtti.

Araghchi, İran’ın “anlayış ve iş birliğini geliştirmek için gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır” olduğunu ifade etti.

Bölgesel Risk Büyüyor

Pakistan’ın “açık savaş” ilanı ve Afganistan’ın büyük şehirlerine yönelik hava saldırıları, Güney Asya’da yeni ve daha geniş çaplı bir çatışma ihtimalini gündeme taşıdı. Uzmanlar, sınır hattındaki sınırlı çatışmaların düzenli ordu unsurlarının devreye girmesiyle bölgesel bir krize dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.

Muhabir: Güven BOĞA