Portekiz'in binlerce doktoru, hemşiresi, öğretmeni ve memuru, 2023 bütçesine ilişkin nihai oylamadan bir hafta önce çoğunluktaki Sosyalist hükümete meydan okuyarak, yaygın enflasyonun ortasında ücret artışları talep etmek için iş bırakma eylemi düzenledi.

Cuma günü ülke genelinde birçok okul ve mahkeme tatil edildi, hastane randevuları ve ameliyatlar iptal edildi ve çöpler toplanmadı.

Birçok Avrupa ülkesi, yüksek enerji fiyatları ve artan yaşam maliyeti nedeniyle işgücü mücadelesiyle karşı karşıya.

Kamu Yönetimi Birliği Ortak Cephesi, Portekiz'in 730.000 memurunun neredeyse yarısını temsil ediyor ve bir günlük grev olarak adlandırılıyor.

Sendika koordinatörü Sebastiao Santana gazetecilere verdiği demeçte, "Bu yıl tüm işçiler enflasyon nedeniyle zaten bir aylık maaşlarını kaybettiler" dedi. "Daha da fakirleşiyoruz"

Tüketici fiyatları

Memurlar 2022'de yüzde 0,9'luk bir maaş artışına sahipti, ancak tüketici fiyatları Ekim ayında yıllık bazda yüzde 10'dan fazla arttı ve bu, 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı temposu.

Santana, "Bir günlük maaşı kaybetmek istediğimiz için grevde değiliz, hükümet sunduğumuz sorunlara, özellikle de enflasyon nedeniyle yüksek hayat pahalılığını telafi etme ihtiyacına yanıt vermediği için grevdeyiz" dedi.

Sendika yüzde 10'luk bir maaş artışı ve 2023 için ayda en az 100 avro (103,67 dolar) talep ederken, hükümet ortalama yüzde 3,6'lık bir maaş artışı önerdi. Hükümet gelecek yıl enflasyonun yüzde 4 olacağını tahmin ediyor.

Ekim ayında hükümet, kilit iş dernekleri ve ülkenin en büyük ikinci işçi sendikası GUT, 2023'te özel sektör çalışanlarının ücretlerini yüzde 5,1 artırmak için bir anlaşma yaptı.

Volkswagen'in Autoeuropa otomobil fabrikasındaki işçiler, olağanüstü bir maaş artışı talebiyle kısmi grevin ikinci gününe girdiler. Portekiz'in en büyük ihracatçılarından birindeki grev, dört vardiyanın her birinin ilk iki saatini etkiliyor.

Editör: Güven BOĞA